Απώλεια βάρους: Αυτά τα φαγητά και ροφήματα πρέπει να αποφεύγετε

Για την αποτελεσματική απώλεια βάρους η κατανάλωση φαγητών και ροφημάτων πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη πρέπει να είναι περιορισμένη.

Απώλεια βάρους: Αυτά τα φαγητά και ροφήματα πρέπει να αποφεύγετε

Το σωματικό βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες ένας εκ των οποίων, ίσως και ο βασικότερος, είναι η διατροφή. Συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους σε σχέση με άλλα, όπως τα τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι και θερμίδες. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Αναψυκτικά

Τα περισσότερα αναψυκτικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υστερούν σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα αντρών και γυναικών έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών είχε σαν αποτέλεσμα την κατανάλωση 572 παραπάνω θερμίδων την ημέρα σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν.

Η συστηματική κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει επίσης τον κίνδυνο για παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου-2, καρδιακά νοσήματα, ακόμα και κάποιους τύπους καρκίνου.

Καφές με πολλή ζάχαρη

Ο καφές είναι πλούσιος σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά και υπό προϋποθέσεις είναι ωφέλιμος για τον οργανισμό και την απώλεια βάρους. Η πιο βασική προϋπόθεση είναι να περιέχει καθόλου ή ελάχιστη ζάχαρη και αυτό γιατί αυξάνεται η θερμιδική του αξία.

kafes apwleia varous

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Brigitte Tohm

Παγωτό

Τα περισσότερα παγωτά εμπορίου είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Και επειδή συνήθως τα παγωτά καταναλώνονται μετά το φαγητό ως επιδόρπιο, προσθέτου αρκετές θερμίδες στο σύνολο που καταναλώνετε μέσα στη μέρα.

Είναι επίσης προτιμότερο να φτιάχνετε σπιτικά παγωτά με αγνά υλικά και από φρούτα. Εδώ μπορείτε να δείτε αρκετές συνταγές που έχουμε μοιραστεί μαζί σας.

Πίτσα

Οι πίτσες εμπορίου είναι πλούσιες σε λιπαρά και θερμίδες και παρόλο που είναι ο ορισμός του comfort food, καλό είναι να μην το παρακάνετε και να προτιμήσετε να φτιάξετε σπιτικές πίτσες με αγνά υλικά.

Μπισκότα, κέικ και ντόνατς

Τα μπισκότα, τα κέικ, τα ντόνατς και τα λοιπά αρτοπαρασκευάσματα περιέχουν ζάχαρη, αλεύρι, βούτυρο και είναι συνήθως πλούσια σε θερμίδες. Για παράδειγμα ένα μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας περιέχει περίπου 220 θερμίδες. Προτιμήστε πιο υγιεινές επιλογές για να συνοδεύσετε τον καφέ σας, όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς. Εναλλακτικά μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς σπιτικά μπισκότα χωρίς ζάχαρη και με υψηλότερη διατροφική αξία.


https://www.instagram.com/p/Cfv0fJgDyHh/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Τηγανητά

115 γραμμάρια τηγανητές πατάτες περιέχουν περίπου 375 θερμίδες. Γενικά τα τηγανητά είναι πλούσια σε λιπαρά και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Προτιμήστε τα λαχανικά σχάρας ή και το καστανό ρύζι ως συνοδευτικό.

Συσκευασμένα δημητριακά

Τα περισσότερα συσκευασμένα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά. Δεν είναι λοιπόν μία τόσο υγιεινή εναλλακτική για το πρωινό σας όσο νομίζατε, για αυτό και είναι σημαντικό πάντα να διαβάζετε τα συστατικά στις συσκευασίες των τροφίμων που αγοράζετε. Προτιμήστε τη σκέτη βρόμη και αν θέλετε προσθέστε φρούτα ή ξηρούς καρπούς.

Σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει πολλά οφέλη για την υγεία μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Οι άλλες σοκολάτες ωστόσο όπως η γάλακτος και η λευκή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά και η υπερκατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Έτοιμος συσκευασμένος χυμός

Πολλοί από τους χυμούς του εμπορίου έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Είναι προτιμότερο να πιείτε έναν φρεσκοστυμμένο χυμό ή να φάτε μία μερίδα φρούτων παρά να καταφύγετε στην εύκολη λύση.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved