Σπόροι κολοκύθας: Τέσσερις λόγοι για να τους εντάξετε στη διατροφή σας

  • Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά
  • Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου
  • Ενισχύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών
  • Βοηθούν στη διαχείριση βάρους
  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας
Σπόροι κολοκύθας: Τέσσερις λόγοι για να τους εντάξετε στη διατροφή σας
bigstockphoto.com

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα ω – λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία και έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Μεταξύ των υπερτροφών, όπως ονομάζονται, είναι οι σπόροι chia, οι σπόροι λιναριού αλλά και οι σπόροι κολοκύθας.

Αρκεί να σημειωθεί ότι τα 30 γραμμάρια σπόρων κολοκύθας δίνουν περίπου 150 θερμίδες, 15 γραμμάρια καλών λιπαρών, ελάχιστους υδατάνθρακες και 8-10 γραμμάρια πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά τα οφέλη τους.

sporoi kolokithas1

Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά

«Οι σπόροι κολοκύθας έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτοι με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά παρέχοντας μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες, και σημαντική ποιότητα υγιεινών λιπαρών», λέει o Δρ Siddhant Bhargava, Fitness and Nutritional Scientist, προσθέτοντας ότι βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου

Όχι, δεν εννοούμε ότι η κατανάλωσή τους θα σας χαρίσει έναν ύπνο μωρού, ωστόσο η ένταξή τους στην καθημερινή σας διατροφή μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει. «Αν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, καταναλώστε σπόρους κολοκύθας πριν πάτε για ύπνο. Αποτελούν φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που προάγει τον ύπνο. Το σώμα μας χρειάζεται 200 γραμμάρια κολοκυθόσπορου για να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα τρυπτοφάνης. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος που υπάρχει σε αυτούς τους σπόρους μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε σεροτονίνη, η οποία με τη σειρά της μετατρέπεται και πάλι σε μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου», εξηγεί o Δρ Bhargava.

sporoi kolokithas2

Ενισχύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών

Οι σπόροι κολοκύθας είναι ωφέλιμοι για το δέρμα αλλά και για τα μαλλιά. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουκουρβιτακίνη, που συμβάλει στην ανάπτυξη των μαλλιών. Επιπλέον, έχει και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τα μαλλιά να είναι υγιή και λαμπερά. Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, ο κολοκυθόσπορος διεγείρει επίσης το κολλαγόνο για να διατηρήσει την ελαστικότητα το δέρμα σας.

Βοηθούν στη διαχείριση βάρους

«Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση σπόρων κολοκύθας μπορεί να οδηγήσει σε υγιή απώλεια βάρους και τη διατήρησή του», αναφέρει o Δρ Bhargava. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχετε την ποσότητα που τρώτε και να επιλέξετε ωμούς, ανάλατους σπόρους για να ελαχιστοποιήσετε την πρόσληψη πρόσθετου λίπους, θερμίδων και νατρίου. Ενώ οι σπόροι κολοκύθας είναι υψηλοί σε θερμίδες, είναι επίσης πλούσιοι σε πρωτεΐνες. Επομένως, προσαρμόστε προσεκτικά τις ποσότητες που τρώτε καθημερινά.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας

Η καλύτερη ώρα για να φάτε αυτούς τους νόστιμους σπόρους είναι είτε το πρωί είτε ως σνακ ανάμεσα στα γεύματά σας. Μπορείτε να τους προσθέσετε στην καθημερινή σας σαλάτα ή να τους φάτε καβουρδισμένους ως σνακ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved