Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη: Τι πραγματικά συμβαίνει και πως μπορείτε να την αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόμαστε τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο. Η αλήθεια είναι ότι έρευνες έχουν δείξει πως το υπερβολικό βάρος στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελέσει αιτία για μια σωρεία προβλημάτων όπως αυτό του διαβήτη κυήσεως, των υπερτασικών διαταραχών, του πρόωρου τοκετού, ακόμα και της αποβολής.

Τι είναι, όμως, πραγματικά η παχυσαρκία; Ας το πάρουμε από την αρχή. Η παχυσαρκία είναι η πάθηση που προκαλείται από υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, οδηγώντας σε μείωση του προσδόκιμου ζωής και/ή αυξημένα προβλήματα υγείας. Μία γυναίκα θεωρείται υπέρβαρη αν πριν την εγκυμοσύνη της, ο δείκτης μάζας σώματος είναι μεταξύ 25 και 29,9 και παχύσαρκη αν είναι 30 ή υψηλότερος.

3eb4700b488b2430d5b3705bafb80f71

Ο ΔΜΣ είναι ένας ιατρικός δείκτης αξιολόγησης, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να υπολογίσει αν το βάρος μας είναι υγιές σε σχέση με το ύψος μας. Ο υπολογισμός του γίνεται διαιρώντας το βάρος μας (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (σε μέτρα).

Γενικά, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες συστάσεις η παχύσαρκη έγκυος πρέπει:

  • να καταναλώνει μικρά και συχνά γεύματα ανά 3-4 ώρες,
  • να καταναλώνει άφθονα υγρά,
  • να καταναλώνει άφθονες φυτικές ίνες,
  • να αποφεύγει τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού, είτε αυτό προέρχεται απ’ την άμεση πρόσληψή του είτε από τροφές που κρύβουν υψηλή περιεκτικότητά του όπως αλλαντικά, κονσέρβες, τυποποιημένα τρόφιμα, ξηροί καρποί και τυροκομικά,
  • να εντάσσει 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά,
  • να υιοθετεί έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος (στον ατμό, στη σχάρα ή βραστά),
  • να εντάξει άσκηση (περπάτημα) στην καθημερινή ζωή της σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού της,
  • να αποφεύγει τρόφιμα που σε μικρό όγκο παρέχουν πολλές θερμίδες και να αυξήσει την κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικών και υψηλών φυτικών ινών δημητριακών,

και φυσικά να συζητήσει με τον γιατρό της ώστε να την καθησυχάσει και να την ενθαρρύνει σε έναν πιο υγιεινό τρόπος ζωής που θα υιοθετήσει τόσο η ίδια όσο και μετέπειτα το μωρό της.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved