Δεν υπάρχει μόνο long Covid υπάρχει και «long κρυολόγημα» σύμφωνα με έρευνα

Υπάρχει λόγος που κάποιοι αναπτύσσουν σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μετά από μια ίωση.

Δεν υπάρχει μόνο long Covid υπάρχει και «long κρυολόγημα» σύμφωνα με έρευνα

Γυναίκα ταλαιπωρείται από μακρόχρονο κρυολόγημα

Bigstock

Κρυολογήσατε αλλά κάποια συμπτώματα σας ταλαιπωρούν ακόμη και μετά την ανάρρωσή σας; Κι όμως υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό.

Έρευνα του The Lancet's eClinicalMedicine ισχυρίζεται ότι το σύνδρομο «long cold» ή μακρόχρονο κρυολόγημα υπάρχει σε ανθρώπους μετά από ένα κοινό κρυλόγημα ή γρίπη. Όπως μπορεί να συμβεί τη μακρά ασθένεια Covid (long Covid) μετά την ασθένεια από κορονοϊο, μπορεί να συμβεί και αυτό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10.171 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα μακροχρόνια συμπτώματα του Covid και άλλων ιών του αναπνευστικού μοιάζουν. Τα παρατεταμένα συμπτώματα που ακολουθούν έναν ασθενή ακόμη και μετά την ανάρρωσή του από Covid και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, βήχα, ζάλη, γαστρεντερικά προβλήματα, εφίδρωση και απώλεια μαλλιών (για να αναφέρουμε μερικά).

Μακρόχρονο κρυολόγημα και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Οι άνθρωποι με long Covid ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν ζαλάδα και προβλήματα με τη γεύση και την όσφρηση σε σχέση με τους εκείνους που είχαν μακρόχρονο κρυολόγημα. Τα συμπτώματα αυτών περιλάμβαναν βήχα, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Η μελέτη μπορεί να φωτίσει περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο, μερικές φορές, τα μακροχρόνια συμπτώματα μπορεί να επιμένουν ακόμη και μετά την ανάρρωση από ιογενή λοίμωξη και μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS).

Ουσιαστικά πρόκειται για κόπωση που δεν βελτιώνεται με τον επαρκή ύπνο ή την ξεκούραση και που μπορεί να επιδεινώνεται από το καθημερινό πρόγραμμα που ακολουθεί ο ασθενής (περπάτημα, εργασία, άγχος). Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη και μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

«Αυτά τα σύνδρομα είναι είναι νέο φαινόμενο, αλλά οι υπάρχουσες έρευνες εστιάζουν περισσότερο στους ανθρώπους που συνήθως νοσηλεύονται», αναφέρει η Giulia Vivaldi στατιστικολόγος και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου στο NBC News. Βασιζόμενη στα ευρήματα της μελέτης, είναι σαφές ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μετά από ένα απλό κρυολόγημα ή γρίπη. Ακόμη και αν η ίωση δεν είναι σοβαρή.

«Η εμφάνιση του long Covid μας έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να έχουν μακροχρόνια συμπτώματα ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της λοίμωξης, και τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να μην συμβαίνει μόνο με τον ιό SARS-CoV-2. Αυτές οι μακρόχρονες λοιμώξεις είναι τόσο δύσκολο να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν, κυρίως λόγω έλλειψης διαγνωστικών εξετάσεων και του μεγάλου αριθμού πιθανών συμπτωμάτων», ανέφερε η Vivaldi.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε φέτος ανέφερε ότι το ποσοστό των ασθενών που ανέπτυξαν ένα σύνδρομο «μακρόχρονης γρίπης» μετά από τη γρίπη ήταν παρόμοιο με εκείνο των ασθενών που ανέπτυξαν long Covid μετά τη νόσηση με COVID-19.

Τι προκαλεί το μακρόχρονο κρυολόγημα;

Δεν είναι πολύ κατανοητό γιατί ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με μακρόχρονο κρυολόγημα ή long Covid. Ωστόσο, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε ανθρώπους που είχαν πολλά και σοβαρά συμπτώματα κατά την πρώτη τους λοίμωξη.

«Γνωρίζουμε ότι (η σοβαρότητα των συμπτωμάτων) δεν είναι το μοναδικό στοιχείο που καθορίζει τον κίνδυνο για μακροχρόνια συμπτώματα», λέει η Vivaldi στο NBC News.

Συνολικά, η μεγάλη αυτή μελέτη αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ανεύρεση της αιτίας αυτών των συνδρόμων μετά από μια λοίμωξη του ανοσοποιητικού, όπως το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved