Τι αλλάζει στο δέρμα μετά τον τοκετό

  • Χαλαρότητα δέρματος
  • Ξηρό δέρμα
  • Μέλασμα ή πανάδες στο πρόσωπο
  • Ραγάδες
  • Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή
Τι αλλάζει στο δέρμα μετά τον τοκετό
pexels.com / ANTONI SHKRABA

Οι αλλαγές στο δέρμα δεν συμβαίνουν μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο The Journal of Family Medicine and Primary Care, πάνω από το 90% των εγκύων γυναικών εμφανίζουν σημαντικές αλλαγές στο δέρμα τους, αρκετές εκ των οποίων παραμένουν για αρκετό καιρό μετά τη γένννα.

Για αυτόν τον λόγο, θα μοιραστούμε μαζί σας τις πιο συχνές αλλαγές δέρματος μετά τον τοκετό, ώστε να μπορείτε να επαληθεύσετε ότι αυτό που σας συμβαίνει είναι απολύτως φυσιολογικό.

allages sto derma meta ton toketo

Χαλαρότητα δέρματος

Το χαλαρό δέρμα μπορεί να είναι ένας δυνητικά αρνητικός παράγοντας για την αυτοεκτίμηση της γυναίκας καθώς επιθυμεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης όσο πιο γρήγορα γίνεται.Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από τις δερματικές αλλαγές που βιώνουν οι έγκυες γυναίκες εξαφανίζονται μετά τον τοκετό, με διαφορετικές ταχύτητες σε αντίθεση με την χαλάρωση του δέρματος.

Αυτό συμβαίνει επειδή το δέρμα αποτελείται από ελαστίνη και κολλαγόνο. Και οι δύο ίνες διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ενδέχεται να μην επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση.

Ξηρό δέρμα

Μετά τον τοκετό, μια από τις πιο αισθητές αλλαγές στο δέρμα σας είναι η έλλειψη ενυδάτωσης η οποία αντανακλάται στην έλλειψη φωτεινότητας και ζωντάνιας .Η κατανάλωση υγρών είναι απαραίτητη ακόμη περισσότερο όταν θηλάζετε. Γι΄αυτό θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα. Η υγιεινή διατροφή βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας, όπως κα οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες καθώς προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου.Για την ενυδάτωση του δέρματος, συνιστάται η χρήση αιθέριων φυτικών ελαίων ή κρεμών που παρέχουν σφριγηλότητα και βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών.

kathariotita sedonion2

Μέλασμα ή πανάδες στο πρόσωπο

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να αναπτυχθούν συμμετρικές κηλίδες υπερμελάγχρωσης στο πρόσωπο , οι οποίες είναι γνωστές ως μέλασμα κύησης που εμφανίζεται στα ζυγωματικά, στο μέτωπο ή στο πάνω χείλος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτά τα σημάδια ή οι πανάδες τείνουν να εξαφανίζονται ή να ξεθωριάζουν. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει προϊόντα αποχρωματισμού, όπως υδροκινόνη ή ήπια καλλυντικά απολέπισης.Τέλος, καλό είναι να χρησιμοποιείτε καθημερινά αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες εάν εκτίθεστε στον ήλιο.

Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι οι ορατές αυλακώσεις λόγω διαταραχής των ελαστικών ινών του χορίου, οι οποίες έχουν το χρώμα του δέρματος ή εμφανίζουν μια λίγο πιο κόκκινη απόχρωση. Κάνουν την εμφάνισή τους στο 70-90% των εγκύων και προκαλούνται από την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη και τις ορμονικές αλλαγές. Ο συγκεκριμένος τύπος "ουλών" σπάνια φεύγει τελείως, συνεπώς είναι δύσκολο να απαλλαγείτε από αυτές εντελώς. Ωστόσο, μπορείτε να τις μειώσετε χρησιμοποιώντας κρέμες ή ακόμα καλύτερα μερικά φυσικά και αγνά υλικά που είναι πιο ασφαλή για εσάς και το μωρό σας.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπευτική επιλογή

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνετε κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι να διατηρείτε μια σταθερή και επαρκή ρουτίνα περιποίησης για το σώμα και το πρόσωπό σας. Αυτές οι συνήθειες περιλαμβάνουν την ενυδάτωση του δέρματος , την υγιεινή διατροφή και την καθημερινή και συνεχή χρήση αντηλιακής προστασίας.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved