Είναι πιο δύσκολος ο θηλασμός μετά από καισαρική τομή;

Πώς μπορεί να επηρεάσει τον θηλασμό ο τοκετός με καισαρική;

Είναι πιο δύσκολος ο θηλασμός μετά από καισαρική τομή;

Οι γιατροί γνωρίζουν τη σημασία του θηλασμού αμέσως μετά τον τοκετό, γι' αυτό και επιλέγουν την τοπική αναισθησία ή την επισκληρίδιο ώστε να μπορεί να θηλάζει η μητέρα το μωρό χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

«Μια καισαρική τομή μπορεί να κάνει τον θηλασμό λίγο πιο δύσκολο καθώς μερικές φορές η μητέρα δεν μπορεί να μετακινηθεί με ευκολία» λέει η Eilis Mackie, ειδική σε θέματα θηλασμού στο Portland Hospital.

Προκειμένου να μην ταλαιπωρηθείτε με το θηλασμό, αν έχετε προγραμματίσει να γεννήσετε με καισαρική, προτείνει να κάνετε τα εξής:

mitrikos thilasmos

Σωστή θέση

Με τη βοήθεια της μαίας είναι σημαντικό να βρείτε μια σωστή θέση για εσάς και το μωρό σας την πρώτη φορά του θηλασμού ώστε να είστε άνετα και να μην πονάτε.

Χαλαρός θηλασμός

Ξαπλώστε ελαφρώς πίσω σε γωνία 45 μοιρών και το μωρό σας ακριβώς πάνω σας. Αυτός είναι ο χαλαρός θηλασμός και είναι εύκολο να γίνει αρχικά ώστε να μην πονάτε από την τομή.

Θηλασσμός στο πλάι

Μια ξεκούραστη θέση που κρατά οποιαδήποτε πίεση μακριά από την ουλή σας, είναι αυτή που θηλάζετε το μωρό ενώ είστε ξαπλωμένη στο πλάι. Στηρίξτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι έχοντας δίπλα το μωρό και το κεφάλι του στραμμένο προς το στήθος σας. Βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι ευθυγραμμισμένο και ότι στηρίζετε την πλάτη του.

thilasmos1

Μπορεί ο τοκετός με καισαρική να καθυστερήσει την παραγωγή του μητρικού γάλακτος;

Ακόμη και αν υπάρχει μία ελάχιστη καθυστέρηση, αυτή είναι αμελητέα. Αφού γεννήσετε το μωρό σας, θα μπορείτε να το θηλάσετε σχεδόν αμέσως. Τις πρώτες μέρες μπορεί να μην έχετε τόσο γάλα όσο θα είχατε στην περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, σταδιακά όμως η παραγωγή συνεχώς θα αυξάνεται.

Επηρεάζει η αντιβίωση τη σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Μετά την καισαρική είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από την τομή. Η αντιβίωση «περνάει» και στο μητρικό γάλα, για αυτό οι γιατροί φροντίζουν ώστε να σας χορηγούν μόνο φάρμακα τα οποία θα είναι ασφαλή για το μωρό σας. Επιπλέον, είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας συμβουλεύσει να πάρετε την αντιβίωση, αφού πρώτα θηλάσετε το μωρό σας, ακριβώς για να μεσολαβεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι τον επόμενο θηλασμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved