Θηλασμός και περίοδος: Πότε επανέρχεται μετά τον τοκετό;

Η περίοδος επηρεάζει το μητρικό γάλα;

Θηλασμός και περίοδος: Πότε επανέρχεται μετά τον τοκετό;

Η πρώτη έμμηνος ρύση μετά τον τοκετό επιστρέφει συνήθως εντός τριών μηνών. Αν όμως θηλάζετε, η περίοδός σας μπορεί να καθυστερήσει περισσότερο.

Γενικά, οι γυναικολόγοι δεν μπορούν να καθορίσουν με ακρίβεια πότε η περίοδος θα κάνει την εμφάνισή της καθώς διαφέρει ο χρόνος από γυναίκα σε γυναίκα.

Είναι πιο πιθανό να επαναφέρετε την περίοδό σας νωρίτερα εάν:

  • Επιλέξετε να μη θηλάσετε
  • Θηλάζετε αλλά όχι αποκλειστικά
  • Το μωρό αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα
  • Αρχίσετε να δίνετε στο παιδί σας στερεές τροφές
  • Αρχίσετε τον απογαλακτισμό του μωρού

Πώς η περίοδος επηρεάζει το θηλασμό

Όταν η περίοδος σας επιστρέψει, δεν σημαίνει ότι πρέπει να απογαλακτίσετε το μωρό σας. Ο θηλασμός ενώ έχετε περίοδο, είναι απόλυτα ασφαλής.

Το μητρικό γάλα είναι υγιές και θρεπτικό για το μωρό σας. Ωστόσο, οι αλλαγές ορμονών τις ημέρες που προηγούνται της περιόδου σας μπορούν να επηρεάσουν το γάλα και το θηλασμό του μωρού σας για μερικές ημέρες.

Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει την περίοδο της ωορρηξίας. Τα επίπεδα νατρίου και χλωριούχου στο γάλα αυξάνονται ενώ η λακτόζη και το κάλιο μειώνονται. Έτσι, το μητρικό γάλα γίνεται πιο αλατισμένο και λιγότερο γλυκό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

periodos kai thilasmos 2

Επίσης, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αλλάζουν, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το στήθος και το μητρικό σας γάλα.

Τα υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν επίσης να επηρεάσουν την παραγωγή γάλακτος. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μειώνονται μετά την ωορρηξία. Το χαμηλότερο επίπεδο ασβεστίου μπορεί επίσης να συμβάλει στην επώδυνη θηλή και στη μείωση της παροχής γάλακτος.

Καθυστέρηση περιόδου λόγω θηλασμού

Ο θηλασμός μπορεί να αναβάλει την επιστροφή του εμμηνορροϊκού κύκλου σας για πολλούς μήνες, ένα χρόνο ή ακόμα και περισσότερο. Εξαρτάται από το σώμα σας και πόσο συχνά και πόσο αποφασίζετε να θηλάσετε. Η περίοδος σας μπορεί να καθυστερήσει εάν:

  • Θηλάζετε αποκλειστικά
  • Το μωρό κοιμάται μαζί σας
  • Αποφεύγετε να δίνετε στο παιδί σας μπουκάλι ή πιπίλα
  • Δεν δίνετε γάλα φόρμουλα στο μωρό

Μόλις αρχίζετε να θηλάζετε λιγότερο συχνά, όπως όταν το μωρό κοιμάται όλη τη νύχτα, η περίοδός σας είναι πιθανό να ξεκινήσει ξανά. Αν και, μερικές γυναίκες δεν έχουν περίοδο για αρκετούς μήνες μετά το τέλος του θηλασμού.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved