Tips για γρήγορη ανάρρωση από τη γρίπη

Τι να κάνετε για να βελτιωθεί η υγειά σας.

Tips για γρήγορη ανάρρωση από τη γρίπη
Bigstock

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε γρήγορα τη γρίπη είναι μέσα από την ξεκούραση και την ενυδάτωση. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά επιπλέον πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώσει καλύτερα.

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Τα συμπτώματά της συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα, αλλά τα πιο σοβαρά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο για δύο έως τρεις ημέρες. Μπορεί όμως, να συνεχίσετε να αισθάνεστε κόπωση, αδυναμία και βήχα ακόμη και μια εβδομάδα μετά την ανάρρωση.

Ακολουθούν tips που θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε πιο γρήγορα.

otan-i-mama-einai-arrosti.jpg

Όταν η μαμά αρρωσταίνει - Tips για να τα βγάλει πέρα

Bigstock

Μείνετε σπίτι

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινή σας ρουτίνα θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα. Ναι, ναι ακόμη και αν είστε μαμά, θα πρέπει να βάλετε σε προτεραιότητα τον εαυτό σας και μετά την οικογένειά σας.

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάτε για ψώνια , να βάλετε πλυντήριο για να εκμεταλλευτείτε τον καλό καιρό που θα βοηθήσει στο στέγνωμα των ρούχων ή να αλλάξετε τις ντουλάπες (καλοκαιρινά - χειμωνιάτικα) όσο λείπουν τα παιδιά στο σχολείο, αλλά θα αδικούσατε τον εαυτό σας. Βάλτε τις δουλειές σε αναμονή μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

Εκτός από το ότι σας βοηθά να αναρρώσετε, η παραμονή στο σπίτι αποτρέπει επίσης τη μετάδοση της γρίπης σε άλλα άτομα. Η γρίπη μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία οικείους σας και τα μικρά παιδιά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγετε την επαφή με άλλους ενώ είστε μεταδοτικοί και να απολυμαίνετε τακτικά επιφάνειες και προσωπικά αντικείμενα.

Ενυδάτωση

Ένα σύμπτωμα της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Μπορεί επίσης κάνετε εμετό ή διάρροια. Το σώμα σας χρειάζεται πολλά υγρά για να αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά και ακόμη περισσότερα για να καταπολεμήσει την ίωση.

Το νερό είναι το καλύτερο, αλλά μπορείτε επίσης να πίνετε αφεψήματα από βότανα ή τσάι με μέλι. Αυτά μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση στα συμπτώματά σας, ενώ θα σας κρατήσουν ενυδατωμένη. Δύο πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της ίωσης είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη.

Κοιμηθείτε όσο το δυνατό περισσότερο

Ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για το σώμα σας ενώ καταπολεμάτε τη γρίπη. Το να παρακολουθείτε τηλεόραση κουλουριασμένη στον καναπέ δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μην ξενυχτάτε παρακολουθώντας την αγαπημένη σας σειρά στο Netflix όλη τη νύχτα.

Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο και κοιμηθείτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει.

Η ξεκούραση και ο ύπνος μειώνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Διευκολύνετε την αναπνοή σας

Μπορεί να είναι δύσκολο να κοιμηθείτε με βουλωμένη μύτη και βήχα. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να αναπνέετε καλύτερα και για να έχετε επίσης έναν καλύτερο βραδινό ύπνο:

  • Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας
  • Κοιμηθείτε με υγραντήρα ή ατμοποιητή στο δωμάτιο
  • Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ντους πριν τον ύπνο

Φάτε υγιεινές τροφές

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πνίξετε τη λύπη σας σε ένα μπολ παγωτό και ένα σακουλάκι πατατάκια, αλλά το σώμα σας χρειάζεται καλύτερη διατροφή για να αναρρώσει από τη γρίπη.

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμούν τον ιό.

Μπορεί να μην έχετε πολλή όρεξη, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

Δοκιμάστε σαμπούκος

Ο σαμπούκος είναι θάμνος ή δένδρο που φτάνει έως το ύψος των 10 μέτρων. Είναι φυλλοβόλο με φύλλα πτερωτά και λογχοειδή. Ο βλαστός του φυτού έχει εσωτερικά ψίχα και είναι ο λόγος που το φυτό πήρε το όνομα κουφοξυλιά. Τα άνθη του είναι αρωματικά έχουν χρώμα λευκό ή κιτρινωπό και ανθίζουν την άνοιξη. Ο σαμπούκος χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στη θεραπεία του κρυολογήματος και της γρίπης.

Φάτε μια γεμάτη κουταλιά μέλι για να «μαλακώσετε» τον βήχα

Το μέλι είναι γνωστό για την καταπραϋντική του ιδιότητα. Απαλύνει τον πονόλαιμο ή τον βήχα. Η ανάμειξη μελιού με τσάι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της γρίπης σας.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δόση μελιού ήταν πιο αποτελεσματική κατά του νυχτερινού βήχα από τα κοινά κατασταλτικά του βήχα σε παιδιά ηλικίας δύο έως 18 ετών που είχαν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

Ένα πράγμα που πρέπει γνωρίζετε, ωστόσο, είναι ότι δεν πρέπει να δίνετε μέλι σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved