Προλακτίνη και Οξυτοκίνη: Οι ορμόνες της μητρότητας και της αγάπης

Οι ορμόνες που επηρεάζουν τον θηλασμό είναι η οξυτοκίνη και η προλακτίνη.

Προλακτίνη και Οξυτοκίνη: Οι ορμόνες της μητρότητας και της αγάπης
Bigstock

Ο μητρικός θηλασμός είναι ένα θεμελιωμένο «δικαίωμα» για κάθε νεογνό και κάθε μητέρα. Είναι γνωστό βέβαια ότι αποτελεί τη συνέχεια αυτής της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και νεογνού, από τότε που εκείνο βρισκόταν στην κοιλιά της, και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα τους, στη συνέχεια της κοινής τους ζωής. Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ουσίες που βοηθούν την άμυνα του οργανισμού και περιέχει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και ορμόνες σε ιδανική ποσότητα και σύνθεση, παράγεται συνεχώς, βρίσκεται πάντα στη σωστή θερμοκρασία και είναι ελεύθερο μικροβίων!

Όπως τονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Κωσταράς, MD, PhD, Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος Αναπαραγωγής, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών & Ιδρυτικό μέλος του Institute of Life ΙΑΣΩ, αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνονται στον οργανισμό της γυναίκας δυο ορμόνες, η προλακτίνη και η οξυτοκίνη.

Προλακτίνη: Τι να γνωρίζετε

Προλακτίνη. Η ορμόνη της μητρότητας! Η παραγωγή του γάλακτος στο στήθος ελέγχεται από την ορμόνη προλακτίνη. Αμέσως μετά τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα, απελευθερώνεται η παραγωγή της στον οργανισμό της μητέρας. Κάθε φορά που θηλάζετε, απελευθερώνεται στον οργανισμό σας ένα κύμα από αυτή την ορμόνη, που με τη σειρά του «διατάζει» το στήθος να παράγει αρκετό γάλα για τον επόμενο θηλασμό. Έτσι, όσο πιο συχνά θηλάζετε, τόσο πιο πολύ γάλα παράγεται στο στήθος, και η ποσότητα αλλά και η ποιότητα του γάλακτος προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του μωρού σας.

Οξυτοκίνη: Τι να γνωρίζετε

Οξυτοκίνη. Η ορμόνη της αγάπης! Ένας ακόμα πολύτιμος βοηθός στο θηλασμό είναι η οξυτοκίνη. Η ορμόνη αυτή βοηθά στην απελευθέρωση του γάλακτος από το στήθος. Η λειτουργία αυτής της ορμόνης, που δίκαια ονομάζεται και ορμόνη της αγάπης, είναι πραγματικά θαυμαστή. Η οξυτοκίνη είναι και η βασική ορμόνη στον τοκετό, επιδρώντας στη μήτρα και κάνοντάς τη να συσπάται κατά τις ωδίνες. Παράγεται κατά την περίοδο της γαλουχίας, όταν το μωρό θηλάζει στο στήθος, αλλά και στο άκουσμα του κλάματος του μωρού.

Οι νέες μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι σημαντικό, εφόσον το επιθυμούν, να ενημερώνονται για τον μητρικό θηλασμό από τους επαγγελματίες της υγείας (μαίες, μαιευτήρες, παιδιάτρους), για να προετοιμάζονται κατάλληλα, για το νέο τους ρόλο.

konstantinos-kostaras.jpg

More info:

www.kοstaras.gr

https://www.facebook.com/KKostarasOBGYN

https://www.instagram.com/drkostaras/

Τηλ. 210 6425949, 6944 366967 | Χαρ. Τρικούπη 171, Αθήνα


Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς, MD, PhD είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life ΙΑΣΩ. Εξειδικεύθηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλoυ». Εκπαιδεύθηκε κατόπιν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου». Επίσης, εκπαιδεύθηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/ λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών οργανισμών (ESHRE, ASRM, ISFP, SERGS) και κάτοχος πιστοποιήσεων ρομποτικής χειρουργικής, σε συνέχεια συμμετοχής αντίστοιχων σεμιναρίων στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο.

Δείτε όλο το αφιέρωμα για την Εβδομάδα Θηλασμού 2022 εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved