Μαστογραφία και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η ακτινοβολία στη διάρκεια της κύησης;

Αν η γυναίκα είναι έγκυος και δεν το γνωρίζει ακόμα, κινδυνεύει το έμβρυο από τη μαστογραφία;

Μαστογραφία και εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται η ακτινοβολία στη διάρκεια της κύησης;

Παρόλο που σε μια μη έγκυο γυναίκα κίνδυνοι από την ακτινοβολία δεν υπάρχουν, ωστόσο στην εγκυμοσύνη η μαστογραφία είναι, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, απαγορευτική, όπως άλλωστε όλες οι εξετάσεις που χρησιμοποιούν ακτινοβολία.
Η δόση της χρησιμοποιούμενης ακτινοβολίας είναι πολύ μικρή, ιδιαίτερα στην ψηφιακή μαστογραφία. Ομως η εκτέλεση μαστογραφίας μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, από την έμμεση ακτινοβολία που διαχέεται («σκεδάζεται» είναι ο σωστός όρος). Βέβαια, η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Για αυτόν το λόγο, μιας και η μαστογραφία είναι μια προγραμματισμένη εξέταση, καλό θα είναι να γίνεται προς το τέλος ενός φυσιολογικού κύκλου. Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα πρέπει να προηγείται τεστ εγκυμοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση για γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία για τις οποίες υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης, θα πρέπει εφόσον αποκλειστεί το ενδεχόμενο αναβολής της εξέτασης μέχρι τον τοκετό, να παρθούν κατάλληλα μέτρα για την ελάχιστη δυνατή δόση.

- Να εξετασθεί αν η συγκεκριμένη εξέταση ή θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με εναλλακτικό τρόπο, όπως με τη χρήση μη ϊοντιζουσών ακτινοβολιών, όπως πχ με ένα υπερηχογράφημα μαστού.

- Σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ακτινοπροστασία της «εν δυνάμει» εγκύου, όπως τοποθέτηση ακτινοπροστατευτικών εξαρτημάτων (ποδιές και ειδικά προστατευτικά) στις περιοχές που δε χρειάζεται ν’ ακτινοβοληθούν, αλλά και να γνωρίζουμε τα ακριβή στοιχεία της ακτινοβόλησης, ώστε να μπορεί ο υπεύθυνος για τη λειτουργία του μηχανήματος, να υπολογίσει ακριβώς τη δόση ακτινοβολίας στο έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Πάντως επειδή κάθε περίπτωση έχει τις δικές της συνισταμένες, υπάρχουν φορές που οι θεράποντες γιατροι αποφασιζουν να προχωρήσουν σε μαστογραφία, ανάλογα με την περίπτωση και την κατάσταση της γυναίκας και την απαιτούμενη εξέταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved