Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς

  • 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο
  • Χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους που συνδέονται με καρδιακά προβλήματα
  • Μισό κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος
  • 12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό
Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για την υγεία της καρδιάς

Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι ο θηλασμός μπορεί να προστατεύσει την καρδιά μιας θηλάζουσας μητέρας.

Όλοι ξέρουμε πόσο ευεργετικός είναι ο μητρικός θηλασμός για το νεογέννητο βρέφος. Αλλά ο μητρικός θηλασμός είναι εξίσου ευεργετικός και για τη μητέρα. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει κατά καιρούς ότι οι μητέρες που θηλάζουν μειώνουν τον κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση. Μελέτες έχουν δείξει επίσης, ότι μακρύτερος χρόνος θηλασμού έχει σαν αποτέλεσμα μεγαλύτερο όφελος.

Δεν μειώνει μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του μαστού

thilasmos ereyna kardia 3

14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2022 στο Journal of the American Heart Association υποδηλώνει ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος θηλασμού μπορεί να παρέχει κάποια μακροπρόθεσμη προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων.

Χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους που συνδέονται με καρδιακά προβλήματα

Μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2021 στο The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, έδειξε ότι ο θηλασμός συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερους όγκους δύο τύπων σωματικού λίπους που συνδέονται με καρδιακά προβλήματα: το σπλαχνικό λίπος, το οποίο συσσωρεύεται γύρω από τη μέση και το περικαρδιακό λίπος, το οποίο συγκεντρώνεται στο εξωτερικό της καρδιάς.

Μισό κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο Journal of Hepatology εξέτασε δεδομένα που ελήφθησαν από 844 γυναίκες που είχαν γεννήσει τουλάχιστον ένα παιδί. Όσες θήλαζαν για περισσότερους από έξι μήνες είχαν τον μισό κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ σε σύγκριση με εκείνες που θήλασαν για λιγότερο από έναν μήνα ή που δεν θήλασαν καθόλου το μωρό τους.

thilasmos ereyna kardia 2

12% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό

Οι ΗΠΑ έχουν το υψηλότερο ποσοστό μητρικών θανάτων μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών και οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία, σύμφωνα με το Call to Action Maternal Health and Saving Mothers από την American Heart Association. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο τους, που περιγράφει τις δημόσιες πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις φυλετικές και εθνοτικές ανισότητες στη μητρική υγεία, σημειώνει ότι εκτιμάται ότι 2 στους 3 θανάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προληφθούν.

«Ενώ τα οφέλη του θηλασμού για βρέφη και παιδιά είναι καλά τεκμηριωμένα, οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται περαιτέρω να θηλάζουν τα βρέφη τους γνωρίζοντας ότι βελτιώνουν όχι μόνο την υγεία του παιδιού τους αλλά επίσης βελτιώνουν και τη δική τους υγεία», αναφέρει η Shelley Miyamoto, M.D., FAHA.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει ότι οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν κάθε ένα από τα παιδιά τους τουλάχιστον για τους πρώτους 6 μήνες, και να συνεχίζουν το θηλασμό για 1 χρόνο ή περισσότερο, καθώς τα βρέφη εισάγονται σε άλλα τρόφιμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved