Μπορώ να δώσω αίμα ενώ θηλάζω;

  • Είναι ασφαλές να δίνετε αίμα ενώ θηλάζετε;
  • Τι πρέπει να θυμάστε αν μπορείτε να δώσετε αίμα ενώ θηλάζετε
Μπορώ να δώσω αίμα ενώ θηλάζω;
bigstockphoto.com

Αν συνηθίζατε να δίνατε αίμα πριν γεννήσετε, πιθανόν να θέλετε να συνεχίσετε την αιμοδοσία και μετά τη γέννα.

Ωστόσο, αν θηλάζετε, μπορεί να ανησυχείτε εάν είναι ασφαλές τόσο για εσάς όσο και το μωρό σας να προσφέρετε αίμα.

aimodosia sto thilasmo2

Είναι ασφαλές να δίνετε αίμα ενώ θηλάζετε;

Το πλέον κατάλληλο άτομο που μπορεί να σας καθοδηγήσει για το αν πρέπει να δώσετε αίμα είναι ο γιατρός σας καθώς οι απόψεις διίστανται.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, δεν πρέπει να δώσετε αίμα έως και έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, ενώ οι οδηγίες της Υπηρεσίας Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού είναι να μη δίνετε αίμα μέχρι τη στιγμή που το μωρό σας απογαλακτιστεί ως επί το πλείστον. Μπορεί να σας επιτραπεί να δώσετε αίμα όταν το μωρό σας παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής από άλλες στερεές τροφές.

Στη χώρα μας, το Ελληνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, αναφέρει ότι επιτρέπεται η αιμοδοσία 6 μήνες μετά τον τοκετό αν αισθάνεται η μητέρα καλά και εφόσον ο αιματοκρίτης/αιμοσφαιρίνη είναι εντός των φυσιολογικών ορίων.

Γενικά η απόφαση για την αποδοχή ή απόρριψη ενός αιμοδότη επαφίεται στην κρίση του υπεύθυνου προσωπικού κάθε υπηρεσίας αιμοδοσίας ξεχωριστά.

Όταν δίνετε αίμα, μπορεί να αισθάνεστε υπνηλία και ζαλάδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως νιώσετε αφυδατωμένες ή κουρασμένες. Το μητρικό γάλα αποτελείται από 87% νερό. Κατά τη δωρεά αίματος, 453.59 γρ. από το αίμα σας θα αφαιρεθούν. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας θα χάσει ξαφνικά πολλά υγρά. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε φάει ένα μεγάλο και θρεπτικό γεύμα πριν δώσετε αίμα.

Επιπλέον, θα πρέπει να παραμείνετε ενυδατωμένες πριν και μετά την αιμοδοσία. Πίνετε φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών όσο θηλάζετε. Μετά την αιμοδοσία, μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα, ειδικά με το χέρι από το οποίο δώσατε αίμα.

aimodosia sto thilasmo1

Τι πρέπει να θυμάστε αν μπορείτε να δώσετε αίμα ενώ θηλάζετε

  • Μείνετε ενυδατωμένες
  • Φορέστε άνετα ρούχα την ημέρα της αιμοδοσίας
  • Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο εβδομάδες πριν την αιμοδοσία
  • Έχετε μαζί σας μια λίστα με όλα τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε

Θα θέλατε να προσφέρετε αίμα, αλλά ακόμη δεν έχετε αποφασίσει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Δεν φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι; Εάν είστε υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείτε να προσφέρετε αίμα. Με μία μόνο αιμοδοσία μπορείτε να σώσετε τρεις ζωές.

Με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved