Μαμά κι διατροφή: Συμβουλές για να μην τρώτε παραπάνω από όσο έχετε ανάγκη

Τι είναι η υπερφαγία και πώς να τρώτε όσο χρειάζεστε. 

Μαμά κι διατροφή: Συμβουλές για να μην τρώτε παραπάνω από όσο έχετε ανάγκη

Γιατί τρώτε παραπάνω από όσο έχετε ανάγκη και τι να κάνετε.

Bigstock

Υπερκατανάλωση φαγητού σημαίνει ότι τρώτε ακόμα και όταν έχει παρέλθει το σημείο κορεσμού. Κοινώς τρώτε ακόμα και όταν δεν πεινάτε ή συνεχίζετε να τρώτε ενώ έχετε χορτάσει.

Οι παράγοντες που οδηγούν στην υπερκατανάλωση φαγητού ποικίλουν και μεταξύ αυτών είναι το άγχος, η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και η καθιστική ζωή. Όσο για τις συνέπειες, πέρα από την αύξηση βάρους, αυξημένος είναι και ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης κα καρδιακές παθήσεις. Η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί επίσης να προκαλέσει:

Γαστρεντερικά προβλήματα. Τρώγοντας παραπάνω από όσο έχετε πραγματικά ανάγκη είναι πιθανό να έχετε αέρια, φούσκωμα, ναυτία και πόνο στο στομάχι.

Διατροφικές διαταραχές. Στην υπερκατανάλωση τροφή, οι φυσικές ενδείξεις του σώματος για την πληρότητα απορρίπτονται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για διατροφικές διαταραχές.

panellinies-exetaseis-diatrofi-(4).jpg

Η διατροφική διαταραχή της υπερφαγίας

Οι διατροφικές διαταραχές είναι διαταραχές της ψυχική υγείας που χαρακτηρίζονται από διαταραγμένες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη διατροφή και τη σχέση με το φαγητό.

Η διαταραχή της υπερφαγίας χαρακτηρίζεται από υπερκατανάλωση τροφής και υπερβολική λαχτάρα για φαγητό. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Απώλεια ελέγχου στη διατροφική συμπεριφορά και γρήγορη κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού
  • Κρυφή κατανάλωση φαγητού και αποφυγή φαγητού όταν βρίσκεστε με κόσμο
  • Να σκέφτεσαι με εμμονή τα τρόφιμα και ορισμένα τρόφιμα
  • Συνεχίστε να τρώτε παρά το ότι νιώθετε άνετη πληρότητα
  • Νιώθετε συναισθήματα όπως αηδία, ντροπή και ενοχές με το φαγητό

Αίτιες συναισθηματικής υπερφαγίας

Πολλοί λόγοι συμβάλλουν στην υπερκατανάλωση τροφής, συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών, κοινωνικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Συναισθηματικοί λόγοι. Τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν τα διατροφικά σας πρότυπα. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερο όταν νιώθουν άγχος, βαριούνται, είναι στεναχωρημένοι ή έχουν έντονα συναισθήματα.

Εύκολη πρόσβαση σε νόστιμα φαγητά. Πιο δύσκολα κάποιος αντιστέκεται σε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά

Ιατρικές καταστάσεις. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, το άγχος, το σύνδρομο Prader-Willi (PWS) και το σύνδρομο Kleine-Levin μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη.

Φάρμακα. Κάποια φάρμακα έχουν επιπτώσεις και στην όρεξη για φαγητό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση.

Τι να κάνετε για να μην τρώτε περισσότερο φαγητό από όσο έχετε πραγματικά ανάγκη

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα διατροφής

Ορίστε κάθε πότε και τι θα τρώτε μέσα στη μέρα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα παρεκκλίνετε από την ποσότητα που θέλετε να καταναλώσετε και θα μπορείτε να ελέγξετε τις θερμίδες που θα πάρετε μέσα στη μέρα.

Εντάξτε στη διατροφή σας υγιεινές τροφές

Για παράδειγμα τα φρούτα και τα λαχανικά πέρα από το ότι έχουν λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, περιέχουν επίσης φυτικές ίνες οι οποίες παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού.

Πίνετε πολύ νερό

Το νερό είναι πηγή ζωής και η επαρκής κατανάλωση σε καθημερινό επίπεδο συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Το νερό είναι επίσης σύμμαχος στην απώλεια βάρους. Μειώνει την αίσθηση της πείνας και παράλληλα λόγω του ότι περιέχει μηδενικές θερμίδες, είναι το ιδανικό ρόφημα για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Ζητήστε τη βοήθεια από έναν ειδικό

Ειδικά εάν η υπερφαγία σχετίζεται με το έντονο άγχος, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την διαχείρισή της. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις που είναι μία σοβαρή διατροφική διαταραχή, η καθοθδήγηση από έναν ειδικό θα σας βοηθήσετε να την αντιεμτωπίσετε πιο αποτελεσματικά και άμεσα.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved