Πώς ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού

Τι πρέπει να προσέχουν.

Πώς ο τρόπος ζωής της μητέρας επηρεάζει το σωματικό βάρος του παιδιού

Τα παιδιά γυναικών που ακολουθούν πιστά ένα υγιεινό τρόπο ζωής, έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, σε σχέση με τα παιδιά από μητέρες που δεν ζουν υγιεινά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανο-καναδική επιστημονική μελέτη.

Όταν μια μητέρα φροντίζει να διατηρεί κανονικό βάρος, ασκείται κανονικά, δεν καπνίζει, τρώει υγιεινά και δεν πίνει πολύ αλκοόλ, τα παιδιά της έχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο να βάλουν παραπανίσια κιλά αργότερα στη ζωή τους.

Όταν τόσο η μητέρα όσο και το παιδί ακολουθούν ταυτόχρονα ένα εξίσου υγιεινό τρόπο ζωής, τότε η πιθανότητα παχυσαρκίας του παιδιού είναι ακόμη μικρότερη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κι Σουν της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal" (BMJ),ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 24.300 παιδιά ηλικίας εννέα έως 14 ετών, που είχαν γεννηθεί από σχεδόν 17.000 γυναίκες.

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος παχυσαρκίας είναι κατά μέσο όρο 56% μικρότερος για τα παιδιά γυναικών με κανονικό βάρος, σε σχέση με τα παιδιά υπέρβαρων ή παχύσαρκων γυναικών. Επίσης τα παιδιά μη καπνιστριών έχουν 31% μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας σε σχέση με τα παιδιά καπνιστριών μητέρων.

Παιδιά από μητέρες που ασκούνταν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα και που δεν έπιναν πάνω από ένα-δύο ποτήρια κρασί ή μία μπίρα τη μέρα, είχαν μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας, σε σχέση με τα παιδιά μητέρων που δεν ασκούνταν ή που έπιναν αρκετό αλκοόλ.

Τέλος, παιδιά από γυναίκες που τηρούσαν και τις πέντε βασικές προδιαγραφές υγείας (υγιεινή διατροφή, κανονικό βάρος, τακτική άσκηση, μικρή κατανάλωση αλκοόλ και όχι κάπνισμα), είχαν κατά μέσο όρο 75% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σε σχέση με παιδιά μητέρων που δεν τηρούσαν κανέναν από αυτούς τους πέντε κανόνες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved