Απογαλακτισμός μωρού: Πλήρης οδηγός

Υπάρχει κατάλληλη ηλικία για τον απογαλακτισμό του μωρού; Τι να περιμένετε και πώς θα κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη;

Απογαλακτισμός μωρού: Πλήρης οδηγός

Ο απογαλακτισμός του μωρού και η μετάβαση από τον θηλασμό στο μπιμπερό ή στο ποτήρι είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία και κάθε παιδί είναι λογικό να αντιδράσει διαφορετικά.

Εάν επιλέξατε να θηλάσετε, γνωρίζετε ότι ο θηλασμός είναι μία υπέροχη εμπειρία για εσάς και το μωρό σας, η οποία σας έδεσε και προσέφερε καις τους δύο πολλά οφέλη.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, ο αποκλειστικός θηλασμός προτείνεται τουλάχιστον μέχρι και τον έκτο μήνα, ενώ μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού, η καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνει το μητρικό γάλα και τις πρώτες στερεές τροφές.

Από εκεί κι έπειτα, το πότε ένα μωρό θα σταματήσει τον θηλασμό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το ίδιο το βρέφος, την ποσότητα του μητρικούς γάλακτος που παράγει η μητέρα, το καθημερινό πρόγραμμα κ.α.

Πότε δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για αποθηλασμό;

Ίσως να πρέπει να παρατείνετε τον θηλασμό του βρέφος, στις εξής περιπτώσεις:

  • Το μωρό είναι άρρωστο ή βγάζει δόντια – Καλό είναι αυτήν την περίοδο να μην στερηθεί κάτι που του προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια.
  • Γίνεται μία μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητά σας – Η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι μία μετακόμιση, μπορεί να είναι η επιστροφή της μητέρας στην εργασία ή οτιδήποτε άλλο. Σε κάθε περίπτωση το μωρό καλό είναι να βιώνει και να προσπαθεί να διαχειριστεί μία αλλαγή τη φορά.
  • Περάσατε μία δύσκολη μέρα σε ό,τι αφορά τον θηλασμό – Το να σκέφτεστε να σταματήσετε τον θηλασμό εάν είναι μία διαδικασία που πραγματικά σας ζορίζει, είναι κατανοητό και φυσικά σεβαστό. Όταν ωστόσο πάρετε αυτήν την απόφαση, είναι προτιμότερο να είστε σίγουρες και όχι να την έχετε πάρει εν βρασμό επειδή είχατε μία δύσκολη μέρα θηλάζοντας.
mpimpero

Πώς γίνεται ο απογαλακτισμός του μωρού;

Εάν θηλάζετε αποκλειστικά η μετάβαση από το στήθος στο μπιμπερό καλό να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια και σταδιακή. Ιδανικά, ξεκινήστε τη διαδικασία απογαλακτισμού έναν με δύο μήνες πιο πριν την προθεσμία που έχετε ορίσει. Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας λαμβάνει τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αντλήσετε μητρικό γάλα με το θήλαστρο.

Δοκιμάστε να αφήσετε ένα γεύμα τη φορά και να το αντικαθιστάτε με ξένο γάλα. Για τα παιδιά άνω του ενός έτους, μπορείτε να αντικαθιστάτε το μητρικό γάλα με αγελαδινό ή ένα γεύμα.

Ο σταδιακός απογαλακτισμός έχει οφέλη και για εσάς. Σας επιτρέπει να μειώνετε σιγά σιγά την ροή του γάλακτος και έτσι αποφεύγετε πόνους και προβλήματα το στήθος.

Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή σταδιακά θα γίνει ο απογαλακτισμός του βρέφους, είναι σημαντικό να προσέχετε το πώς αντιδρά το παιδί σε αυτόν. Εάν για παράδειγμα το παιδί ξυπνάει περισσότερο το βράδυ ή είναι πιο προσκολλημένο πάνω σας τη διάρκεια της ημέρας, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να τον επιβραδύνετε ή να τον αναβάλετε για λίγο.

Μερικός απογαλακτισμός έναντι πλήρους απογαλακτισμού

Πολλές μαμάδες σταματούν τον θηλασμό κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνεχίζουν να θηλάζουν πρωί και βράδυ. Γενικά, είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας ότι θηλασμός δεν σημαίνει απαραίτητα όλα ή τίποτα. Εάν νιώθετε ότι σας ταιριάζει ο μερικός θηλασμός, δοκιμάστε τον μέχρι τον οριστικό απογαλακτισμό του βρέφους.

mpimpero 2 apothilasmos

Οδηγός απογαλακτισμού ανά ηλικία

Ο απογαλακτισμός ενός μικρού μωρού διαφέρει από τον απογαλακτισμό του μεγαλύτερου παιδιού.

Απογαλακτισμός μωρού 0-3 μηνών

Σε κάποιες περιπτώσεις ο πρόωρος απογαλακτισμός είναι πιο εύκολος, καθώς το μωρό δεν έχει συνηθίσει τόσο πολύ τον θηλασμό όσο ένα μωρό μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτήν την περίπτωση το βρέφος είναι σημαντικό να εξοικειωθεί με το μπουκάλι, κάτι που μπορείτε να πετύχετε δίνοντάς του γάλα από το μπιμπερό πριν τον θηλασμό.

Ανησυχείτε ότι το μωρό θα προτιμά το γάλα από το μπουκάλι έναντι του θηλασμού; Το γάλα από το μπουκάλι ρέει με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ στο στήθος το μωρό πρέπει να πιπιλίζει πιο δυνατά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε στο μπιμπερό τις ειδικές θηλές που είναι για μικρά μωρά και τα οποία έχουν πιο μικρή ροή γάλακτος.

Απογαλακτισμός μωρού 4-6 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία, ο απογαλακτισμός είναι πιο δύσκολος. Το μωρό έχει συνηθίσει το στήθος και είναι πιο δύσκολο να το αποχωριστεί. Δοκιμάστε να σταματήσετε ένα γεύμα θηλασμού την ημέρα, αυτό που του φαίνεται να είναι για το μωρό λιγότερο σημαντικό και «αδιάφορο». Ξεκινώντας από εκεί, σταδιακά θα μειώσετε και τα επόμενα.

Απογαλακτισμός μωρού 6-12 μηνών

Κάποια μωρά από μόνα τους δεν θέλουν πια να θηλάσουν, κάτι που μπορεί να κάνει την όλη διαδικασία αρκετά πιο εύκολη. Μερικές από τις ενδείξεις είναι ότι το βρέφος θηλάζει λιγότερη ώρα, αποσπάται εύκολα κατά τον θηλασμό και γκρινιάζει περισσότερο.

Τη διαδικασία του αποθηλασμού κάνει πιο εύκολη στην ηλικία αυτή και η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού. Μπορείτε να αντικαταστήσετε στην αρχή ένα και μετά περισσότερα γεύματα με αλεσμένα φρούτα και λαχανικά.

Απογαλακτισμός νηπίου

Στη νηπιακή ηλικία κάποια παιδιά σταματούν να θηλάζουν από μόνα τους, ενώ άλλα χρειάζονται παραπάνω βοήθεια. Δοκιμάστε να εξηγήσετε με λόγια στο μικρό σας ότι πλέον είναι μεγάλο και ότι μπορεί να τρώει και μόνο του και δοκιμάστε να μειώσετε σταδιακά τις φορές που το θηλάζετε μέσα στη μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θυμάστε ότι ο απογαλακτισμός είναι μία ιδιαίτερη διαδικασία για το βρέφος και θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να αφουγκράζεστε τις αντιδράσεις του. Ίσως χρειαστεί να επιβραδύνετε ή και να παγώσετε για λίγο τον απογαλακτισμό, εάν το μικρό σας δεν το δέχεται καλά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι ο θηλασμός προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στο βρέφος και ο απογαλακτισμός δεν πρέπει να του στερήσει αυτά τα συναισθήματα.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved