Απώλεια βάρους: Οκτώ τροφές που πρέπει να τρως κάθε εβδομάδα

Ποιες τροφές δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου εάν θελεις να χάσεις κιλά΄.

Απώλεια βάρους: Οκτώ τροφές που πρέπει να τρως κάθε εβδομάδα

Γυναίκα στην κουζίνα κρατάει στο ένα χέρι ένα μήλο και στο άλλο ένα μπολ με λαχανικά.

Bigstock

Υγιές αδυνάτισμα σημαίνει προσεγμένη διατροφή και συστηματική άσκηση.

Όσον αφορά το κομμάτι της διατροφής, για να χάσεις γρήγορα κιλά θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνεις μέσα στη μέρα να είναι λιγότερες από αυτές που καις. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να λιμοκτονήσεις. Το κλειδί είναι η κατανάλωση τροφών με υψηλή διατροφική αξία και ειδικά αυτές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, συστατικά που παρατείνουν τον κορεσμό και μειώνουν το αίσθημα της πείνας.

Αναλυτικά παρακάτω ποιες τροφές είναι αυτές.

Σπόροι chia

Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Πιο συγκεκριμένα, δύο κουταλιές της σούπας σπόροι chia καλύπτουν το ¼ των αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες και μπορείς να τους προσθέσεις σε ένα μπολ με γιαούρτι και βρόμη ή στο smoothie σου.

chia-sti-diatrofi-ton-paidion-6.jpg

Muffins με σπόρους chia.

Ψάρια πλούσια σε λιπαρά

Κάποια ψάρια όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και ο τόνος είναι πούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν την καρδιά της υγείας και το εγκεφάλου. Πέραν τούτου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition το 2019, τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν επίσης στην μείωση του σωματικού λίπους.

Σταυρανθή λαχανικά

Στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών ανήκουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λαχανάκι Βρυξελλών και σύμφωνα με έρευνες μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης, τα σταυρανθή λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες και υδατάνθρακες, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για το διαιτολόγιό σου σε περίοδο δίαιτας.

mprokolo.jpg

Μπρόκολο με καρότα πάνω σε ξύλο κοπής.

Unsplash.com / Reinaldo Kevin

Προϊόντα ολικής άλεσης

Όχι, τα μακαρόνια και το ψωμί δεν απαγορεύονται στην δίαιτα. Ναι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορούν όμως να αποτελέσουν κομμάτι μίας ισορροπημένης διατροφής και να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Προτίμησε τα ζυμαρικά και ψωμί ολικής άλεσης που περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών.

Μήλα

Τα μήλα είναι πλούσια σε βιταμίνες, νερό και φυτικές ίνες. Μπορείς να τα καταναλώσεις σκέτα ως ενδιάμεσα σνακ, να τα βάλεις σε σαλάτες ή στο πρωινό σου.

Φυστίκια

Γενικά οι ξηροί καρποί αν και έχουν μεγάλη θερμιδική αξία μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια βάρους. Τα φυστίκια είναι από τους ξηρούς καρπούς που έχουν σχετικά λίγες θερμίδες. Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του 2017 τα φυστίκια μειώνουν τις πιθανότητες για διαβήτη τύπου 2, ενισχύουν το πεπτικό σύστημα και βελτιώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMJ Nutrition, Prevention & Health το 2019 αναφέρει ότι η κατανάλωση φυτικιών δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνει τις πιθανότητες αύξησης βάρους μακροπρόθεσμα.

Αυγά

Ένα αυγό έχει λίγες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, οι κάμποσοι διαφορετικοί τρόποι μαγειρέματος το καθιστούν μία ιδανική επιλογή για πρωινό ή σνακ.

avgo-prwino.jpg

Αυγό σε φρυγανισμένο ψωμί με αβοκάντο.

Unsplash.com / Ben Kolde

Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά οξέα και έρευνες δείχνουν ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Πώς; Ενισχύει την καύση του κοιλιακού λίπους, μειώνει την πείνα και τις λιγούρες, βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενισχύει τον μεταβολισμό.

Με πληροφορίες από eatthis.com, healthyeating,com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved