Θηλασμός και τατουάζ: Είναι ασφαλές να κάνεις τατουάζ ενώ θηλάζεις;

Μητρικός θηλασμός και τατουάζ: Ακόμα κι αν αποφασίσετε να βάλετε μελάνι στο δέρμα σας ενώ θηλάζετε, πολλά ινστιτούτα τατουάζ μπορεί να σας αποθαρρύνουν για να αποφύγουν την ευθύνη.

Θηλασμός και τατουάζ: Είναι ασφαλές να κάνεις τατουάζ ενώ θηλάζεις;

Όταν το μωρό σας γεννιέται επιτέλους - μετά από εννέα μήνες - κάτι αλλάζει μέσα σας. Ανάμεσα στους θηλασμούς, την εξάντληση και τους πόνους του τοκετού, μια όμορφη αγάπη για το παιδί σας είναι αποτυπωμένη στην καρδιά σας. Κάπως έτσι γεννιέται η ιδέα να αποτυπώσετε στο δέρμα σας αυτή την αγάπη, κάνοντας ένα τατουάζ! Είναι ένας όμορφος τρόπος να εκφράσετε την αθάνατη αγάπη για το νεογέννητο μωρό σας. Αλλά υπάρχει μόνο ένα μικρό πρόβλημα: θηλάζετε.

Μητρικός θηλασμός και τατουάζ

Μπορείτε να κάνετε τατουάζ ενώ θηλάζετε ή όχι; Φτάνει με κάποιο τρόπο το μελάνι στο γάλα και κατ' επέκταση, το μωρό σας;

Ιδού η αλήθεια: το να κάνετε τατουάζ ενώ θηλάζετε αποκλειστικά αυξάνει τον κίνδυνο να μεταδώσετε κάποια μόλυνση στο μωρό σας.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι είναι εντάξει. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνει μια μαμά που προβληματίζεται; Πριν πάτε στο ινστιτούτο για τατουάζ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γιατροί, οι οργανώσεις θηλασμού, ακόμη και οι καλλιτέχνες τατουάζ έχουν διαφορετικές απόψεις γύρω από αυτό το θέμα. Μάθετε περισσότερα παρακάτω και ζητήστε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε τατουάζ ενώ θηλάζετε.

thilasmos.jpg

Τατουάζ και κίνδυνοι κατά το θηλασμό

Η La Leche League International προτείνει στις μητέρες να περιμένουν τουλάχιστον 9 έως 12 μήνες μετά τη γέννηση ή έως ότου το μωρό δεν εξαρτάται πλέον πλήρως από το μητρικό γάλα, για να κάνουν ένα τατουάζ. Αυτό οφείλεται κυρίως στους κινδύνους που σχετίζονται με το τατουάζ, όπως μια μόλυνση ή μια αλλεργική αντίδραση, που θα μπορούσε να μεταδοθεί στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος.

Η Suzanne Friedler, MD, FAAD, πιστοποιημένη δερματολόγος με Advanced Dermatology PC, επίσης είναι αρνητική στο να κάνετε τατουάζ κατά τη διάρκεια του θηλασμού. «Το ανησυχητικό κομμάτι δεν έιναι το μελάνι του τατουάζ, αλλά η πιθανή μόλυνση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια αυτού. Υπάρχει πάντα κίνδυνος μόλυνσης. Και αν συμβεί αυτό, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό».

Μειώνει την παραγωγή γάλακτος το τατουάζ ή όχι;

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η πιθανή μείωση της παραγωγής γάλακτος εάν έχετε μια περίπλοκη, επώδυνη ή παρατεταμένη ανάρρωση μετά το τατουάζ προσθέτει η Chrisie Rosenthal, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού.

«Ενώ το τατουάζ επουλώνεται, θεωρείται ανοιχτή πληγή», λέει. «Εάν αυτή η πληγή μολυνθεί, θα μπορούσε ενδεχομένως να μεταδοθεί και στο μωρό».

Ειδικοί πιστεύουν ότι το μελάνι δεν φτάνει στο μητρικό γάλα ή το μωρό

Όπως οι συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχουν αλλάξει, ορισμένοι ειδικοί λένε τώρα ότι το μελάνι για τατουάζ πιθανότατα δεν θα φτάσει στο γάλα σας ή στο μωρό σας.

Η Samantha Radford, PhD, επιστήμονας και χημικός που βρίσκεται πίσω από την έκθεση, Evidence-Based Mommy, λέει: «Το να κάνεις ένα τατουάζ ενώ θηλάζεις είναι γενικά ασφαλές».

Και προσθέτει, «Τα μόρια στη χρωστική ουσία τατουάζ είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν στο αίμα (και επομένως στο μητρικό γάλα). Εάν ένα άτομο επιλέξει να κάνει ένα τατουάζ ενώ θηλάζει, μπορεί να επιστρέψει απευθείας στο θηλασμό μετά, χωρίς να χρειάζεται να αντλήσει γάλα με το θήλαστρο».

Η Kecia Gaither, MD, MPH, FACOG, διευθύντρια Περιγεννητικών Υπηρεσιών στο NYC Health + Hospitals/Lincoln στο Μπρονξ, αναφέρει σχετικά: «Δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, εξ όσων γνωρίζω, που να αποδεικνύουν ότι τα τατουάζ δεν επιτρέπεται να γίνουν κατά τη διάρκεια που μια μητέρα θηλάζει. Το μελάνι παραμένει στο ανώτερο στρώμα του δέρματος.»

Ωστόσο, η Δρ Gaither αναφέρει τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση μη αποστειρωμένων βελόνων, στους οποίους περιλαμβάνονται ο HIV, η ηπατίτιδα C, η μόλυνση του δέρματος/MRSA ή ο τέτανος.

Άλλοι επιστήμονες και γιατροί, επισημαίνουν ότι απλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν το μελάνι του τατουάζ μένει εντελώς μακριά από το μητρικό γάλα. «Αν και θεωρείται ότι τα μόρια του μελανιού είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν στο μητρικό γάλα κατά τη διαδικασία του τατουάζ, είναι άγνωστο εάν το μελάνι μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα καθώς διασπάται αργά στο σώμα μήνες έως και χρόνια αργότερα», λέει η Rosenthal. «Γι’ αυτό είναι πιο ασφαλές να περιμένετε μέχρι να απογαλακτιστεί το μωρό».

thilasmos.jpg

Ινστιτούτα τατουάζ αποφεύγουν τα τατουάζ σε θηλάζουσες μητέρες

Ακόμα κι αν θέλετε να κάνετε ένα τατουάζ ενώ θηλάζετε, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε κάποιον πρόθυμο να το κάνει. Ο καλλιτέχνης τατουάζ μπορεί να αρνηθεί για λόγους ευθύνης προκειμένου να προστατευτεί σε περίπτωση που συμβεί κάτι σε εσάς ή στο μωρό σας.

«Προτιμώ να περιμένω μέχρι να τελειώσει μια γυναίκα το θηλασμό για να βεβαιωθώ για την ασφάλεια του μωρού της ίδιας και του μωρού», αναφέρει η Eveleyn Ott, επαγγελματίας καλλιτέχνης τατουάζ στο Soul Canvas Ink.

Αξίζει να γνωρίζετε ότι ο χρόνος αποκατάστασης του τατουάζ διαρκεί τουλάχιστον 1 έως 3 εβδομάδες. Πολύς χρόνος για να σταματήσετε να θηλάζετε όσο περιμένετε να δείτε εάν θα εμφανιστεί κάποια μόλυνση. Ειδικά αν σκεφτείτε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μια μόλυνση τατουάζ μπορεί να χρειαστεί «εβδομάδες ή χρόνια για να εμφανιστεί», σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Θέλετε να κάνετε τατουάζ; Καλύτερα να περιμένετε

Το να κάνετε ένα τατουάζ ενώ θηλάζετε μπορεί να μην αξίζει τον κίνδυνο να μεταδώσετε μια μόλυνση στο μωρό σας. Μπορεί να θέλετε να σταματήσετε να κάνετε ένα τατουάζ αμέσως μετά την απόκτηση ενός μωρού, ακόμα κι αν δεν θηλάζετε, καθώς το σώμα σας θα υποστεί αλλαγές κατά τους μήνες μετά τον τοκετό. Εάν αποφασίσετε να κάνετε ένα τατουάζ, φροντίστε να πάτε σε ένα μέρος που είναι αποστειρωμένο και πληροί τα τοπικά πρότυπα υγείας. Στη συνέχεια, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε το τατουάζ σας καθαρό και μακριά από τον ήλιο για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης που θα μπορούσε να μεταδοθεί στο μωρό σας. Για να παραμείνετε στην ασφαλή πλευρά, περιμένετε να κάνετε ένα τατουάζ μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας. Απλώς σκεφτείτε το ως ένα ακόμη δώρο για το μικρό σας: μια μόνιμη υπενθύμιση της αγάπης σας!

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved