Το ώριμο στάδιο του μητρικού γάλακτος - Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Πότε παράγει η θηλάζουσα μητέρα το ώριμο μητρικό γάλα;
  • Πώς μοιάζει το μητρικό γάλα στο ώριμο στάδιο;
  • Ποια η σύσταση του μητρικού γάλακτος;
  • Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να αλλάζει;
Το ώριμο στάδιο του μητρικού γάλακτος - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Το μητρικό γάλα αλλάζει από το τέλος της εγκυμοσύνης μέχρι και τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Οι αλλαγές αυτές είναι γνωστές και ως στάδια ή φάσεις του μητρικού γάλακτος. Το πρώτο στάδιο είναι το πρωτόγαλα, το δεύτερο το μεταβατικό μητρικό γάλα και το τρίτο το ώριμο μητρικό γάλα.

Πότε παράγει η θηλάζουσα μητέρα το ώριμο μητρικό γάλα;

Στη αρχή το στήθος παράγει το πρωτόγαλα. Έπειτα, τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, το μητρικό γάλα αλλάζει σταδιακά και καταλήγει στην ώριμη φάση του, στην δεύτερη περίπου εβδομάδα μετά τη γέννα.

Το ενδιάμεσο στάδιο, γνωστό και ως μεταβατικό, το στήθος γίνεται μεγαλύτερο και πιο βαρύ. Είναι πιο ευαίσθητο και γεμίζει με μητρικό γάλα.

Πώς μοιάζει το μητρικό γάλα στο ώριμο στάδιο;

Το ώριμο μητρικό γάλα είναι συνήθως λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό και διάφανο. Ωστόσο, οι αποχρώσεις του διαφοροποιούνται ελαφρώς ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Τυχόν πληγές στις θηλές ενδέχεται επίσης να δώσουν στο μητρικό γάλα μία ελαφριά ροζ απόχρωση.

Η ποσότητα του μητρικού γάλακτος που παράγει η νέα μητέρα, εξαρτάται από τη σχέση προσφοράς-ζήτησης και την ηλικία του μωρού. Όσο περισσότερο γάλα καταναλώνει το βρέφος ή αντλεί η θηλάζουσα με το θήλαστρο, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται.

thilasmos wrimo mitriko gala

Ποια σύσταση του μητρικού γάλακτος;

Το μητρικό γάλα περιέχει πάνω από 200 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι ακριβώς αυτά που χρειάζεται το μωρό για την ανάπτυξή του. Μεταξύ αυτών βιταμίνες, μέταλλα, νερό, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες (κατά 90% λακτόζη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου).

Το μητρικό γάλα εξακολουθεί να αλλάζει;

Το γεγονός ότι το μητρικό γάλα φτάνει στο ώριμο στάδιο δεν σημαίνει ότι η σύστασή του παραμένει η ίδια. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος εξακολουθεί να αλλάζει όσο το μωρό μεγαλώνει για να καλύψει τις διαφορετικές του ανάγκες. Αλλάζει ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Στην αρχή είναι πιο υδαρές και όσο περνάει η ώρα γίνεται πιο κρεμώδες και λιπαρό.

Αλλάζει επίσης και τα τη διάρκεια της ημέρας. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες, λιπαρά και λακτόζη είναι διαφορετική την ημέρα από ότι τη νύχτα.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved