Θηλάζω, μπορώ να κάνω μαστογραφία;

Πρέπει να κάνω μαστογραφία όσο θηλάζω;

Νίκη Παπανικολάου
Θηλάζω, μπορώ να κάνω μαστογραφία;
Bigstock

Οι γυναίκες που θηλάζουν τα μωρά τους για τουλάχιστον έξι μήνες, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε μεταγενέστερο στάδιο της ζωή τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν θηλάζουν.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, οι περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε εγκύους και θηλάζουσες αντιπροσωπεύουν μόλις το 3% του συνόλου των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Επομένως, δεν πρόκειται για ένα ιδιαίτερα συχνό είδος καρκίνου.

diatrofi-thilasmos.jpg

Μπορώ να κάνω ακτινογραφία/μαστογραφία/απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις;

Η ακτινογραφία/μαστογραφία και το σύνολο των απεικονιστικών τεχνικών, που δεν απαιτούν τη χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας, μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια του θηλασμού. Σε περίπτωση χορήγησης σκιαγραφικής ή άλλης ουσίας χρειάζονται οδηγίες από τον επαγγελματία υγείας ως προς την διαχείριση του θηλασμού.

9a1d4c01-THILASMOS.jpg

Μα χρειάζεται να υποβληθώ σε μαστογραφία, όσο θηλάζω;

Στο ερώτημα αυτό μόνον ο θεράπων ιατρός είναι σε θέση να απαντήσει, ο οποίος γνωρίζει την κλινική σας κατάσταση και το ιστορικό σας.

Όπως, εξηγεί ο γυναικολόγος Μενέλαος Λυγνός, συνήθως, σε εγκύους και θηλάζουσες συνιστάται περαιτέρω εκτίμηση ψηλαφητών ογκιδίων του μαστού, τα οποία εμμένουν για διάστημα δύο ή περισσοτέρων εβδομάδων. Κατά κανόνα τέτοια μορφώματα αρχικά εξετάζονται δια υπερηχογραφήματος.

Η υπερηχογραφική εξέταση του μαστού τότε είναι αρκετά αξιόπιστη στη διάκριση μεταξύ μορφωμάτων με καλοήθη χαρακτηριστικά, από μορφώματα, η παρουσία των οποίων ενδεχομένως να υποκρύπτει κακοήθεια.

Σε επιλεγμένες δε περιπτώσεις δεν αποκλείεται να γίνει σύσταση και για λήψη βιοψίας δια βελόνης υπό υπερηχογραφική παρακολούθηση. Η επέμβαση αυτή εκτελείται με τοπική αναισθησία ακόμα και σε εγκύους ή θηλάζουσες, αν κριθεί σκόπιμο.

Οι αλλαγές στη μορφολογία του μαστού ένεκα των ορμονικών ερεθισμάτων, που ρυθμίζουν την παραγωγή γάλακτος, καθιστούν το μαστό πιο «πυκνό». Έτσι η ερμηνεία των ακτινογραφικών εικόνων, οι οποίες ελήφθησαν από θηλάζουσες είναι δυσχερέστερη. Για το λόγο αυτό η μαστογραφία τότε θεωρείται λιγότερο «ακριβής».

Αν κατά τη διάρκεια του θηλασμού συστηθεί η υποβολή της γυναίκας σε υπερηχογράφημα ή μαστογραφία, οι εξετάσεις αυτές εκτελούνται μετά από κένωση των μαστών είτε δια θηλασμού, είτε δια αντλίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved