Τρεις μύθοι για τον αποθηλασμό

Αποθηλασμός και απογαλακτισμός. Δύο εντελώς διαφορετικές έννοιες που δυστυχώς συγχέουμε.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Τρεις μύθοι για τον αποθηλασμό
Bigstock

Τι είναι ο απογαλακτισμός;

Είναι η διακοπή της αποκλειστικής σίτισης του μωρού με γάλα. Στην ηλικία των 6 μηνών, όλα τα μωρά παύουν να πίνουν μόνο γάλα και εισάγονται στο καθημερινό τους διαιτολόγιο και οι στερεές τροφές.

Τι είναι ο αποθηλασμός;

Είναι η διακοπή του θηλασμού. Και αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα, ή καλύτερα θέμα της δυάδας μητέρας-παιδιού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει αποκλειστικό θηλασμό τουλάχιστον για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του βρέφους.

Το μητρικό γάλα ωστόσο, αποτελεί την ιδανική τροφή για ένα βρέφος και η σύσταση και η ποσότητά του μεταβάλλονται ανάλογα με τις ανάγκες τις εκάστοτε ηλικίας. Συνεπώς, δεν υπάρχει ανώτατο χρονικό όριο θηλασμού.

Όταν μια μητέρα αποφασίσει να αποθηλάσει, συστήνουμε ιδανικά να επιλέξει τον φυσικό αποθηλασμό, δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος είναι φιλικός προς τη δική της υγεία και παράλληλα είναι ο ηπιότερος τρόπος να υποβάλλουμε το παιδί σε μια τέτοια μεγάλη αλλαγή της καθημερινότητάς του, χωρίς να αισθανθεί στρες, απόρριψη, άγχος και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Ενθαρρύνουμε λοιπόν το παιδί, με σεβασμό στους ρυθμούς και στις ανάγκες του.

Ο θηλασμός βασίζεται στην αρχή ζήτησης – προσφοράς. Όταν τα γεύματα θηλασμού αυξάνονται, αυξάνεται και η παραγωγή του γάλακτος.

Στην περίπτωση του αποθηλασμού συμβαίνει το αντίστροφο: Μειώνονται τα γεύματα, άρα και η παραγωγή, έως ότου σταδιακά διακοπεί ο θηλασμός, άρα και η παραγωγή.

Η μαία-σύμβουλος θηλασμού, είναι ο άνθρωπος που θα βρεθεί δίπλα στη μαμά και θα την καθοδηγήσει στο ταξίδι αυτό, τόσο πρακτικά, όσο και ψυχολογικά. Οι αγωνίες των μαμάδων για την αλλαγή αυτή είναι πολλές και οι «μύθοι» που κυκλοφορούν γύρω της, πολλοί.

thilasmos-kai-diatrofi.jpg

Μύθοι για τον αποθηλασμό

Μύθος #1

Θα «χαλάσει» η σχέση μαμάς-παιδιού

Η αλήθεια είναι ότι ο αποθηλασμός αποτελεί μια μεγάλη αλλαγή τόσο για τη μαμά όσο και για το παιδί. Η σχέση τους δεν θα αλλάξει με τη διακοπή του θηλασμού, θα περάσει απλώς σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Σε μια εξίσου απαιτητική καθημερινότητα, γεμάτη νέες και όμορφες προκλήσεις και ίσως περισσότερες αγκαλιές.

Μύθος #2

Ο αποθηλασμός είναι ακατόρθωτος

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει στον κόσμο κάποιο παιδί μου δεν κατάφερε ποτέ να αποθηλάσει! Το σημαντικότερο κομμάτι της προσπάθειας του αποθηλασμού είναι η μαμά να παρέχει στο παιδί ασφάλεια και να του εμπνέει σιγουριά ούσα σταθερή στην επιλογή της. Αρωγός σε αυτό θα σταθεί η μαία της, η οποία θα αξιολογεί συχνά πυκνά την πορεία του αποθηλασμού και θα συστήνει αν η μαμά θα πρέπει να επιταχύνει ή να επιβραδύνει τη διαδικασία.

Μύθος #3

Το παιδί θα κοιμάται περισσότερο τη νύχτα αφού αποθηλάσει

Προσοχή! Δεν επιλέγουμε να αποθηλάσουμε για να μειώσουμε τις νυχτερινές αφυπνίσεις του παιδιού μας. Κάθε ηλικία έχει τις δικές τις απαιτήσεις και λόγοι για νυχτερινές αφυπνίσεις υπάρχουν σε όλες τις ηλικίες (ενοχλήσεις οδοντοφυΐας, εφιάλτες ή νυχτερινός τρόμος, ασθένεια, άγχος για το σχολείο κ.ά.)

Σημαντική σημείωση: Kάθε δυάδα μητέρας-μωρού είναι διαφορετική, συνεπώς συστήνεται πάντα εξατομικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν γενικές συμβουλές που είναι πιθανό να αλλάζουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μωρού ή τις επιθυμίες κάθε μητέρας.

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία-Σύμβουλος θηλασμού
Website: www.maia.authorway.com
Ε-mail: fani.damarlaki@gmail.com
Social media
Facebook: https://www.facebook.com/maia.Kifissia
Instagram: https://www.instagram.com/fani_zachila_damarlaki_maia/
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCjfwc72MNCrcBqNL9aTJbQA

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved