Συμβουλές για τον αποθηλασμό – Πώς να ξεκινήσετε

Όταν μια μητέρα αποφασίσει να αποθηλάσει, θα πρέπει να επιλέξει τον φυσικό αποθηλασμό.

Συμβουλές για τον αποθηλασμό – Πώς να ξεκινήσετε
Bigstock

Ο αποθηλασμός - η διακοπή δηλαδή του θηλασμού - είναι ένα προσωπικό θέμα, ή καλύτερα θέμα της δυάδας μητέρας-παιδιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Το μητρικό γάλα ωστόσο, αποτελεί την ιδανική τροφή για ένα βρέφος και η σύσταση και η ποσότητά του μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε ηλικίας. Συνεπώς , δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο θηλασμού.

apothilasmos-ipnos-morou.jpg

Φυσικός αποθηλασμός

Όταν μια μητέρα αποφασίσει να αποθηλάσει, θα πρέπει να επιλέξει τον φυσικό αποθηλασμό, δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος είναι φιλικός προς τη δική της υγεία και παράλληλα είναι ο ηπιότερος τρόπος να υποβάλλουμε το παιδί σε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή της καθημερινότητάς του, χωρίς να αισθανθεί στρες, απόρριψη, άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα.

Ενθαρρύνουμε λοιπόν το παιδί, με σεβασμό στους ρυθμούς και στις ανάγκες του.

Ο θηλασμός βασίζεται στην αρχή ζήτησης – προσφοράς. Όταν τα γεύματα θηλασμού αυξάνονται, αυξάνεται και η παραγωγή του γάλακτος. Στην περίπτωση του αποθηλασμού συμβαίνει το αντίστροφο. Μειώνονται τα γεύματα , άρα και η παραγωγή, έως ότου σταδιακά διακοπεί ο θηλασμός, άρα και η παραγωγή.

Μεγάλη σημασία σε όλο το εγχείρημα θα παίξει η ηλικία του παιδιού κατά την περίοδο του αποθηλασμού, γι’αυτό και το πλάνο για την κάθε περίπτωση είναι απολύτως εξατομικευμένο και θα φτιαχτεί με την καθοδήγηση της συμβούλου σας.

Τα πράγματα είναι ευκολότερα αν ο αποθηλασμός γίνει σε ηλικία που το παιδί θα καταναλώνει ήδη τα 3 γεύματα στερεών τροφών, οπότε τα γεύματα θηλασμού που θα πρέπει να διακοπούν θα είναι αρκετά λιγότερα και πιθανώς ο χρόνος αποθηλασμού να είναι συντομότερος.

thilasmos-gripi.jpg

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Πριν αποφασίσετε να αποθηλάσετε βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί πλήρως από τη σύμβουλό σας για τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και επιπλέον ότι είστε σωστά εκπαιδευμένη. Μην λάβετε μια τέτοια απόφαση σε στιγμές κούρασης, δυσκολιών ή απογοήτευσης.
  • Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία του αποθηλασμού συζητήστε με έναν διατροφολόγο για τις ιδανικές επιλογές σε γάλα για το παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του. Ενημερωθείτε επιπλέον για τις διατροφικές επιλογές που έχετε στην περίπτωση που επιλέξετε να μην προσφέρετε γάλα στο παιδί σας, αν αυτό έχει την ανάλογη ηλικία.
  • Επιλέξτε τον τρόπο χορήγησης του γάλακτος που ταιριάζει στο παιδί σας και μην τον αλλάζετε συνεχώς. Θα χρειαστεί χρόνος για να συνηθίσει στη νέα συνθήκη. Σεβαστείτε το! Όποια ηλικία κι αν έχει το παιδί στη φάση του αποθηλασμού, εξηγήστε του τη νέα πραγματικότητα.
  • Η απόσπαση προσοχής, η προσφορά άλλων επιλογών ή τα συχνά μικρά γεύματα, είναι τρόποι να βοηθήσετε το παιδί να απομακρυνθεί σταδιακά από τη συνήθεια του θηλασμού. Όπως επίσης, θετικά έχει φανεί ότι επιδρά και η στενότερη επαφή με τον μπαμπά.
  • Φροντίστε να μην υποστεί παράλληλα το παιδί και άλλες αλλαγές στην καθημερινότητά του.
  • Μην μεταφέρετε στο παιδί την αγωνία σας ή την απογοήτευσή σας σχετικά με τη διαδικασία του αποθηλασμού.
  • Μην προσφέρετε το στήθος για θηλασμό στο παιδί αν δεν το ζητήσει, αλλά μην του το αρνείστε όταν το ζητά. Βάλτε όμως όρια, αν βρίσκεται σε ηλικία που μπορεί να τα κατανοήσει και να ανταπεξέλθει.
  • Ακόμη και για 6-12 μήνες από τον αποθηλασμό, το στήθος μπορεί να εκκρίνει μικρή ποσότητα γάλακτος κατά τον ερεθισμό. Μην σας ανησυχήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία - Σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας - Certified Pilates Instructor
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com

Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

Δείτε εδώ το αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

evdomada-mitrikou-thilasmou.jpg
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved