Καταρρίπτοντας 14 μύθους γύρω από τον θηλασμό

Μαζί θα καταρρίψουμε τους 14 πιο διαδεδομένους μύθους για τον θηλασμό

Καταρρίπτοντας 14 μύθους γύρω από τον θηλασμό
Bigstock

Μύθος 1: Ο θηλασμός είναι εύκολος

Τα μωρά γεννιούνται με το αντανακλαστικό να αναζητούν το στήθος της μητέρας τους. Ωστόσο, πολλές μητέρες χρειάζονται βοήθεια τις πρώτες μέρες στο να μάθουν να τοποθετούν το μωρό τους στο στήθος και να διασφαλίζουν ότι θα κρατήσουν (πιάσουν) τη θηλή με το στόμα για να θηλάσουν. Ο θηλασμός απαιτεί χρόνο τόσο για τις μητέρες όσο και για τα μωρά.

Μύθος 2: Είναι φυσιολογικός ο πόνος

Πολλές μητέρες αισθάνονται δυσφορία τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους και όταν μαθαίνουν να θηλάζουν. Αλλά με τη σωστή υποστήριξη και φυσικά τοποθέτηση του μωρού στο στήθος, μπορούν να βεβαιωθούν ότι το μικρό τους θα θηλάζει σωστά και θα αποφευχθούν τυχόν πληγές στις θηλές. Εάν μια μητέρα έρθει αντιμέτωπη με πόνο των θηλών ή ακόμη και πληγές είναι σημαντική η υποστήριξη από έναν σύμβουλο γαλουχίας ή κάποια μαία ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα συνεχίζοντας το θηλασμό.

Μύθος 3: Πρέπει να πλένω τις θηλές πριν τον θηλασμό

Το πλύσιμο των θηλών σας πριν από το θηλασμό δεν είναι απαραίτητο. Όταν τα μωρά γεννιούνται, είναι ήδη πολύ εξοικειωμένα με τις μυρωδιές και τους ήχους της μητέρας τους. Οι θηλές παράγουν μια ουσία που μυρίζει το μωρό και έχει «καλά βακτήρια» που τα βοηθά να χτίσουν το δικό τους υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για όλη τη ζωή τους.

Μύθος 4: Πρέπει να απομακρύνεται το μωρό από τη μητέρα του ώστε να μπορεί εκείνη να ξεκουραστεί

Οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι μαίες συχνά ενθαρρύνουν την επαφή «δέρμα με δέρμα» - γνωστή και τεχνική καγκουρό - αμέσως μετά τη γέννηση. Το να φέρνετε το μωρό σας σε άμεση επαφή με το δέρμα σας, το βοηθά να εξοικειωθεί με το στήθος σας και κατ' επέκταση ενισχύετε τον δεσμό μαζί του.

Μύθος 5: Πρέπει να τρώω μόνο απλό φαγητό όταν θηλάζω

Όπως όλοι, έτσι και οι θηλάζουσες μητέρες πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή. Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Τα μωρά εκτίθενται στις προτιμήσεις της μητέρας τους από τη στιγμή που βρίσκονται στην μήτρα. Αν μια μητέρα παρατηρήσει ότι το μωρό της αντιδρά σε κάποια συγκεκριμένη τροφή, θα πρέπει να μιλήσει με τον παιδίατρό της.

Μύθος 6: Η άσκηση θα επηρεάσει τη γεύση του γάλακτος

Η άθληση μόνο καλό μπορεί να κάνει στις θηλάζουσες μητέρες. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και καμία έρευνα που θα αποδεικνύει ότι επηρεάζει τη γεύση του γάλακτος.

Μύθος 7: Δεν θα μπορέσει να θηλάσει μια γυναίκα αν δεν το κάνει από την πρώτη στιγμή

Είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε το θηλασμό εάν τοποθετήσετε το μωρό στο στήθος αμέσως μόλις γεννηθεί και αυτό επειδή τα αντανακλαστικά του είναι πολύ δυνατά εκείνη τη στιγμή. Τα μωρά είναι έτοιμα να μάθουν να τρέφονται στο στήθος. Εάν δεν βάλετε αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό στο στήθος σας, κάντε το όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να βάλετε το μωρό σας στο στήθος, ζητήστε υποστήριξη από μια μαία. Η επαφή δέρμα με δέρμα θα σας βοηθήσει να θηλάσετε πιο εύκολα και πιο πολύ.

mitriko gala fisiki enisxisi

Μύθος 8: Δεν μπορώ να δώσω συμπλήρωμα αν θέλω να θηλάσω

Οι μητέρες μπορούν να αποφασίσουν αν θα δώσουν συμπλήρωμα στα μωρά τους ή όχι, παράλληλα με τον θηλασμό. Είναι σημαντικό να ψάξετε αρκετά καλά για ένα καλό συμπλήρωμα γάλακτος πριν δώσετε το οποιοδήποτε στο μικρό σας. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος μπορεί να συνεχιστεί, το ίδιο και ο θηλασμός.

Μύθος 9: Πολλές μαμάδες δεν μπορούν να παράξουν αρκετό γάλα

Σχεδόν όλες οι μητέρες παράγουν τη σωστή ποσότητα γάλακτος για τα μωρά τους. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος καθορίζεται από το πόσο καλά τα πάει το μικρό σας με τον θηλασμό, αν κρατά σωστά τη θηλή στο στόμα του και τη συχνότητα του θηλασμού.

Μύθος 10: Δεν κάνει να θηλάζω αν είμαι άρρωστη

Ανάλογα με το είδος της ίωσης, οι μαμάδες μπορούν συνήθως να συνεχίσουν να θηλάζουν όταν είναι άρρωστες. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή θεραπεία και να ξεκουράζεστε, να τρώτε και να πίνετε καλά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα αντισώματα που φτιάχνει το σώμα σας για τη θεραπεία της νόσου ή της ίωσής σας θα περάσουν στο μωρό σας, βοηθώντας το να χτίσει ένα γερό ανοσοποιητικό.

Μύθος 11: Δεν κάνει να λάβω οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή όσο θηλάζω

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας στην περίπτωση που θηλάζετε και να διαβάσετε όλες τις οδηγίες πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα. Μπορεί να χρειαστεί να πάρετε κάποια φαρμακευτική αγωγή για συγκεκριμένη περίοδο γι' αυτό θα πρέπει να είναι ενήμερος και ο παιδίατρος του παιδιού σας.

Μύθος 12: Ο θηλασμός δημιουργεί προσκολλημένα στη μητέρα βρέφη

Όλα τα μωρά είναι διαφορετικά. Κάποια είναι προσκολλημένα στη μητέρα τους, είτε θηλάζουν είτε όχι. Ο θηλασμός παρέχει όχι μόνο την καλύτερη διατροφή για τα βρέφη, αλλά είναι επίσης σημαντικός για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλό τους. Επιπλέον να θυμάστε ότι ο θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το δέσιμο των βρεφών με τη μητέρα τους.

thilasmos-kai-diatrofi.jpg

Μύθος 13: Είναι δύσκολο να κόψει ένα μωρό τον θηλασμό αν θηλάζει για πάνω από έναν χρόνο

Δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Ωστόσο υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι μια μητέρα αν θηλάζει το παιδί της για πάνω από δύο χρόνια ωφελεί όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και το ίδιο της το παιδί.

Μύθος 14: Αν επιστρέψω στο γραφείο πρέπει να διακόψω τον θηλασμό

Πολλές μητέρες συνεχίζουν τον θηλασμό ακόμη και όταν επιστρέψουν στη δουλειά τους. Ελέγξτε αρχικά τι ισχύει και τι όχι στη χώρα μας για το θηλασμό και την επιστροφή στην εργασία. Αν έχετε το δικαίωμα να επιστρέψετε κάποιες ώρες στο σπίτι για να θηλάσετε, κάντε το. Διαφορετικά, αντλείστε γάλα με το θήλαστρο, αποθηκεύστε το και ζητήστε από τον άνθρωπο που φροντίζει το μικρό σας να το ταίσει με αυτό.

με πληροφορίες από το unicef.org

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved