Αποκλειστικός θηλασμός: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πίνει αρκετό γάλα;

Οι τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν το μωρό που θηλάζει αποκλειστικά τρέφεται επαρκώς.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Αποκλειστικός θηλασμός: Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό πίνει αρκετό γάλα;
Bigstock

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί σίγουρα μια αξέχαστη περίοδο στη ζωή κάθε μαμάς, η οποία εμπεριέχει θετικά συναισθήματα αλλά συχνά και ανησυχίες.

Ο θηλασμός στηρίζεται στην «αρχή προσφοράς-ζήτησης», πράγμα που σημαίνει ότι η μαμά που θηλάζει αποκλειστικά, ελεύθερα και απεριόριστα, κατ’ απαίτηση του μωρού της, έχει αρκετή παραγωγή γάλακτος, επαρκή για αυτό το μωρό και τις τυχόν ιδιαίτερες ανάγκες του (πχ. λοίμωξη, προωρότητα κ.ά).

Ωστόσο, πολλές μαμάδες αγχώνονται για το αν τελικά το μωρό τους πίνει αρκετό γάλα, αν τρέφεται επαρκώς και αν ο θηλασμός είναι επιτυχημένος. Και πολύ συχνά, έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους την εναλλακτική και εύκολη λύση της χορήγησης γάλακτος σε φόρμουλα στο μωρό.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρόποι που μια μαμά μπορεί να επιβεβαιώσει την επιτυχία του θηλασμού και να καθησυχαστεί οτι το μωρό της πίνει το μητρικό γάλα που είναι απαραίτητο για την ηλικία και τις ανάγκες του.

Οι τρόποι είναι τρεις:

Ζύγισμα σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι τον 3ο μήνα ζωής του μωρού

Όλα τα μωρά χάνουν φυσιολογικά το 7-10% του βάρους γέννησής τους κατά τις πρώτες 3 ημέρες της ζωής τους. Εφόσον μέσα στο μαιευτήριο μετά τον τοκετό σας ακολουθείτε τις οδηγίες που η σύμβουλός σας σας έχει δώσει στα προγεννητικά μαθήματα εκπαίδευσης στο θηλασμό, μην ανησυχήσετε με αυτή την απώλεια βάρους. Το μωρό θα ανακτήσει το βάρος γέννησής του μέχρι την 15η ημέρα ζωής του και αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη ένδειξη επιτυχίας του θηλασμού! Κατόπιν, μπορείτε να ζυγίζετε το μωρό σας σε σταθερή ημέρα και ώρα μία φορά την εβδομάδα μέχρι τον 3ο μήνα ζωής του, και εφόσον ανά εβδομάδα λαμβάνει 140-250 γραμμάρια είστε σίγουρη ότι πίνει αρκετό γάλα!

Μην ξεχνάτε: όσο το μωρό θηλάζει αποκλειστικά, απαγορεύεται να καταναλώσει οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, αν είναι κάτω των 6 μηνών.

Καθημερινή παρακολούθηση της ούρησης του μωρού.

Επαρκής διατροφή σημαίνει και επαρκής ενυδάτωση. Αν ένα μωρό ηλικίας από 4 ημερών έως 6 εβδομάδων βρέχει τουλάχιστον 6 πάνες την ημέρα, έχει επαρκή ενυδάτωση, άρα και διατροφή. Μεγαλύτερα μωρά είναι αποδεκτό να βρέχουν τουλάχιστον 5 πάνες την ημέρα.

Παρακολούθηση των βρεφικών κενώσεων

Επιστρέφοντας στο σπίτι από το μαιευτήριο και για τον πρώτο μήνα, το μωρό πρέπει να έχει τουλάχιστον 3 κενώσεις την ημέρα. Κατόπιν, και εφόσον συνεχίζεται ο αποκλειστικός θηλασμός, είναι φυσιολογικό να έχει ακόμη και 1 κένωση την εβδομάδα, αρκεί τα κόπρανα να έχουν μαλακή υφή ή υφή πάστας.

Να θυμάστε ότι ο θηλασμός αποτελεί ένα μεγάλο δώρο όχι μόνο προς το μωρό σας αλλά και προς τον εαυτό σας. Μη διστάζετε να εκφράζετε κάθε απορία ή προβληματισμό στη μαία που σας καθοδηγεί σε αυτό το ταξίδι, ώστε να είναι για εσάς ευχάριστο και να αποτελέσει μια αξέχαστη θετική εμπειρία.

Kάθε δυάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved