Η διατροφή της μαμάς: Οκτώ τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για το δέρμα σύμφωνα με τους ειδικούς;

Η διατροφή της μαμάς: Οκτώ τροφές για υγιή και λαμπερή επιδερμίδα

Γυναίκα κάθεται στον καναπε και ακουμπά το προσωπό της.

Bigstock

Μία διατροφή πλούσια σε καλά λιπαρά και βιταμίνες μπορεί να ενισχύσει την υγεία της επιδερμίδας. Φρούτα και λαχανικά όπως τα σταφύλια και οι ντομάτες περιέχουν συστατικά ωφέλιμα για το δέρμα.

Η κακή διατροφή επιβαρύνει την υγεία του οργανισμού με πολλούς τρόπους: μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό, να οδηγήσει σε αύξηση βάρους ή ακόμα και να βλάψει όργανα όπως την καρδιά και το συκώτι.

Η διατροφή επηρεάζει επίσης και την υγεία της επιδερμίδας. Εκτός από τις διατροφικές συνήθειες που ακολουθεί συνολικά κάποιος, σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν τροφές που ενισχύουν την υγεία του δέρματος. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσότερων; Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Ψάρια πλούσια σε λιπαρά

Ψάρια πλούσια σε λιπαρά όπως ο σολομός, είναι μια εξαιρετική επιλογή για μία υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Είναι πηγή ωμέγα 3 λιπαρών τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Η ανεπάρκεια σε ωμέγα-3 λιπαρά προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα, ενώ από την άλλη η επαρκής πρόσληψη μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούν ερυθρότητα και ακμή.

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης Ε, μία αντιοξειδωτική βιταμίνη απαραίτητη για την επιδερμίδα, ενώ περιέχουν και ψευδάργυρο και πρωτεΐνη.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι επίσης πλούσια σε καλά λιπαρά τα οποία ενισχύουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C, η οποία χρειάζεται για την σύνθεση του κολλαγόνου, αλλά και βιταμίνη Ε.

avocado.jpg

Γυναίκα κρατά ένα αβοκάντο μπροστά από το πρόσωπό της.

Bigstock

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέγονται στις σούπερ τροφές. Είναι πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών τα οποία είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία της επιδερμίδας, όπως είναι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, βιταμίνης Ε κα ο ψευδάργυρος.

Γλυκοπατάτα

Η βήτα καροτίνη είναι ένα συστατικό το οποίο βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά όπως το πορτοκάλι, το καρότο, το σπανάκι και η γλυκοπατάτα. Η γλυκοπατάτα περιέχει αρκετή βήτα καροτίνη για να παρέχει περισσότερο από έξι φορές την προτεινόμενη ημερήσια ποσότητα της βιταμίνης Α.

Τα καροτενοειδή όπως η βήτα καροτίνη βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος λειτουργώντας ως φυσικό αντηλιακό. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό ενσωματώνεται στο δέρμα και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος, του κυτταρικού θανάτου και του ξηρού, ζαρωμένου δέρματος.

Κόκκινες και κίτρινες πιπεριές

Εκτός από τη γλυκοπατάτα και οι πιπεριές είναι καλή πηγή βήτα καροτίνη η οποία μετατρέπεται από το σώμα σε βιταμίνη Α. Οι πιπεριές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που δίνει λάμψη στην επιδερμίδα και είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου.

kokkines-piperies-anosopoiitiko.jpg

Πιπεριές στο ξύλο κοπής

Μπρόκολο

Το μπρόκολο περιέχει επίσης λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που λειτουργεί όπως η βήτα καροτίνη. Η λουτεΐνη βοηθά στην προστασία του δέρματος από οξειδωτική βλάβη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα και ρυτίδες στην επιδερμίδα.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης μία ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Μπορεί να έχει ακόμη και αντικαρκινικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τύπων καρκίνου του δέρματος.

Η σουλφοραφάνη είναι επίσης ένας ισχυρός προστατευτικός παράγοντας από την ηλιακή ακτινοβολία. Λειτουργεί με δύο τρόπους: εξουδετερώνοντας τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και ενεργοποιώντας άλλα προστατευτικά συστήματα στο σώμα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λουτεΐνη, βήτα καροτίνη και λυκοπένιο, ουσίες που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και την ακτινοβολία του ήλιου. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C.

Οι ειδικού προτείνουν τον συνδυασμό ντομάτας που είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως είναι το τυρί ή το ελαιόλαδο, και αυτό γιατί τα λιπαρά αυξάνουν την απορρόφηση των καροτενοειδών.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα και το κακάο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία κάνουν το δέρμα πιο ενυδατωμένο και υγιές.

Έρευνα διάρκεια 6-12 εβδομάδων έδειξε ότι οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο ευαίσθητο και πιο απαλό δέρμα το οποίο είχε και καλύτερη ροή αίματος.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 20 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά την ημέρα φαίνεται να επιτρέπει στο δέρμα να αντέχει πάνω από τη διπλάσια υπεριώδη ακτινοβολία σε σύγκριση με την κατανάλωση σοκολάτας χαμηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά. Αρκετές άλλες μελέτες έχουν παρατηρήσει παρόμοια αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στην εμφάνιση των ρυτίδων.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved