Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την εγκυμοσύνη;

Η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται από την υπερβολική συσσώρευση λίπους και ορίζεται όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (βάρος/ύψος2) ξεπερνά τα 30kg/m2.

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την εγκυμοσύνη;

Όσο ο συγκεκριμένος δείκτης αυξάνεται πάνω από το παραπάνω όριο τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος επιπλοκών της παχυσαρκίας.

Πώς σχετίζεται η παχυσαρκία με την εγκυμοσύνη;

Η παχυσαρκία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας στη μέλλουσα μητέρα, όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία, η άπνοια ύπνου, η δυσκολία στην κίνηση καθώς επίσης και η αύξηση του κινδύνου αποβολών.Εκτός όμως από τα προβλήματα για τη μητέρα, η παχυσαρκία συσχετίζεται και με προβλήματα για το έμβρυο. Η μακροσωμία (το μεγάλο μέγεθος του μωρού) που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του κατά τον τοκετό ή σε καισαρική τομή, οι καρδιολογικές και νευρολογικές διαταραχές, αλλά και η προωρότητα είναι μερικοί από τους κινδύνους.

pregnantwoman

Μπορεί η απώλεια βάρους πριν από τη σύλληψη να με βοηθήσει;

Η απώλεια σωματικού βάρους πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να μειώσει αρκετά τους παραπάνω κινδύνους, ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή απώλεια της τάξης του 5% του παρόντος σωματικού βάρους. Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας θα σας βοηθήσει να επιτύχετε μία ικανοποιητική απώλεια βάρους.

Επιτρέπονται οι δίαιτες αδυνατίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι αυστηρές δίαιτες αδυνατίσματος απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και την επάρκεια θρεπτικών συστατικών για τη μέλλουσα μητέρα. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ανάλογα και με την ανάπτυξη και πρόσληψη βάρους του εμβρύου.

kila

Πόσο βάρος επιτρέπεται να πάρω στην εγκυμοσύνη αν είμαι παχύσαρκη και τί να προσέχω στη διατροφή μου;

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόσληψη βάρους σε παχύσαρκες γυναίκες αναφέρουν 5-10 κιλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να μην ξεπεράσετε το παραπάνω όριο.

  • Ακολουθήστε το Μεσογειακό πρότυπο, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών ολικής άλεσης.
  • Επιλέξτε πηγές πρωτεϊνης από άπαχο λευκό κρέας όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και το ψάρι.
  • Χρησιμοποιήστε το ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και στις σαλάτες σας αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες.
  • Αποφύγετε τα πλήρη γαλακτοκομικά για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένου λίπους και παραπανίσιων θερμίδων.
  • Προτιμήστε το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό ή το φούρνο και αποφύγετε το τηγάνισμα.
  • Αποφύγετε τα γλυκά και τα snacks που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος όπως κρουασάν, βάφλες, τσιπς κτλ. Το γιαούρτι με μέλι, το σπιτικό κέικ, οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι πιο υγιεινές επιλογές.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση αναψυκτικών που σας προσφέρουν μόνο «κενές θερμίδες», δηλαδή θερμίδες που δε συνοδεύονται από θρεπτικά συστατικά.
  • Όταν επιλέγετε να φάτε σε κάποιο εστιατόριο, επιλέξτε τα πιάτα με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, αποφεύγοντας λιπαρές σάλτσες και τηγανητά.
  • Τέλος, με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας ξεκινήσετε κάποιο είδος άσκησης ήπιας έντασης 2-3 φορές την εβδομάδα.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψ. Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη:Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τη γυναίκα και το μωρό
Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες με παραπανίσια κιλά, έχουν την τάση να γεράσουν πρόωρα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved