Γιατί η Δούκισσα Kate, υποφέρει για τρίτη φορά από υπερέμεση κύηση;

Συχνά συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες, να περιμένουν μέχρι να περάσει η 12η εβδομάδα της κύησης, εβδομάδα που ο κίνδυνος αποβολής πέφτει σημαντικά, για να ανακοινώσουν ότι περιμένουν παιδί.

Γιατί η Δούκισσα Kate, υποφέρει για τρίτη φορά από υπερέμεση κύηση;

Αλλά η Kate Middleton, η οποία διανύει ακόμη το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, ανακοίνωσε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου, ότι θα γίνει για τρίτη φορά μαμά. Δεν είναι επειδή ήθελε να μάθει όλος ο κόσμος ότι ο πρίγκιπας George και η πριγκίπισσα Charlotte θα αποκτήσουν ένα ακόμη αδερφάκι, αλλά επειδή η ίδια πάσχει από υπερέμεση κύηση.

Τι είναι όμως ακριβώς αυτή η κατάσταση; Και γιατί η Δούκισσα Kate υποφέρει από αυτήν για τρίτη φορά; Ο γυναικολόγος του Mothersblog, Μενέλαος Λυγνός, μας δίνει μερικές απαντήσεις!

katemiddleton

Σε τι διαφέρει η υπερέμεση κύηση από την πρωινή αδιαθεσία;

Σε μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί να είναι αρκετά σοβαρά και να οδηγήσουν σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται υπερέμεση εγκυμοσύνης ή HG. Αυτό το είδος του προβλήματος απαιτεί ειδική μεταχείριση και οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομείο για την πλήρη ίασή τους.

Τα συμπτώματα της ναυτίας και του εμετού σε αυτή την περίπτωση είναι τόσο σοβαρά που η εγκυμονούσα δεν μπορεί να «κρατήσει» στο στομάχι της ούτε μια μπουκιά φαγητό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η έντονη πρωινή αδιαθεσία μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα και την εργασία πολλών γυναικών, διαταράσσοντας την ποιότητα της ζωής τους.

DOYKISSA

Γιατί η Δούκισσα Κate είναι τόσο ευαίσθητη στην υπερέμεση κύηση;

«Μια γυναίκα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσει τέτοιου είδους συμπτωματολογία, αν αυτή έχει παρουσιασθεί σε προηγούμενη εγκυμοσύνη ή αν έχει συγγενή, η οποία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αντιμετώπισε αυτό το πρόβλημα!», εξηγεί ο Γυναικολόγος Μαιευτήρας Μενέλαος Λυγνός. «Στη διερεύνηση των αιτίων της ναυτίας κατά την κύηση λαμβάνεται υπόψη και η πιθανότητα αυτή να σχετίζεται με ημικρανίες ή με διαταραχές των ώτων, που μπορούν να προκαλέσουν ιλίγγους!».

Πότε θα ηρεμίσει από αυτά τα συμπτώματα;

«Η συμπτωματολογία θεωρείται ελαφράς μορφής, όταν η ναυτία υφίσταται για όχι περισσότερο από μία ώρα ημερησίως, ενώ τα επεισόδια εμέτου δεν υπερβαίνουν τα δύο ημερησίως. Αντίθετα η βαριάς μορφής συμπτωματολογία χαρακτηρίζεται από ναυτία, η οποία διαρκεί για 6 ή περισσότερες ώρες με πέντε ή παραπάνω επεισόδια εμέτου! Υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 1% με 2% των κυήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων παρουσιάζεται ναυτία, που εμφανίζουν συμπτωματολογία ιδιαίτερα έντονη. Πρόκειται για περιπτώσεις υπερέμεσης κύησης και χαρακτηρίζονται από απώλεια άνω του 5% του σωματικού βάρους, αφυδάτωση και εργαστηριακές εξετάσεις εκτός φυσιολογικών ορίων. Στις σπάνιες αυτές περιπτώσεις χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη, ώστε να χορηγηθούν υγρά και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ενδοφλεβίως! Συνήθως τα συμπτώματα υπάρχουν μέχρι και την 20η εβδομάδα της κύησης αλλά σε μερικές περιπτώσεις παραμένουν μέχρι και την ημέρα του τοκετού!».

kate middl

Υπάρχει κάποια θεραπεία;

«Καταρχήν, καλόν είναι να αφαιρεθούν από το διαιτολόγιο τροφές πλούσιες σε λιπαρά, οι οποίες είναι δύσπεπτες και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω την κατάσταση. Καλόν είναι να προτιμώνται πιο εύπεπτες τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Επίσης η ναυτία επιδεινώνεται, όταν το στομάχι είναι άδειο, για το λόγο αυτό, αντί των τριών κυρίων γευμάτων, καλόν είναι τα γεύματα να είναι μικρά και συχνά. Ιδιαίτερη προσοχή είναι απαραίτητο να δοθεί στην επαρκή ενυδάτωση. Φυσικά η κατανάλωση νερού δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα μεσούντος του επεισοδίου της ναυτίας, αλλά όταν η συμπτωματολογία θα έχει κοπάσει. Μια καλή τακτική είναι η λήψη υγρών να γίνεται σε μικρές ποσότητες και συχνά!».

Το μωρό θα γεννηθεί υγιές;

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει ένδειξη χαμηλού βάρους γέννησης στο έμβρυο αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ωστόσο όμως, υπάρχουν επίσης μελέτες που δείχνουν ότι οι γυναίκες με υπερέμεση κύηση έχουν χαμηλότερο ποσοστό αποβολής. Συνήθως τα υψηλά επίπεδα hCG μιας ορμόνης που παράγεται στα κύτταρα του πλακούντα, βοηθάει το έμβρυο και την μητέρα να έχουν μια υγιείς εγκυμοσύνη παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και για τους δύο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved