Μαθήματα ζωής:Πώς αντιμετωπίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη & πώς μπορεί ο σύντροφος να βοηθήσει; (vid)

Ο ερχομός ενός παιδιού φέρνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή της γυναίκας που γίνεται μητέρα.

Μαρίνα Μόσχα
Μαθήματα ζωής:Πώς αντιμετωπίζεται η επιλόχειος κατάθλιψη & πώς μπορεί ο σύντροφος να βοηθήσει; (vid)

Η λοχεία είναι μία περίοδος γεμάτη προσδοκίες, χαρά, αγωνία, αλλά και κούραση από τη συνεχή και αποκλειστική ενασχόληση με το βρέφος. Πολλές φορές η έλευση ενός μωρού στην οικογένεια μπορεί να συνοδεύεται από αντικρουόμενα συναισθήματα για μία γυναίκα, που εναλλάσσονται από την απόλυτη ευτυχία και ευφορία ως την εξάντληση και την απελπισία.

Αρκετές γυναίκες μετά τον τοκετό, αισθάνονται άγχος για το πόσο ικανές είναι στο να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις και ένοχες για το ότι δεν είναι ευτυχισμένες και χαρούμενες για το μωρό τους. Μάλιστα συνήθως ντρέπονται να μιλήσουν για το πώς νιώθουν, για τα συναισθήματα απελπισίας και δυσφορίας. Πολλές φορές τα αρνητικά συναισθήματα είναι τόσο έντονα που αρκετές γυναίκες εκδηλώνουν συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης.

Πότε εμφανίζεται;

Η επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζεται λίγο μετά τον τοκετό με σταδιακή έναρξη, μπορεί όμως να συμβεί και ξαφνικά, οποιαδήποτε στιγμή στον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Το ποσοστό των γυναικών που βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη είναι αντίστοιχο με το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν μία καταθλιπτική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή τους, δηλαδή 10%-20%. ,

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και πότε πρέπει κανείς να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό; Απαντήσεις στο βίντεο που ακολουθεί.



Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved