Μαμά και διατροφή: Τροφές και ροφήματα που ενισχύουν τη διάθεση

Ποιες τροφές θα ανεβάσουν τη διάθεσή σας;

Μαμά και διατροφή: Τροφές και ροφήματα που ενισχύουν τη διάθεση

Γυναίκα τρώει σοκολάτα με φουντούκια.

Bigstock

Η κακή ψυχολογία και διάθεση έχει σαν αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στο λεγόμενο comfort food σε μία προσπάθεια να αισθανθούμε καλύτερα. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες και ενώ μπορεί να νομίζουμε ότι βελτιώνουν τη διάθεσή μας, στην πραγματικότητα κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Πώς επηρεάζει τη διάθεση η διατροφή ;

Οι τροφές που καταναλώνουμε επηρεάζουν τη διάθεσή μας θετικά και αρνητικά. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και συντηρητικά, μπορεί να δίνουν προσωρινό boost ενέργειας το οποίο όμως διαρκεί πολύ λίγο. Αυτού του είδους οι τροφές έχουν συσχετιστεί με την κακή διάθεση και συμπεριφορά. Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν υψηλότερη αναλογία θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Ποιες τροφές ενισχύουν τη διάθεση

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη D

Η σεροτονίνη, μια ορμόνη που σχετίζεται για την καλή διάθεση και τα όμορφα συναισθήματα, απαιτεί βιταμίνη D για την παραγωγή της. Καλή πηγή βιταμίνης D είναι:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Αυγά
  • Μανιτάρια

Τροφές πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Έρευνα συγκέντρωσε δεδομένα από πολλές μελέτες σχετικά με την επίδραση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στην ψυχολογία και έδειξε ότι στην πραγματικότητα υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της μείωσης της κατάθλιψης. Η σχέση αυτή φαίνεται να είναι ισχυρότερη στις γυναίκες. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι:

  • Σολομός
  • Τόνος
  • Στρείδια
  • Σαρδέλες
  • Λιναρόσπορος
  • Καρύδια

Καρύδια

Μια πρόσφατη μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και τα ποσοστά κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από του ς 25.000 συμμετέχοντες εκείνοι που έτρωγαν καρύδια είχαν τα λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Πιο συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι ένιωθαν σε μικρότερο βαθμό συναισθήματα άγχους και απελπισίας σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες και επιπλέον είχαν περισσότερο ενδιαφέρον για δραστηριότητες.

Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και βελτιώνει τη διάθεση. Σημαντικό ωστόσο, είναι να τηρείτε το μέτρο καθώς και η μαύρη σοκολάτα περιέχει ζάχαρη και έχει μεγάλη θερμιδική αξία.

mauri-sokolata.jpg

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει μεγάλη ποσότητα L-θεανίνης, ένα αμινοξύ που βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο και αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, δύο ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση.

Μύρτιλα

Τα μύρτιλα είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα που υπάρχουν. Έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό και ένα από αυτά είναι ότι βελτιώνουν τη διάθεση. Τα μύρτιλα για παράδειγμα περιέχουν αντιοξειδωτικά τα οποία δρουν καταπολεμόντας τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας το στρες.

murtila-diatrofi.jpg

Τα μύρτιλα είναι νόστιμα και πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Bigstock

Καφές

Είτε πίνετε καφέ μόνο το πρωί, είτε πίνετε και έναν δεύτερο το απόγευμα, ο καφές είναι μια καλή επιλογή για τόνωση της διάθεσης. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άτομα που πίνουν καφέ τακτικά, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν αισθάνεστε λίγο πεσμένοι.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved