Πώς επηρεάζεται η υγεία σας όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα

Η έλλειψη ύπνου έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού σας. 

Πώς επηρεάζεται η υγεία σας όταν κοιμάστε λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα
Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός σας.

Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου το 24ωρο.

Οι ακριβείς ανάγκες μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο φαίνεται ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων εμπίπτει στα συνιστώμενα όρια ύπνου. Για παράδειγμα, οι έφηβοι χρειάζονται τουλάχιστον 8 έως 10 ώρες, ενώ τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών 9-12 ώρες ύπνου και τα 3-5 ετών 10- 13 ώρες.

Οι επιπτώσεις όταν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να μάθουν να ζουν με λιγότερες ώρες ύπνου , οι ειδικοί διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι ο ύπνος κάτω των έξι ωρών μπορεί να έχει συνέπειες για την υγεία και την ευημερία ενός ατόμου.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι κρίσιμος για την ψυχική και τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρύθμιση της όρεξης και της ανάπλασης των ιστών.

aipnia-stin-egimosini-3.jpg

Ειδικότερα:

Ψυχικές συνέπειες

Οι ψυχικές επιπτώσεις της απώλειας ύπνου περιλαμβάνουν προβλήματα συγκέντρωσης, μνήμης, μάθησης, δημιουργικότητας ακόμα και αδυναμία επίλυσης προβλημάτων. Ο σύντομος ύπνος μπορεί επίσης να προκαλέσει διαταραχές στη λήψη αποφάσεων και μεγαλύτερη πιθανότητα ατυχημάτων και λαθών.

Κακή διάθεση

Βραχυπρόθεσμα, η στέρηση ύπνου μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη διαχείριση των συναισθημάτων, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Μειωμένη ποιότητα ζωής

Τα άτομα που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες λόγω της κόπωσης δεν έχουν διάθεση για κοινωνικές συναναστροφές ενώ μπορεί να επηρεαστεί και η σεξουαλική τους ζωή.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία της στέρησης ύπνου

Η χρόνια στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με νεφρική νόσο και προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και το μεταβολικό σύνδρομο. Η συνεχής μείωση του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας της καρδιάς ,όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Με πληροφορίες από το sleepfoundation.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved