Πότε θα «πέσει» η κοιλιά μου μετά την εγκυμοσύνη;

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη;

Μενέλαος Λυγνός
Πότε θα «πέσει» η κοιλιά μου μετά την εγκυμοσύνη;

Κοιλιά μετά τη γέννα.

Bigstock

Θα μπορούσαμε να χωρίσουμε σχηματικά τους παράγοντες, που επηρεάζουν το μέγεθος της κοιλιάς μετά την εγκυμοσύνη σε δύο κατηγορίες:

  • παράγοντες, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε
  • παράγοντες, που μπορούμε να επηρεάσουμε

Οι παράγοντες, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε είναι:

Οι παράγοντες, που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι:

  • η κατάσταση των κοιλιακών μυών της γυναίκας
  • η το σωματικό της βάρος
  • η κατακράτηση υγρών κατά την εγκυμοσύνη

Στο παρόν πόνημα θα ασχοληθούμε με τους παράγοντες, που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.

koilia-meta-tin-egkimosini.jpg

Γυναίκα κρατά στην αγκαλιά το μωρό της - Γέννησε πριν μερικές εβδομάδες.

Bigstock

Πόσο χρειάζεται η μήτρα για να επανέλθει στο προ της εγκυμοσύνης μέγεθός της;

Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η μήτρα υπό κανονικές συνθήκες ζυγίζει περίπου εκατό γραμμάρια ενώ στο τέλος της κύησης ζυγίζει ένα ή ακόμα και ενάμισι κιλό.

Η μήτρα είναι ουσιαστικά ένας ασκός (μία «σακούλα» δηλαδή), του οποίου τα τοιχώματα είναι ιδιαίτερα παχιά και αποτελούνται κατά κύριο λόγο από μυϊκό ιστό. Ο μυϊκός αυτός ιστός ονομάζεται μυομήτριο και συσπάται εν όψει του τοκετού προκειμένου να ωθήσει το μωρό μέσα στη λεκάνη, πρόκειται για τις συσπάσεις Braxton Hicks.

Οι συσπάσεις του μυομητρίου είναι ιδιαίτερα έντονες κατά τον τοκετό. Μετά και την αφαίρεση του πλακούντα από τον ιατρό είτε στο πέρας του τρίτου σταδίου του τοκετού, είτε κατά την καισαρική τομή οι συσπάσεις της μήτρας συνεχίζονται.

Η συνέχιση των συσπάσεων της μήτρας είναι εξαιρετικά σημαντική, προκειμένου να μειωθεί η αιμορραγία μετά τον τοκετό, ενώ δια αυτών μειώνεται σταδιακά και το μέγεθος της μήτρας. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να πούμε πως:

  • αμέσως μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή το ανώτερο όριο της μήτρας ψηλαφάται μεταξύ της ηβικής σύμφυσης (του άνω ορίου της λεκάνης) και του ομφαλού
  • εντός 12 ωρών από τον τοκετό το άνω όριο της μήτρας «ανεβαίνει» και ψηλαφάται ακριβώς κάτω από τον ομφαλό
  • σε ημερήσια βάση: το άνω όριο της μήτρας κατεβαίνει κατά 1 με 2 εκατοστά έως ότου μία εβδομάδα αργότερα ψηλαφάται εκ νέου μεταξύ ηβικής σύμφυσης και ομφαλού
  • οι συσπάσεις συνεχίζονται έως ότου η μήτρα φθάσει το προ της εγκυμοσύνης μέγεθός της, όταν το μωράκι σας θα είναι περίπου 40 ημερών

Η γυναίκα αντιλαμβάνεται τις συσπάσεις αυτές ως «κράμπες» χαμηλά στην κοιλιά, οι οποίες μάλιστα γίνονται εντονότερες κατά το θηλασμό. Τότε εκκρίνεται η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία δρα επί του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας προκαλώντας τη σύσπασή του.

Εξάλλου, συχνά μετά τον τοκετό ή την καισαρική τομή χορηγείται δια του στόματος και φαρμακευτική αγωγή, η οποία αποσκοπεί στην επίταση των συσπάσεων της μήτρας, προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης σοβαρής αιμορραγίας.

ragades-stin-egkimosini-spitiki-antimetopisi-4.jpg

Κοιλιά με ραγάδες μετά τη γέννα.

Κατά πόσον το ύψος της εγκύου επηρεάζει την ταχύτητα «πτώσης» της κοιλιάς;

Κατά κανόνα οι ψηλότερες γυναίκες έχουν και μακρύτερο κορμό. Επομένως, «δίδεται περισσότερος χώρος» στη μήτρα – και φυσικά και στο μωρό – να μεγαλώσει μέσα στην κοιλιά τους, αφού αυτή συχνά μεγαλώνει κατά μήκος του κορμού, δηλαδή προς το θώρακα και όχι προς το κοιλιακό τοίχωμα. Έτσι η κοιλιά μίας ψηλότερης εγκύου ενδέχεται να φαίνεται ελαφρώς μικρότερη από την κοιλία μίας μικρότερου ύψους εγκύου, που βρίσκεται στην ίδια ηλικία της κύησης, αφού η μήτρα της δεύτερης «αναγκαστικά» μεγαλώνει προς την κοιλιά της.

Επομένως, αφού κατά κανόνα οι ψηλότερες γυναίκες έχουν και μικρότερη κοιλία στην εγκυμοσύνη, αυτές συνήθως βλέπουν και την κοιλιά τους να «εξαφανίζεται» γρηγορότερα μετά τον τοκετό.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του κόλπου σας μετά τον τοκετό χάρη στους υπερήχους HIFU!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved