Θηλασμός: Μάθετε τα πάντα για τις επίπεδες-εισέχουσες θηλές

Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις επίπεδες θηλές και τις εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές.

Θηλασμός: Μάθετε τα πάντα για τις επίπεδες-εισέχουσες θηλές

Οι επίπεδες και οι εισέχουσες θηλές συνήθως δεν προκαλούν προκαλούν προβλήματα. Αρχικά θηλάστε περισσότερο στη στάση κάτω από τη μασχάλη ή όταν αρχίσετε κι εσείς και το μωρό να εξοικειώνεστε με το θηλασμό, χρησιμοποιήστε όποια στάση θέλετε.

Τι είναι οι επίπεδες θηλές;

Επίπεδες είναι οι θηλές που δεν προεξέχουν από το δέρμα της θηλαίας άλω.

Τι είναι εισέχουσες ή ανεστραμμένες θηλές;

Εισέχουσες είναι οι θηλές που βρίσκονται προς τα μέσα ή μπαίνουν προς τα μέσα όταν ερεθιστούν. Αυτό οφείλεται σε μικρούς συνδέσμους, νημάτια ινικής, που συνδέουν τη θηλή με τους υποκείμενους ιστούς. Αν η γυναίκα καταφέρει να θηλάσει αυτοί οι σύνδεσμοι επιμηκύνονται καθώς δεν είναι ελαστικοί. Συνήθως δεν επανέρχονται οπότε μακροπρόθεσμα οι θηλές μάλλον θα εξέχουν μόνιμα. Ανάμεσα στους πρώτους θηλασμούς όμως, πριν οι σύνδεσμοι "ξεχειλώσουν" καλά, οι θηλές ξαναμπαίνουν μέσα.

Εάν δυσκολεύεστε να θηλάσετε με επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, υπάρχει λύση.

thilasmos epipedes thiles 1

Το σημείο G (το λένε σημείο S ή σημείο θηλασμού όταν αφορά το θηλασμό)

Όταν το μωρό θηλάζει, αγκαλιάζει με τα χέρια του τη θηλαία άλω και ρουφά τη θηλή με τη δύναμη όλων των μυών της στοματικής του κοιλότητας. Η θηλή, κατά τη διάρκεια των κινήσεων θηλασμού βρίσκεται τελικά βαθιά μέσα στο στόμα του μωρού. Αν προσπαθήσετε να κάνετε πως θηλάζετε με το στόμα σας θα δείτε πως το σημείο στο οποίο ασκείται όλη η δύναμη του θηλασμού βρίσκεται στη μέση γραμμή της στοματικής κοιλότητας, εκεί όπου ενώνεται η Σκληρή με τη μαλακή υπερώα. Φανταστείτε πιο απλά ότι βρίσκεται στο μέσον της νοητής γραμμής που ενώνει τα αυτιά μας. Το σχήμα της θηλής δεν παίζει κανένα ρόλο σε εκείνο το σημείο. Το πρόβλημα ξεκίνα από τέσσερα θέματα:

  • κάποια μωρά μαθαίνουν το μπιμπερό και το προτιμούν και αρνούνται τις θηλές των μαμάδων τους ακόμη και όταν είναι καλοσχηματισμένες πόσο μάλλον όταν είναι εισέχουσες.
  • κάποιες γυναίκες έχουν πολύ σκληρό ιστό στη θηλή, πριν θηλάσουν για πρώτη φορά στη ζωή τους, με αποτέλεσμα οι θηλαία άλως τους να μην μπορεί να συνθλιβεί μέσα στο στόμα του μωρού οπότε, απουσία καλοσχηματισμένης θηλής εμποδίζεται ο θηλασμός.
  • οι χειρισμοί που γίνονται στο στοματοφάρυγγα των νεογέννητων από τους νεογνολόγους την αίθουσα τοκετών, τα κάνουν κάποιες φορές ανίκανα να θηλάσουν φυσιολογικά για τις πρώτες ημέρες και αυτό δημιουργεί προβλήματα ακόμη και αν έχετε εξέχουσες θηλές πόσο μάλλον εάν έχετε επίπεδες ή ανεστραμμένες θηλές.

Τι μπορείτε να κάνετε;

thilasmos epipedes thiles 3

Να χρησιμοποιήσετε κοχύλια θηλασμού: τα κοχύλια δημιουργούν μια ελαφρά αρνητική πίεση στη θηλή και έίναι ανώδυνα. Εάν τα φοράτε για πολλές ώρες, οι θηλές σας θα αρχίσουν να προεξέχουν.

Να κάνετε ασκήσεις Hoffman στη θηλή: Είναι παλιομοδίτικες, αλλά βοηθούν. Πριν τον θηλασμό κάντε την εξής άσκηση στη θηλή: Στη φορά ενός νοητού σταυρού, πιάστε τη θηλή με τον αντίχειρα και το δείκτη και τραβήξτε την προς τα έξω. Επαναλάβετε στον άλλο άξονα του σταυρού για 1-2 λεπτά και όσο δε σας είναι δυσάρεστο. Κάντε το ίδιο και στο άλλο στήθος. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε φορά πριν θηλάσετε και όσο πιο συχνά μπορείτε ενδιάμεσα.

Ερεθισμός αμέσως πριν από το θηλασμό: Χρησιμοποιώντας για λίγα λεπτά αντλία πριν θηλάσετε, η θηλή θα βγει προς τα έξω και το μωρό θα πιάσει πιο εύκολα.

Δρ. Άννα Πατσούρου
Παιδίατρος - Πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού
Απόσπασμα από το βιβλίο "Θηλασμός, μια υπέροχη εμπειρία" από τις εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved