Άμελξη μητρικού γάλακτος: Πότε και πώς εφαρμόζεται

Άντληση μητρικού γάλακτος με το χέρι ή αλλιώς άμελξη - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Άμελξη μητρικού γάλακτος: Πότε και πώς εφαρμόζεται
Bigstock

Άμελξη μητρικού γάλακτος είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται για τη απομάκρυνση του γάλακτος από το στήθος, με το χέρι. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις περιπτώσεις και τον τρόπο που εφαρμόζεται για την άντληση με το χέρι καθώς αποτελεί έναν εύκολο, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο άντλησης μητρικού γάλακτος χωρίς την χρήση θηλάστρου οποιαδήποτε στιγμή.

Πού βοηθάει λοιπόν η άμελξη μητρικού γάλακτος με το χέρι;

Σε περίπτωση που η μανούλα θέλει να συλλέξει το γάλα της για το βρέφος, κάνοντας τράπεζα γάλακτος χωρίς όμως την χρήση θηλάστρου.

Σε υπερφόρτωση των μαστών με γάλα. Αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στη μαμά από πόνο, βάρος και πρήξιμο στο στήθος.

Στην δημιουργία πιο μαλακής θηλαίας άλω με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη προσκόλληση του νεογνού στο στήθος.

Στην προστασία των θηλών κάνοντας επάλειψη μερικών σταγόνων γύρω από αυτή καθώς το γάλα λειτουργεί ‘αποστειρωτικά’ αλλά και επουλωτικά σε περίπτωση τραυματισμών της θηλής.

Ποια είναι η τεχνική άμελξης με το χέρι;

Αρχικά η μανούλα χρειάζεται να είναι άνετη και ήρεμη. Είναι πολύ σημαντικό να έχει προηγηθεί σχολαστικό πλύσιμο χεριών. Σε περίπτωση αποθήκευσης γάλακτος να υπάρχουν αποστειρωμένα ειδικά σακουλάκια. Αντίστοιχα σε αποσυμφόρηση μαστών καλό θα ήταν να έχει προηγηθεί ζεστό ντους και ελαφρύ μασάζ στο στήθος.

Η μητέρα ξεκινάει τοποθετώντας οριακά στην θηλή τον αντίχειρα στο πάνω τμήμα του στήθους και τον δείκτη και τον μέσο δάκτυλο στο κάτω τμήμα της θηλής δημιουργώντας το αγγλικό γράμμα C. Στην συνέχεια πιέζει ελαφρά με τα δάχτυλα της τον μαστό με κατεύθυνση προς τον θώρακα και έπειτα ξανά προς την θηλή.

Οι κινήσεις χρειάζεται να επαναλαμβάνονται με ρυθμό και ταχύτητα τέτοια που θα είναι άνετα για την μητέρα. Συνιστάται η εναλλαγή της θέσης των δαχτύλων γύρω από την θηλή.

Η απομάκρυνση μητρικού γάλακτος από το στήθος είναι μία διαδικασία που μπορεί να γίνει με την άμελξη με το χέρι αλλά και με την χρήση θηλάστρου επίσης. Συνεπώς είναι στην κρίση της κάθε μητέρας να αποφασίσει τον τρόπο που εκείνη επιθυμεί.

Αφροδίτη Καρασούλη, Μαία

karasouli-maia.jpg

Βιογραφικό:

Σπούδασε Μαιευτική στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί σε αίθουσα τοκετών στο Pelgulinna maternity Hospital στο Tallin στην Εσθονία με εμπειρία στον φυσικό τοκετό . Έχει αποκτήσει εμπειρία στην λοχεία και στις κυήσεις υψηλού κινδύνου μετά από εργασία σε ιδιωτικό μαιευτήριο στην Αθήνα. Τα τελευταία 3 χρόνια δουλεύει πάνω στο κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Είναι πιστοποιημένη επίσης για να κάνει μαθήματα προετοιμασίας μητρότητας- γονεϊκότητας σε νέους γονείς.

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved