Κακές συνήθειες που επηρεάζουν τον ύπνο σας

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον ύπνο. Ορισμένοι υποφέρουν από αϋπνία ενώ άλλοι κοιμούνται λίγο με αποτέλεσμα να νοιώθουν κόπωση, ατονία, ενώ έχουν και περισσότερα νεύρα.

Κακές συνήθειες που επηρεάζουν τον ύπνο σας

Η Αμερικανική Ακαδημία Ύπνου συστήνει 7 με 9 ώρες καλού, ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα για καλή υγεία και παραγωγικότητα. Αν λοιπόν ξυπνάτε κουρασμένοι ή αν νυστάζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό σημαίνει ότι δεν κοιμάστε αρκετές ώρες. Όπως μάλιστα προκύπτει από μελέτες που έχει εκπονήσει η Ακαδημία ορισμένες συνήθειες που έχουμε όταν κοιμόμαστε, ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας. Για παράδειγμα:

  • Σωστή θέση του μαξιλαριού: Αν κοιμάστε ανάσκελα, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Αν κοιμάστε στο πλάι, βάλτε ένα ανάμεσα στα γόνατα για να ευθυγραμμιστεί η σπονδυλική σας στήλη.
  • Κοιμάστε μπρούμυτα:Αυτή η στάση προκαλεί μερικά προφανή προβλήματα όπως στην αναπνοή.Επειδή χρειάζεται να στρέψετε το κεφάλι σας στο πλάι, επιβαρύνεται η σπονδυλική στήλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνους στο λαιμό και στην πλάτη.
  • Πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο: Το αλκοόλ αρχικά βοηθάει, αλλά μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και τελικά θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Όσο περισσότερο πίνετε, τόσο χειρότερο ύπνο θα κάνετε.
  • Δεν έχετε σταθερό ωράριο: Αν κοιμάστε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα, το σώμα σας «δεν ξέρει» πότε είναι η ώρα να ξεκουραστεί. Ένα συνεπές πρόγραμμα βοηθάει και στο πρωινό ξύπνημα.
  • Πηγαίνετε για ύπνο με γεμάτο στομάχι: Για να αποφύγετε δυσπεψία πρέπει να πηγαίνετε για ύπνο μετά από τρεις ώρες μετά το τελευταίο γεύμα της ημέρας.
  • Κοιμάστε σε εμβρυακή στάση: Ο ύπνος στο πλάι μπορεί να εμποδίζει την αναπνοή. Αγκαλιάστε ένα μαξιλάρι και βάλτε ένα ανάμεσα στα πόδια σας για να υποστηρίξετε την σπονδυλική στήλη.
  • Κοιμάστε σε ένα πολύ παλιό στρώμα: Τα περισσότερα στρώματα με ελατήρια αντέχουν πέντε με δέκα χρόνια το πολύ, ανάλογα με την ποιότητα και το βάρος σας. Αν το στρώμα σας κάνει λακκούβα στη μέση είναι η ώρα να το αλλάξετε.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved