Πώς να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι σε τρία απλά βήματα

Διαλογισμός: Τρία βήματα για να κάνεις και εσύ ακόμα και στο σπίτι

Πώς να κάνετε διαλογισμό στο σπίτι σε τρία απλά βήματα

Ο διαλογισμός είναι ταξίδι, μοναδικό και ανεπανάληπτο που πρέπει να το βιώσεις για να το κατανοήσεις. Είναι προσωπική εμπειρία, πολύτιμη και ανεξάντλητη που μας συνδέει με την πηγή της γαλήνης.

Είναι μάθημα ζωής, γιατί μας ανοίγει καινούργια μονοπάτια που οδηγούν στην εσωτερική πληρότητα. Είναι πολύτιμο εργαλείο, γιατί μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά αλλά και την υγεία μας.

dialogismos 2

Photo by Jared Rice on Unsplash

Δώσε βάση στο σώμα και την αναπνοή σου

Οι διαλογισμοί με βάση το σώμα μπορούν να γίνουν ακόμα και από αρχάριους. Οι διαλογιστές πρέπει να κάθονται σε μια ήσυχη, σταθερή θέση, να χαλαρώνουν και να στρέφουν την προσοχή τους στις αισθήσεις του σώματος τους.

Εάν παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο τι συμβαίνει στο σώμα σας, τότε θα σας φανεί ευκολότερο να αφήσετε τις σκέψεις και τους ήχους στο παρασκήνιο. Και αν όλο αυτό κάποια στιγμή σας δυσκολέψει, τότε επαναφέρετε την προσοχή σας στο σώμα και στην αναπνοή.

Εξάσκησε την αγάπη και την καλοσύνη που έχεις μέσα σου

Ένας άλλος κοινός διαλογισμός, η βουδιστική πρακτική του διαλογισμού αγάπης-καλοσύνης. Σε αυτήν την περίπτωση, αφού καθίσετε κάπου αναπαυτικά, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε να επαναλαμβάνετε σιωπηλά φράσεις με θετικό περιεχόμενο για τον εαυτό σας και για τους άλλους:

«Είμαι καλά. Είμαι υγιής. Μπορώ να αντιμετωπίσω τα πάντα. Είμαι πανίσχυρη».

Αφού επαναλάβετε αυτές τις φράσεις πολλές φορές στον εαυτό σας, μπορείτε να αρχίσετε να κάνετε θετικές σκέψεις και για άλλους, ξεκινώντας από τα παιδιά σας.

Έλεγξε το μυαλό σου

Εάν δεν αισθάνεστε έτοιμοι για κλασικό διαλογισμό, μπορείτε να εξασκηθείτε στο να ελέγξετε το μυαλό σας, εστιάζοντας στο σώμα σας καθώς ασχολείστε με μια απλή φυσική εργασία, όπως το πλύσιμο των πιάτων ή το περπάτημα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε την προσοχή σας στραμμένη στο σώμα ή στα χέρια κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Παρατηρήστε αν η προσοχή σας πηγαίνει αλλού, αν νιώθετε ανησυχία ή προγραμματίζετε παράλληλα άλλα πράγματα. Επιστρέψτε την προσοχή σας στο σώμα σας και εστιάστε τη στη δραστηριότητα που κάνατε πριν.


Ο διαλογισμός μας κάνει καλό.



Ειδικά στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι δύσκολη, απαιτητική, στρεσογόνα, το να έχετε 5-10 λεπτά πνευματικής χαλάρωσης μπορεί να γίνει η προσωπική σας όαση.



Μέσα από την όαση αυτή θα αντλήσετε καινούργιες δυνάμεις για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε την μέρα σας.




© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved