Δίδυμη κύηση: Επτά πιθανές επιπλοκές

  • Πρόωρος τοκετός
  • Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης (IUGR)
  • Προεκλαμψία
  • Διαβήτης κύησης
  • Αποκόλληση του πλακούντα
  • Αιμορραγία μετά τον τοκετό
Δίδυμη κύηση: Επτά πιθανές επιπλοκές

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις της δίδυμης κύησης. Πολλές γυναίκες που περιμένουν δίδυμα αναρωτιούνται πόσο διαφορετική θα είναι η εγκυμοσύνη για αυτές και για τυχόν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν. Δεδομένου ότι στη μήτρα μεγαλώνουν δύο και όχι ένα έμβρυο, οι πιθανότητες για συγκεκριμένες επιπλοκές αυξάνονται. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

Πρόωρος τοκετός

Ο τοκετός πριν την 37η εβδομάδα κύησης θεωρείται πρόωρος τοκετός. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 60% των δίδυμων κυήσεων καταλήγουν σε πρόωρο τοκετό και σε αυτήν την περίπτωση τα μωρά λαμβάνουν ειδική φροντίδα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών.

Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού

Το βάρος γέννησης του μωρού θεωρείται χαμηλό όταν είναι μικρότερο των 2.500 γραμμαρίων. Τα δίδυμα λόγω του ότι γεννιούνται πρόωρα έχουν χαμηλό βάρος γέννησης και σε πολλές περιπτώσεις, τα όργανα τους δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένα.

Ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης (IUGR)

Μία ακόμα πιθανή επιπλοκή στην δίδυμη κύηση είναι όταν ο ρυθμός ανάπτυξης του βρέφους επιβραδύνεται από την 30-32η εβδομάδα κύησης. Η κατάσταση αυτή περιγράφεται ως ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης η οποία ουσιαστικά σημαίνει ότι το έμβρυο δεν κατορθώνει να φτάσει στο μέγεθος που είναι γενετικά καθορισμένο.

Προεκλαμψία

Ο κίνδυνος προεκλαμψίας είναι αυξημένος στις περιπτώσεις δίδυμης κύησης. χαρακτηρίζεται από την κλασική τριλογία συμπτωμάτων:

  • Υψηλή Αρτηριακή Πίεση
  • Διάχυτα οιδήματα (στα άκρα, αλλά κυρίως στο πρόσωπο)
  • Πρωτεϊνουρία (εμφάνιση πρωτεΐνης στα ούρα)

Σε άρθρο του στο Mothersblog.gr, ο δρ. Λυγνός αναφέρει: «Υπολογίζεται, πως η παθολογία αυτή εμφανίζεται σε ποσοστό, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 14% των κυήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μεταξύ των κυήσεων, που τελικά παρουσιάζουν προεκλαμψία το 10% έχουν ηλικία μικρότερη των 34 εβδομάδων.»

didumi kuisi epiplokes

Διαβήτης κύησης

Οι πιθανότητες για διαβήτη κύησης είναι επίσης αυξημένες σε περιπτώσεις δίδυμης κύησης, καθώς οι δυο πλακούντες αυξάνουν την αντίσταση στην παραγωγή ινσουλίνης και το σώμα βιώνει μια ξαφνική αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. (Διαβάστε περισσότερα για τον διαβήτη κύησης εδώ)

Αποκόλληση του πλακούντα

Μιλάμε για αποκόλληση του πλακούντα, όταν ο πλακούντας «ξεκολλήσει» για κάποιους λόγος από το εσωτερικό τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται, πως η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται σε ποσοστό περίπου 1% των κυήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και κατά συντριπτική πλειοψηφία εμφανίζεται στο τρίτο τρίμηνο.

Αιμορραγία μετά τον τοκετό

Η μεγάλη περιοχή του πλακούντα και η υπερβολικά διογκωμένη μήτρα αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια ή και μετά τον τοκετό.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved