Τι γεύση έχει το μητρικό γάλα;

  • Γιατί το μητρικό γάλα είναι γλυκό και κρεμώδες;
  • Το μητρικό γάλα και η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας
  • Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος;
Τι γεύση έχει το μητρικό γάλα;

Το μητρικό γάλα διαφέρει αρκετά στη γεύση από τα υπόλοιπα γάλατα ζωϊκής προέλευσης. Είναι γλυκό, πιο κρεμώδες και η γεύση του είναι πιο κοντά σε αυτήν του αγελαδινού.

Η γλυκιά αυτή γεύση του μητρικού γάλακτος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λακτόζη, η οποία είναι και από τις κύριες πηγές ενέργειας για το μωρό. Η κυριότερη είναι τα λιπαρά, τα οποία δίνουν αυτήν την κρεμώδη γεύση και υφή στο μητρικό γάλα. Όταν το γάλα βγαίνει από το στήθος της μητέρας στην αρχή έχει μία πιο υδαρή μορφή, ενώ όσο η παραγωγή συνεχίζεται, γίνεται πιο πηκτό και κρεμώδες.

Το μητρικό γάλα και η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας

Εκτός από γλυκό και κρεμώδες, η γεύση του μητρικού γάλακτος αλλάζει ελαφρώς ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει η θηλάζουσα μητέρα. Έτσι το βρέφος, ήδη από την περίοδο του θηλασμού εκτίθεται σε διάφορες γεύσεις τροφών, τις οποίες, σύμφωνα με έρευνες, είναι πιθανό να εντάξει στη διατροφή του πιο εύκολα όταν ξεκινήσει τις στερεές τροφές.

Υπάρχουν όμως και άλλο παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Σε κάποιες περιπτώσεις η αλλαγή αυτή στη γεύση είναι ανεπαίσθητη και δεν προκαλεί αλλαγές στην συχνότητα και την ποιότητα θηλασμού, ενώ σε άλλες τα μωρά θηλάζουν λιγότερο ή αρνούνται να θηλάσουν εντελώς.

Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος;

Ορμόνες

Οι ορμονικές αλλαγές όταν επιστρέψει η περίοδος μετά τον τοκετό ή σε περίπτωση μίας νέας εγκυμοσύνης, μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Ο θηλασμός κατά την περίοδο είναι ασφαλής, όπως και ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να έχει δώσει το πράσινο φως και ο γυναικολόγος.

Γυμναστική

Η συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στο σώμα της θηλάζουσας μητέρας σε συνδυασμό με την εφίδρωση στο στήθος μετά τη γυμναστική, μπορεί να αλλάξει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Φροντίστε ώστε διατηρήσετε την άσκηση σε ήπια επίπεδα και πριν θηλάσετε δοκιμάστε να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο για να αφαιρέσετε τον ιδρώτα.

gumnastiko me to mwro sto spiti

Φάρμακα

Κάποια φάρμακα ενδέχεται αν αλλοιώσουν τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Εάν έχετε ξεκινήσει μία καινούρια αγωγή και παρατηρήσετε ότι το μωρό δεν θηλάζει το ίδιο με πριν, πιθανά αυτός να είναι ο λόγος.

Αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι επηρεάζει τη γεύση του μητρικού γάλακτος. Το σώμα χρειάζεται περίπου δύο ώρες για να αποβάλλει ένα αλκοολούχο ποτό από τον οργανισμό, συνεπώς, όση περισσότερη ώρα αφήσεις να περάσει μέχρι τον θηλασμό, τόσο λιγότερη ποσότητα αλκοόλ θα περιέχει και το μητρικό γάλα.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα είναι μία λοίμωξη στον μαστό και μπορεί να κάνει τη γεύση του μητρικού γάλακτος πιο έντονη και αλμυρή. Σε αυτήν την περίπτωση και εάν το μωρό αρνείται να θηλάσει, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved