Είναι διαφορετικό να έχεις δίδυμα από το να έχεις δύο παιδιά

  • Δίδυμη κύηση
  • Δεν υπάρχει χρόνος για προσαρμογή
  • Είναι σημαντικό να έχετε βοήθεια
  • Οι ρυθμοί ανάπτυξης ενδέχεται να διαφέρουν
Είναι διαφορετικό να έχεις δίδυμα από το να έχεις δύο παιδιά
bigstockphoto.com

Η ανατροφή των παιδιών έχει πολλές δύσκολες στιγμές, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών.

Τι γίνεται όμως όταν το ζευγάρι έχει δίδυμα; Είναι το ίδιο με το να έχει δύο παιδιά με μικρή διαφορά ηλικίας;

Δίδυμη κύηση

Υπάρχουν δύο βασικά «είδη» διδύμων:

Τα μονοωγενή ή μονοζυγωτικά: Τα δίδυμα αυτά προήλθαν από τη γονιμοποίηση ενός μόνον ωαρίου. Στη συνέχεια το έμβρυο, που προέκυψε διαιρέθηκε πλήρως και τοιουτοτρόπως δημιουργήθηκαν δύο ξεχωριστά έμβρυα. Τα έμβρυα, που θα προκύψουν έχουν πανομοιότυπο γενετικό υλικό. Τα αδελφάκια αυτά είναι τα δίδυμα, που «μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό».

Τα διωογενή ή διζυγωτικά: Τα δίδυμα αυτά προήλθαν από τη γονιμοποίηση δύο διαφορετικών ωαρίων. Τα έμβρυα, που θα προκύψουν έχουν διαφορετικό γενετικό υλικό. Τα αδελφάκια αυτά είναι τα δίδυμα, που «μοιάζουν απλά σαν αδέλφια», ενώ ενδέχεται να έχουν και διαφορετικό φύλο. Η διζυγωτική κύηση συνδέεται με πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία, δηλαδή με την απελευθέρωση πλέον του ενός ωαρίου σε έναν κύκλο.

Τα πανομοιότυπα δίδυμα μπορεί να μοιάζουν ακριβώς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Μην υποθέτετε ότι στα δίδυμα σας θα αρέσουν τα ίδια πράγματα συνέχεια. Αν το κατανοήσετε αυτό θα αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα.

didimi kiisi1

Δεν υπάρχει χρόνος για προσαρμογή

Όταν έχετε δύο παιδιά που με μια μικρή σχετικά διαφορά ηλικίας, έχετε λίγο χρόνο να προσαρμοστείτε πριν το δεύτερο μωρό. Με τα δίδυμα, όμως, τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει. Θέλουν να φάνε την ίδια ώρα, να κάνουν μπάνιο την ίδια ώρα, να κοιμηθούν. Επομένως θα πρέπει τον πρώτο καιρό να έχετε βοήθεια μέχρι να βρείτε τους ρυθμούς σας.

Το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό ( προφανώς και τα δίδυμα)

Δεν είναι ασυνήθιστο για τους γονείς να συγκρίνουν τα αδέρφια μεταξύ τους. Οι φράσεις που τελειώνουν με "σαν την αδερφή/τον αδερφό σου" είναι πολύ συνηθισμένες. Η σύγκριση μπορεί να είναι εξίσου μεγάλη ακόμα και μεταξύ των διδύμων.

Το γεγονός ότι μοιάζουν δεν σημαίνει ότι δεν είναι διαφορετικές προσωπικότητες. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να θυμάστε, ειδικά αν έχετε δίδυμα ( ίδιου ή διαφορετικού φύλου).

didimi kiisi2

Είναι σημαντικό να έχετε βοήθεια

Το να είστε μόνες στο σπίτι με μωρά δίδυμα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο τους πρώτους μήνες. Τρέχετε πανικόβλητοι για να εξυπηρετήσετε δύο μωρά που πεινάνε και κλαίνε, ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με τo Scary Mommy , όταν έχετε δύο παιδιά διαφορετικής ηλικίας, είναι πιθανό να θηλάζετε μόνο ένα κάθε φορά. Με τα δίδυμα, θα νιώσετε σαν να περνάτε όλη την ημέρα είτε θηλάζοντας είτε αντλώντας.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης ενδέχεται να διαφέρουν

Όταν έχετε δίδυμα, τα δύο μωρά περνούν μαζί τα διαφορετικά ορόσημα. Από το περπάτημα, τις στερεές τροφές, μέχρι την έναρξη του σχολείου, όλα γίνονται με μικρή διαφορά μεταξύ τους αν και δεν είναι λίγες οι φορές που ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις.

didimi kiisi

Δίδυμη κύηση: Θετικά

Τα καλά νέα είναι ότι μετά τους πρώτους μήνες, η ανατροφή των διδύμων γίνεται ευκολότερη. Αν δεν σκοπεύετε να κάνετε άλλα παιδιά, τα κάνετε όλα μια φορά. Δεν χρειάζεται να το ξαναπεράσετε.

Τα δίδυμα είναι πιθανό να έχουν την ίδια ρουτίνα ύπνου , κάνοντας τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Επίσης, παίζουν μεταξύ τους και γενικότερα κάνουν πράγματα μαζί χωρίς να χρειάζονται τη συνεχή προσοχή σας.

Η ανατροφή των διδύμων δεν είναι ίδια με την ανατροφή δύο παιδιών. Μπορεί να μην είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη, είναι όμως διαφορετική. Κι όπως συμβαίνει σε κάθε τι στη ζωή είναι ένα στάδιο της μητρότητας που θα περάσει για να έρθει το επόμενο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved