Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερέμεση κύησης- Μια μαμά εξομολογείται

Η σύγκριση της πρωινής ναυτίας με την υπερέμεση κύησης είναι σαν να συγκρίνεις μια ελαφριά βροχόπτωση με έναν τυφώνα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υπερέμεση κύησης- Μια μαμά εξομολογείται

Νεαρή γυναίκα κάθεται στο πάτωμα της τουαλέτας κρατώντας την κοιλιά της.

Bigstock

Η υπερέμεση κύησης είναι μια διαταραχή της εγκυμοσύνης που επηρεάζει το 1% έως 3% των κυήσεων (που ισοδυναμεί με 6 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως). Η υπερέμεση κύησης δεν είναι μια απλή πρωινή ναυτία. Πρόκειται για ναυτίες και εμετούς όλη την ημέρα, κάθε μέρα. Εκτός από τον έμετο και τη ναυτία, η υπερέμεση κύησης μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, αφυδάτωση και σε σοβαρές περιπτώσεις θάνατο. Δυστυχώς, ακόμη και το 2023 δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες ούτε θεραπείες.

Δεν είχα ακούσει ποτέ για την υπερέμεση κύησης μέχρι που διαγνώστηκα γύρω στις 8 εβδομάδες στην τελευταία, από τις πέντε εγκυμοσύνες μου. Έχω τέσσερα αγοράκια και αυτό το μωρό είναι κορίτσι. Δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για το γιατί μου συνέβη αυτή τη φορά η υπερέμεση κύησης, αλλά πιστεύω ότι παίζουν ρόλο τα υψηλά επίπεδα ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) και οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν καθώς το σώμα μου να προσαρμόζεται στο να μεγαλώνει ένα μικρό κορίτσι αυτή τη φορά. Εδώ, μοιράζομαι την εμπειρία μου και τον τρόπο που έμαθα το πώς να αντιμετωπίζω την υπερέμεση κύησης, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει μια άλλη μέλλουσα μαμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Η μάχη μου με την υπερέμεση κύησης

Ήξερα γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου ότι κάτι ήταν πολύ διαφορετικό αυτή τη φορά. Έκανα έμετο πάνω από 30 με 40 φορές την ημέρα, είχα υπερβολική ναυτία, κόπωση και πάλευα να κοιμηθώ όλη τη νύχτα. Ήμουν ανήσυχη και ένιωθα αδύναμη.

Η καθημερινότητά μου επηρεάστηκε πολύ σε σημείο που απλώς προσευχήθηκα κάποια στιγμή να καταφέρω να παραμείνω στην 20λεπτη σχολική ενημέρωση που είχα με τους δασκάλους των παιδιών μέσω zoom.

Είμαι μαμά τεσσάρων παιδιών, ιδιοκτήτρια επιχείρησης και εκείνη η έγκυος που τρέχει μέχρι την 39η εβδομάδα από τις 5 το πρωί. Αυτό έκανα κατά τη διάρκεια των άλλων εγκυμοσύνων μου, αλλά η ταυτότητά μου άλλαξε γρήγορα: ένιωθα αβοήθητη, πλήρως εξαρτημένη από τον σύζυγό μου και δεν μπορούσα να είμαι η μαμά που ήθελα πάντα να είμαι για τα άλλα παιδιά μου.

Στο ραντεβού που είχα με τον γυναικολόγο μου στην 8η εβδομάδα για να ακούσω τους «χτύπους της καρδιάς», τα δάκρυά μου έτρεχαν καθώς ανέφερα τα συμπτώματα που είχα. Μέχρι την 8η εβδομάδα, είχα χάσει περίπου 12 με 15 κιλά. Σε μια εποχή που ο σύζυγός μου και εγώ, κλαίγαμε συνήθως από χαρά και ευτυχία, δεν μπορούσα παρά να νιώσω ακραία ενοχή για τα αισθήματα απελπισίας μου.

Αμέσως μετά, διαγνώστηκα με κάτι που ονομάζεται υπερέμεση κύησης (HG). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι έχω «ήπια έως μέτρια» υπερέμεση κύησης (οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με «σοβαρή» καταλήγουν στα επείγοντα και στο νοσοκομείο, συνδεδεμένες με σωληνάκια για να τρώνε και καθετήρες, σε μια προσπάθεια να σώσουν τη ζωή τους).

Δυστυχώς, λόγω έλλειψης απαντήσεων και θεραπειών, οι έγκυες που έρχονται αντιμέτωπες με την υπερέμεση κύησης είναι γνωστό ότι ολοκληρώνουν την εγκυμοσύνη τους, χωρίς συγκεκριμένη θεραπεία, παρά τα φρικτά συμπτώματα.

Μου αρέσει να σκέφτομαι τον εαυτό μου ως μια σκληρή γυναίκα τόσο σωματικά όσο και πνευματικά—μια που έχει τρέξει 7 μαραθώνιους, περίπου 30 ημιμαραθώνιους, γέννησε άλλα 4 παιδιά, κάποτε έσπασε ένα χέρι στο τρέξιμο και επέζησε από ένα τραγικό τροχαίο όπου έχασε τον πατέρα της.

Η υπερέμεση κύησης όμως με εξουθένωσε - σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά. Το "Δυνατή" δεν είναι ένας χαρακτηρισμός που θα έδινα στον εαυτό μου αυτή τη στιγμή.

Τώρα στην 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης καθώς γράφω αυτό το άρθρο, συνεχίζω να έχω εμετούς 15 περίπου φορές την ημέρα, 2 έως 4 ημέρες την εβδομάδα, μαζί με την ψυχική κατάθλιψη της αδιαθεσίας των τελευταίων 7 μηνών.

Τα συμπτώματα περίπου των 80% των περιπτώσεων υπερέμεσης κύησης υποχωρούν κατά την 20η εβδομάδα, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υπερέμεση κύησης διαρκεί 40 εβδομάδες.

Σε όλο αυτό το ταξίδι, έμαθα μερικούς τρόπους να αντιμετωπίσω την υπερέμεση κύησης και ίσως μπορούν να βοηθήσουν εσάς ή μια φίλη σας.

Αντιμετώπιση υπερέμεσης κύησης

Έχω μάθει πώς να αντιμετωπίζω, μέρα με τη μέρα, αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Αυτό είναι προσωρινό: Αυτοί οι εννέα μήνες μπορεί να είναι οι πιο απαιτητικοί της ζωής σας, αλλά υπάρχει μια γραμμή τερματισμού με ένα όμορφο δώρο ζωής στο τέλος.

Κάθε μέρα μπορεί να είναι καλύτερη από την προηγούμενη: Μου αρέσει να ονομάζω τις καλές μου μέρες ως τις «καταπληκτικές» μέρες μου, όταν μπορώ να παρακολουθήσω τον αγώνα μπάσκετ του μεγαλύτερου μου με ένα χαμόγελο στα χείλη, όταν μπορώ να περπατήσω μερικά μέτρα ή όταν μπορώ πραγματικά να πάω στο γραφείο. Για μένα, κάθε μέρα δεν ήταν δύσκολη, υπήρχαν μικρά διαλείμματα ευτυχίας.

Παίρνω πολλά μαθήματα για έναν μελλοντικό καλύτερο εαυτό: Απώλεια ελέγχου. Απώλεια ταυτότητας. Απώλεια της καθημερινής λειτουργίας. Ποτέ δεν πίστευα ότι μια εγκυμοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει όλα αυτά, αλλά το έχει κάνει.

Είμαι ζωντανή: Κάθε μέρα είναι μια μέρα πιο κοντά στη συνάντηση με το νεότερο μέλος της οικογένειάς μας και μια μέρα πιο κοντά στο να αποκαταστήσω την υγεία μου, τη ζωή μου, την ικανότητά μου να ζω και να είμαι η καλύτερη φίλη, κόρη, αδερφή, σύζυγος και μητέρα που ξέρω ότι είμαι.

Έχω υποστήριξη: Ο σύζυγός μου με βοηθά και με οδηγεί στη γραμμή του τερματισμού. Γι' αυτό, θα είμαι για πάντα ευγνώμων.

Τροφές για να αντιμετωπίσετε την υπερέμεση κύησης

Οι παρακάτω τροφές με βοήθησαν πολύ.

  • Μικρά σνακ όλη την ημέρα αντί για γεύματα
  • Ελαφριά φαγητά όπως τοστ, κράκερ, ρυζογκοφρέτες.
  • Σούπες, σούπες και σούπες
  • Γρανίτες
  • Φρέσκα λαχανικά και χούμους
  • Καρπούζι
  • Σάλτσα μήλου και γιαούρτια

Πώς θα βοηθήσετε κάποια γυναίκα που αντιμετωπίζει υπερέμεση κύησης

Εάν είστε φίλη κάποιας μέλλουσας μαμάς που έχει υπερέμεση κύησης, μπορείτε να βοηθήσετε!

  • Αφήστε τη να κλάψει. Ακούστε τη και δείξτε της ότι θα είστε στο πλευρό της.
  • Στείλτε της ένα κείμενο, μια κάρτα, ένα φωνητικό σημείωμα. Είναι τα μικρά pick-me-up που σημαίνουν πολλά για εκείνες.
  • Πάρτε τα παιδιά της για λίγες ώρες
  • Μην την πιέζετε και δώστε της χρόνο. Κάποιες μέρες δεν θα έχει διάθεση να σηκωθεί από το κρεβάτι ή να μιλήσει στο τηλέφωνο.

Ένα μήνυμα προς όλες τις μέλλουσες μαμάδες με υπερέμεση κύησης

  • Δεν είστε μόνες - και αξίζετε όλη την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη αυτή τη στιγμή.
  • Ζητήστε βοήθεια και βρείτε ομάδες στήριξης.

πηγή: Meg Sexton / Mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved