Η μαμά αρρώστησε: 4 comfort foods που μπορεί να καταναλώσει

Συνταγές για να φροντίσει μια μαμά τον εαυτό της.

Η μαμά αρρώστησε: 4 comfort foods που μπορεί να καταναλώσει

Η μαμά είναι άρρωστη - Πώς θα αναρρώσει γρήγορα

Bigstock

Η μαμά φροντίζει τους πάντες όταν αρρωσταίνουν. Τα παιδιά της, τον σύζυγό της. Είναι εκεί για να φτιάξει ζεστές σουπίτσες, ροφήματα, να καθαρίσει μυτούλες, να βάλει θερμόμετρο και γενικότερα να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να αναρρώσει η οικογένειά της. Αν αρρωστήσει όμως εκείνη;

Τη φροντίδα του εαυτού της αναλαμβάνει και πάλι μόνη της. Επειδή θέλουμε να ξέρει αυτή η μαμά λοιπόν, ότι δεν είναι μόνη, δημιουργήσαμε αυτό το άρθρο. Με συνταγές comfort τροφών που μπορεί να καταναλώσει όσο είναι άρρωστη για να αναρρώσει φυσικά πιο γρήγορα.

Ποιο είναι το καλύτερο φαγητό για να φας όταν είσαι άρρωστος όμως; Όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης, «Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου, να είναι η τροφή σου».

Είσαι μαμά κι αρρώστησες; Ακολούθησε τις συμβουλές μας για να επιβιώσεις!

Παρακάτω ακολουθούν 4 τροφές και ροφήματα που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι θα σας κάνουν να αισθανθείτε καλύτερα.

Ζεστό τσάι

Ένα από τα πιο εύκολα και γρήγορα comfort foods είναι το ζεστό τσάι. Βοηθά να ανακουφιστείτε από τον πονόλαιμο και από την ρινική συμφόρηση.

Το τσάι -για όσες δεν το γνωρίζετε- είναι μια φυσική πηγή πολυφαινολών προσφέροντας έτσι αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Οι τανίνες είναι ένας τύπος πολυφαινολών που δρουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Σε μια μελέτη, το ταννικό οξύ στο μαύρο τσάι βοήθησε στη μείωση των βακτηρίων στο λαιμό. Τα τσάγια ιβίσκου και εχινάκειας έχουν επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

Φτιάξτε τσάι με κανέλα και λεμόνι

Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε νερό και ένα ξυλάκι κανέλας και ανακατέψτε. Μόλις πάρει 2-3 βράσεις το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και αφήστε το στην άκρή.

Βάλτε μέσα 2-3 φακελάκια μαύρο τσάι. Αφήστε 5 λεπτά (ή όσο θέλετε εσείς ανάλογα το πόσο δυνατό προτιμάτε να είναι το τσάι σας) και βγάλτε τα μαζί με το ξυλάκι κανέλας.

Προσθέστε χυμό από ένα πορτοκάλι, ένα λεμόνι και 2 κ.τ.σ. μέλι. Μόλις το μέλι λιώσει, σερβίρετε σε ένα ποτήρι και πιείτε το όσο είναι ζεστό.

Μέλι

meli-gunaika.jpg

Το μέλι εκτός από το τσάι μπορείτε να το καταναλώσετε και μόνο του.

Γεμάτο με αντιμικροβιακές ενώσεις, το μέλι χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα για την περιποίηση των πληγών. Μερικές φορές χρησιμοποιείται για αυτόν τον σκοπό ακόμα και σήμερα. Πιο συχνά, το μέλι βοηθά στην καταστολή του βήχα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορείτε να το βάλετε σε τσάι ή ακόμα και ζεστό γάλα. Ακόμη και μια κουταλιά μέλι από μόνη της προσφέρει άνεση και οφέλη για την υγεία.

Μέλι με κανέλα και κουρκουμά

Σίγουρα μια κουταλιά μέλι θα βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον βήχα. Αντί όμως να την φάτε σκέτη, ανακατέψτε τη με λίγη κανέλα σε σκόνη και κουρκουμά.

Βάλτε 1 κ.τ.σ. μέλι σε ένα μικρό ποτήρι 1/2 κ.τ.γ. κανέλα σε σκόνη και 1/2 κ.τ.γ. κουρκουμά σε σκόνη. Ανακατέψτε και φάτε το όπως θα τρώγατε μια απλή κουταλιά μέλι.

Κοτόσουπα

Ποιο είναι το Νο1 comfort food από όλα; Μα φυσικά η κοτόσουπα. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ο ζωμός κότας είναι μια καλή πηγή υγρών, θερμίδων, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων. Είναι επίσης ένα φυσικό αποσυμφορητικό και βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση του βήχα αλλά και της βουλωμένης μύτης.

Φτιάξτε την κοτόσουπα της μαμάς

Βάλτε σε μια κατσαρόλα ένα μπούτι κοτόπουλο ή στήθος (ό,τι προτιμάτε). Βράστε το και πετάξτε το πρώτο νερό. Αφού το πλύνετε, βάλτε την πλυμένη κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με λίγο ελαιόλαδο και ένα ξερό κρεμμύδι, καθαραρισμένο και κομμένο με μεγάλα κομμάτια. Αφού «γυαλίσει» βάλτε μέσα στο κοτόπουλο ολόκληρο όπως είναι (όχι σε κομμάτια). Προσθέστε έπειτα μια πατάτα κομμένη σε κύβους, 2 καρότα σε κομμάτια και λίγο σέλινο. Βάλτε νερό, αλάτι, πιπέρι και βράστε.

Μόλις το κοτόπουλο και τα λαχανικά σας, βράσουν περάστε στη δεύτερη φάση. Βγάλτε το κοτόπουλο με μια τρυπητή κουτάλα και πολτοποιήστε με ένα ραβδομπλέντερ τα λαχανικά. Αν τα θέλετε ολόκληρα, απλά μην τα πολτοποιήσετε. Ρίξτε χυμό από ένα λεμόνι και ωμό ελαιόλαδο. Ανακατέψτε και σερβίρετε σε πιάτο όσο είναι ζεστή. Μην ξεχάσετε να ξεψαχνήσετε το κοτόπουλο και να βάλετε μερικά κομμάτια μέσα στο πιάτο. Αν σας αρέσει το πιπέρι ή το μπούκωβο; Τότε βάλτε λίγο πριν απολαύσετε τη σουπίτσα σας.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα, θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά βότανα παγκοσμίως, μια και είναι πολύ ωφέλιμο και κατάλληλο για το κρυολόγημα. Περιέχει κάλιο, ψευδάργυρο και πολυφαινόλες. Μερικές φέτες φρέσκου τζίνζτερ σε βραστό νερό μπορεί να ανακουφίσουν από τον βήχα ή τον πονόλαιμο.

Φτιάξτε χυμό με καρότο, τζίντζερ και λάιμ

Με ένα μπλέντερ κάντε χυμό 3 καρότα, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ και 1/4 κούπας φρέσκο χυμό λάιμ. Αφού πολτοποιήσετε όλα τα παραπάνω, περάστε τα από ένα σουρωτήρι. Βάλτε το χυμό σε ένα ποτήρι και απολαύστε τον.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved