Ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

  • Μπορεί ο διαλογισμός να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος;
  • Διαλογισμός ενσυνειδητότητας και αύξηση μητρικού γάλακτος
  • Ο θηλασμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για διαλογισμό
Ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος

Γνωρίζουμε -και έχουμε αναφέρει πολλές φορές- τι μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος, αλλά ξέρατε ότι ο διαλογισμός μπορεί επίσης να ενισχύσει την παραγωγή αυτή;

Μπορεί ο διαλογισμός να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος;

Λοιπόν ναι, είναι αλήθεια και δεν πρόκειται για μύθο. Ο διαλογισμός μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος και ακόμη να κάνει την άντληση με θήλαστρο περισσότερο ευχάριστη.

Μελέτες δείχνουν ότι το οξύ σωματικό και ψυχικό στρες μπορεί να βλάψει το αντανακλαστικό εξώθησης γάλακτος μειώνοντας την απελευθέρωση ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια της σίτισης του μωρού. Εάν αυτό συμβαίνει επανειλημμένα, θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή γάλακτος.

dialogismos paragogi mitrikou galaktos 1

Διαλογισμός ενσυνειδητότητας και αύξηση μητρικού γάλακτος

Σύμφωνα με μια μελέτη, ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, οδηγεί στην απελευθέρωση ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο, προάγοντας μια αίσθηση ευεξίας και διεγείροντας το δέσιμο μεταξύ μητέρας και παιδιού. Το πιο σημαντικό για εσάς, ως θηλάζουσα μητέρα, είναι ότι η απελευθέρωση ωκυτοκίνης μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

Τι είναι λοιπόν ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (mindfulness awareness meditation) και πώς γίνεται; Αν και ακούγεται απλό, μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να τα καταφέρετε.

Θα πρέπει είτε να καθίσετε είτε να ξαπλώσετε άνετα και να εστιάσετε στην αναπνοή σας, σε ένα μάντρα ή σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο.

*Το μάντρα είναι μια ιερή έκφραση, ένας μυστηριακός ήχος, μια συλλαβή, λέξη, συνδυασμός φωνημάτων, ή ομάδα λέξεων στα σανσκριτικά, που θεωρείται από τους πιστούς πως έχει ψυχολογικές ή/και πνευματικές δυνάμεις. Ορισμένα μάντρα έχουν συντακτική δομή και κυριολεκτικό νόημα, ενώ άλλα όχι.

dialogismos paragogi mitrikou galaktos 3

Στην απλούστερη μορφή του, η λέξη "Ωμ" χρησιμεύει ως μάντρα. Σε πιο εξελιγμένες μορφές, τα μάντρα είναι μελωδικές φράσεις με πνευματικές ερμηνείες όπως η ανθρώπινη λαχτάρα για την αλήθεια, την πραγματικότητα, το φως, την αθανασία, την ειρήνη, την αγάπη, τη γνώση και τη δράση. Μερικά μάντρα χωρίς κυριολεκτική έννοια είναι εμψυχωτικά και έχουν νόημα από πνευματική άποψη.

Ωστόσο, το γράψιμο σε ένα ημερολόγιο, η βόλτα, το διάβασμα και ακόμη και ο θηλασμός, μπορούν όλα να γίνουν μια πρακτική διαλογισμού ενσυνειδητότητας, πράγμα που σημαίνει ότι εφίσταται την προσοχή σας σε ό,τι κάνετε εκείνη την στιγμή, που θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα είτε ο θηλασμός είτε η άντληση με το θήλαστρο.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που άκουγαν μια κασέτα χαλάρωσης ενώ έκαναν άντληση για 20 λεπτά/ημέρα είχαν 63% αύξηση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος σε σύγκριση με μια ομάδα γυναικών που δεν ακούγαν την κασέτα χαλάρωσης.

Ο θηλασμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για διαλογισμό

Με λίγα λόγια λοιπόν, ο θηλασμός είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για διαλογισμό. Αυτό όχι μόνο θα βελτιώσει τη διάθεσή σας, την υπομονή και τα επίπεδα του άγχους σας, αλλά μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την παραγωγή γάλακτος! Επιπλέον, λίγο λιγότερος χρόνος οθόνης δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Σίγουρα κάποιες νέες μαμάδες θα πουν ότι "είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις". Αλλά η πρακτική και η εξάσκηση κάνει θαύματα και ναι χαλαρώνει. Και ποια μαμά άλλωστε δεν θέλει τα επίπεδα του άγχους της, να είναι χαμηλά.

πηγή πληροφοριών για το μάντρα: wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved