Δίδυμη κύηση: Ποια γυμναστική να προτιμήσετε και τι να προσέξετε

  • Ποια γυμναστική να προτιμήσετε στην δίδυμη κύηση;
  • Τι να προσέξετε
Δίδυμη κύηση: Ποια γυμναστική να προτιμήσετε και τι να προσέξετε

Η συστηματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πριν ξεκινήσετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας που γνωρίζει ακριβώς την κατάστασή σας. Εάν πριν την εγκυμοσύνη δεν συνηθίζατε να αθλείστε, ξεκινήστε σταδιακά και πάντα φροντίστε να «ακούτε» το σώμα σας ώστε να σταματάτε εγκαίρως χωρίς να κάνετε υπερβολές.

Ποια γυμναστική να προτιμήσετε στην δίδυμη κύηση;

Με την κοιλιά σας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, κάποια είδη γυμναστικής είναι πιθανό να σας φανούν πιο εύκολα σε σχέση με άλλα. Στην δίδυμη κύηση και εφόσον φυσικά έχετε την έγκριση του γιατρού σας, μπορείτε να προτιμήσετε τα εξής:

Κολύμβηση

Το νερό βοηθάει να στηρίξετε το βάρος που σηκώνετε. Προστατεύει επίσης τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους από τραυματισμούς καθώς γυμνάζεστε, ενώ μπορεί να σας ανακουφίσει από πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Ακόμα και το απλό περπάτημα μέσα στο νερό θεωρείται ωφέλιμο για την έγκυο. Επιπλέον προσφέρει ανακούφιση από το βάρος της κοιλιάς και βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια.

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

Ειδικά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η ακράτεια είναι σύνηθες φαινόμενο και προκαλείται από το βάρος της κοιλιάς αλλά και από τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης.

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους γυμνάζουν ακριβώς την περιοχή εκείνη και επιπλέον θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμες για τον τοκετό αλλά και το διάστημα αμέσως μετά. Καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν κάνετε τις ασκήσεις.

pilates ofeli stin egkymosyni

Γιόγκα

Η γιόγκα δυναμώνει τους μύες, ανακουφίζει από πόνους, βελτιώνει την ισορροπία, βελτιώνει τη στάση του σώματος και προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση. Θεωρείται ένα από τα δημοφιλή είδη άσκηση την περίοδο της εγκυμοσύνης και το ίδιο ισχύει και για την δίδυμη κύηση.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ειδικά μαθήματα για γιόγκα στην εγκυμοσύνη και ο κατάλληλα εκπαιδευμένος yoga instructor θα ξέρει ποιες κινήσεις ενδείκνυνται και ποιες να αποφύγετε.

Pilates

Εξίσου ωφέλιμο είναι και το pilates. Το pilates δυναμώνει τους μύες της κοιλιάς και του πυελικού εδάφους που καταπονούνται περισσότερο λόγω πολύδυμης κύησης.

Περπάτημα

Το περπάτημα είναι μία εξαιρετικής μορφής άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να σας κρατήσει σε φόρμα και να σας ανακουφίσει από πόνους στην πλάτη και στα πόδια.

Τι να προσέξετε

Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι να ξέρετε πότε πρέπει να σταματήσετε ή να μην πιέζετε παραπάνω τον εαυτό σας. Σύμφωνα με το babycenter.com, σταματήστε να γυμνάζεστε εάν νιώσετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Κομμένη ανάσα
  • Πόνος στο στήθος
  • Τάσεις λιποθυμίας
  • Συσπάσεις
  • Αιμορραγία
  • Υπερβολική κόπωση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πονοκέφαλος
  • Αδυναμία μυών
  • Πόνος στην κοιλιά

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved