Υπερθυρεοειδισμός και θηλασμός: Μπορώ ή όχι να θηλάσω;

Πολλές μητέρες με υπερθυρεοειδισμό αναρωτιούνται αν θα μπορούν να θηλάσουν το μωρό τους.

Υπερθυρεοειδισμός και θηλασμός: Μπορώ ή όχι να θηλάσω;
Bigstock

Κάθε γυναίκα με θυρεοειδική νόσο παρακολουθείται από τον γιατρό της και ακολουθεί μια συγκεκριμένη αγωγή.

Τι είναι ο υπερθυρεοειδισμός

Ο υπερθυρεοειδισμός προκύπτει όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει μεγαλύτερες ποσότητες ορμονών από αυτές που χρειάζεται το σώμα.

Στο γενικό πληθυσμό η συχνότητα του υπερθυρεοειδισμού κυμαίνεται περίπου στο 1,5%, με τις γυναίκες ηλικίας 20-50 ετών να πάσχουν συχνότερα από ότι οι άνδρες.

Η νόσος επιβαρύνει τον ανθρώπινο οργανισμό, αυξάνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του και προκαλώντας συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι η ταχυκαρδία, η νευρικότητα, η αϋπνία, η κόπωση και το τρέμουλο.

thesi-xoreti-thilasmos-2.jpg

Μπορεί μια μητέρα με υπερθυρεοειδισμό να θηλάσει;

Ναι, μπορεί να θηλάσει. Σύμφωνα με την Δρ. Άννα Πατσούρου, παιδίατρο και πιστοποιημένη σύμβουλο μητρικού θηλασμού, η προπρανολόλη και η προπυλθιουρακίλη αρχικά και η μεθιμαζόλη στη συνέχεια αποτελούν την αγωγή εκλογής, καθώς είναι τα μόνα αντιθυρεοειδικά φάρμακα συμβατικά με το θηλασμό. Αν δεν έχετε λοιπόν εμφανίσει τη νόσο πριν μείνετε έγκυος, η αρχική διάγνωση είναι δυνατόν να γίνει χωρίς χρήση ραδιενεργών υλικών που επιβάλλουν προσωρινό απογαλακτισμό και απομάκρυνση από το μωρό.

Η λήψη ιωδίου απαγορεύεται στις γυναίκες που θηλάζουν.

Εάν χρειαστεί να χειρουργηθείτε μόλις συνέλθετε από την αναισθησία τόσο ώστε να μπορείτε να κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας, θηλάστε.

Σε περίπτωση νόσου του Graves τα αντισώματα δεν περνούν στο μωρό μέσω του γάλακτος.

apokleistikos-thilasmos.jpg

Υποθυρεοειδισμός και θηλασμός

Ο υποθυρεοειδισμός όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά προκαλεί μειωμένη παραγωγή γάλακτος, κατάθλιψη, ανορεξία, σωματική εξάντληση και βρογχοκήλη ( πρήξιμο στην πρόσθια επιφάνεια του λαιμού). Συχνότερα όμως παρουσιάζεται ως κατάθλιψη.

Τα παραπάνω συμπτώματα, σε μητέρες με μια περίεργη νωθρότητα, που δεν πείθουν το έμπειρο μάτι ότι πάσχουν από αληθινή κατάθλιψη, και έχουν μωρά που πεινούν συνεχώς και δε βάζουν βάρος, πρέπει να θέσουν υποψίες ότι η συγκεκριμένη μητέρα πάσχει από υποθυρεοειδισμό.

Μπορείτε λοιπόν να θηλάσετε; Σύμφωνα με την κυρία Πατσούρου, ναι, μπορείτε και εξηγεί τους λόγους: Στο μητρικό γάλα υπάρχουν μετρήσιμα ποσά θυρεοειδικών ορμονών. Εάν παράγετε τις ορμόνες, δεν θα χρειαζόταν να τις πάρετε σε χάπι. Ως φυσική ορμόνη του ανθρώπινου σώματος, αυτή είναι ακίνδυνη και εντελώς συμβατή με το θηλασμό. Η φαρμακευτική αγωγή σύντομα αποκαθιστά τα συμπτώματά σας και την παραγωγή γάλακτος. Η απαγόρευση του θηλασμού σε γυναίκες που παίρνουν αυτό το φάρμακο, αποτελεί ιατρικό σφάλμα κατά την κυρία Πατσούρου.

Με πληροφορίες από το βιβλίου της Δρ. 'Αννας Πατσούρου «Θηλασμός, μία υπέροχη εμπειρία» εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved