Τι έδειξε έρευνα για τα πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο μητρικό γάλα σχετίζονται με την ιδιοσυγκρασία του βρέφους.

Τι έδειξε έρευνα για τα πολυακόρεστα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα στο μητρικό γάλα

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα γάλακτος από 52 μητέρες βρεφών 3 μηνών. Ζήτησαν επίσης από τις μητέρες να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο συμπεριφοράς βρεφών (IBQ-R), ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο αναφοράς γονέων για την ιδιοσυγκρασία του βρέφους τους.

Η μελέτη ελέγχθηκε για μια σειρά από χαρακτηριστικά της μητέρας και του βρέφους, όπως η ηλικία της μητέρας, η οικογενειακή κατάσταση και το βάρος γέννησης του βρέφους.

Τι έδειξε η έρευνα

Παντρεμένες γυναίκες

  • Οι παντρεμένες μητέρες είχαν σημαντικά υψηλότερη αναλογία n-6/n-3 στο γάλα τους από τις μητέρες που δεν ήταν παντρεμένες

Μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες

  • Οι μεγαλύτερες μητέρες έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα n-3 PUFA στο γάλα τους

Μωρά που γεννήθηκαν με πολύ βάρος

  • Τα μωρά με υψηλότερο βάρος γέννησης έτειναν επίσης να έχουν υψηλότερη αναλογία n-6/n-3 στο γάλα τους
omega 3 lipara oxea sto gala 2

Αρνητικά συναισθήματα των βρεφών

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υψηλότερες ποσότητες ωμέγα-3 PUFA στο μητρικό γάλα συσχετίστηκαν με λιγότερα αρνητικά συναισθήματα στα βρέφη (τα βρέφη έχουν τάση να αντιδρούν σε στρεσογόνους παράγοντες με θυμό, ευερεθιστότητα, φόβο ή λύπη).

Συγκεκριμένα, τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα n-3 PUFA στο γάλα τους αναφέρθηκε ότι εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα αρνητικών συναισθημάτων στους 3 μήνες από τα βρέφη των οποίων οι μητέρες είχαν χαμηλότερα επίπεδα n-3 PUFA στο γάλα τους.

«Τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη προστίθενται στον αυξανόμενο όγκο έρευνας που αποδεικνύουν ότι η ποικιλία στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης των μωρών!».

Διαβάστε όλη την έρευνα εδώ

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved