Φυσικό detox: Επτά τρόποι να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα

Συμβουλές διατροφής και όχι μόνο.

Φυσικό detox: Επτά τρόποι να διώξετε τις τοξίνες από το σώμα

Μία αποτελεσματική αποτοξίνωση του οργανισμού προϋποθέτει ένα σύνολο ενεργειών.

Bigstock

Με τον όρο αποτοξίνωση εννοούμε την απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό, δηλαδή των βλαβερών εκείνων ουσιών που παράγονται κυρίως από την κακή διατροφή, το έντονο στρες, την έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους και τη συστηματική χρήση φαρμάκων.

Πολλοί έχουν ταυτίσει την αποτοξίνωση με την περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, ωστόσο, η αποτελεσματική αποτοξίνωση προϋποθέτει ένα σύνολο ενεργειών.

Επτά τρόποι για φυσικό detox

Πιείτε περισσότερο νερό

Το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις σωματικές λειτουργίες συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της θερμοκρασίας, της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και της απομάκρυνσης τοξινών. Οι ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν ανάλογα με τη σωματική διάπλαση, τη σωματική δραστηριότητα κ.α., ωστόσο κατά μέσο όρο οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 8 ποτηριών νερό την ημέρα. Φροντίστε να καλύψετε την ποσότητα αυτή ή να πιείτε ακόμα περισσότερο νερό.

nero-apwleia-varous.jpg

Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την λειτουργία του πεπτικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην απομάκρυνση τοξινών από το σώμα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά

Η κοινή λειτουργία όλων των αντιοξειδωτικών είναι να προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αξιοσημείωτα για την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Θα τα βρείτε επίσης σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά, βότανα, ακόμα και σε μαύρο και πράσινο τσάι.

Αποφύγετε την προσθήκη ζάχαρης

Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στο συκώτι προκαλώντας πιθανή βλάβη σε αυτό το σημαντικό όργανο αποτοξίνωσης. Για να συνεχίσει το σώμα σας τις φυσικές αποτοξινωτικές του λειτουργίες, περιορίστε την πρόσθετη ζάχαρη στη διατροφή σας, μειώνοντας την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων τροφίμων που περιέχουν κρυφή ζάχαρη όπως σάλτσες, μπισκότα, δημητριακά κ.α.

Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Κάποια θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, μπορούν να μειώσουν την ποσότητα της φλεγμονής στο σώμα σας . Αυξάνοντας τον αριθμό των αντιφλεγμονωδών τροφών που καταναλώνετε, μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή ενώ παράλληλα προσλαμβάνετε άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά που εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες του σώματος Παραδείγματα αντιφλεγμονωδών τροφών περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, οι ξηροί καρποί και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

solomos.jpg

Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού

Αν και πρέπει να καταναλώνετε μια ελάχιστη ποσότητα αλατιού κάθε μέρα, το πολύ αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση και προβλήματα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγής μίας ορμόνης που μειώνει τη συχνότητα ούρησης, οδηγώντας έτσι σε λιγότερη αποτοξίνωση.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει αρνητικές συνέπειες πρώτα από όλα στην λειτουργία του συκωτιού. Μειώνει την ικανότητά του να εκτελεί σημαντικές λειτουργίες του όπως η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή ουσιών που είναι απαραίτητες για την πέψη. Ενώ έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη από την με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ (πχ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί), εάν θέλετε να κάνετε αποτοξίνωση αποφύγετε εντελώς την κατανάλωση οποιουδήποτε αλκοολούχου ροφήματος για μερικές μέρες.

Με πληροφορίες από eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved