Tips για μαμάδες: Τα λάθη που κάνετε όταν θέλετε να αφαιρέσετε το λεκέ από λάδι

  • Τα πιο συχνά λάθη που κάνετε όταν αφαιρείτε το λεκέ από λάδι
  • Δεν χρησιμοποιείτε απορροφητικό χαρτί ή χαρτόνι για την απομάκρυνση του λεκέ
  • Δεν αφήνετε τη μαγειρική σόδα να δράσει στο λεκέ αρκετές ώρες
  • Πλένετε το ρούχο χωρίς να αφαιρέσετε τοπικά το λεκέ
Tips για μαμάδες: Τα λάθη που κάνετε όταν θέλετε να αφαιρέσετε το λεκέ από λάδι

Από τους πιο συχνούς λεκέδες στα ρούχα είναι αυτός από λάδι. Σίγουρα θα σας έχει συμβεί καθώς σιδερώνετε, να διαπιστώνετε ότι υπάρχουν μικρές ή μεγάλες λαδιές σε μπλουζάκια ή παντελόνια δικά σας ή των παιδιών.

Για την αποτελεσματική αφαίρεση ενός τέτοιου λεκέ θα πρέπει να ενεργήσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στην ιδανική περίπτωση, μόλις δημιουργηθεί ο λεκές.

Πώς μπορείτε να τον αφαιρέσετε αποτελεσματικά:

Μαγειρική σόδα

Πριν χρησιμοποιήσετε τη μαγειρική σόδα, αφαιρέστε όσο περισσότερη ποσότητα λαδιού μπορείτε χρησιμοποιώντας χαρτί κι από τις δύο πλευρές του υφάσματος. Το λάθος που συνήθως κάνετε είναι να πιέζετε με χαρτί το λεκέ χωρίς να έχετε τοποθετήσει προηγουμένως στην εσωτερική πλευρά ένα κομμάτι σκληρού χαρτιού ή χαρτόνι. Αποτέλεσμα, η λαδιά να εισχωρεί σε άλλο σημείο του ρούχου καθώς το πιέζετε. Αφού λοιπόν αφαιρέσετε τυχόν περιττό λάδι με χαρτοπετσέτα ή πανί, ρίχνετε μαγειρική σόδα στο λεκέ και την αφήνετε για τουλάχιστον 24 ώρες. Πολλοί σπεύδουν να αφαιρέσουν την μαγειρική σόδα μετά από μερικές μόνο ώρες με αποτέλεσμα ο λεκές να παραμένει.

xsidi xriseis

Ξίδι με νερό

Το ξίδι είναι ιδιαίτερα δραστικό όμως στην περίπτωση του λεκέ από λάδι πρέπει να το συνδυάσετε με μαγειρική σόδα. Αφού ακολουθήσετε την παραπάνω διαδικασία, ψεκάστε το λεκέ με διάλυμα ξιδιού και νερού. Στη συνέχεια τρίψτε με σαπούνι και μια βούρτσα το λεκέ και ξεπλένετε.Επαναλάβετε τη διαδικασία εάν ο λεκές παραμένει.

Κιμωλία

Η κιμωλία δεν ενδείκνυται για μεγάλες λαδιές αλλά για πιτσιλιές από λάδι. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι οι εξής:
Αφαιρέστε τυχόν ποσότητα λαδιού από το ρούχο με μια καθαρή χαρτοπετσέτα.
Καλύψτε όλο το σημείο με κιμωλία, αφήνοντας λίγα λεπτά για να απορροφηθεί πλήρως το λάδι.
Στη συνέχεια πλύνετε το ρούχο με απορρυπαντικό πλυντηρίου.

Απορρυπαντικό πιάτων στον λεκέ

Το υγρό σαπούνι πιάτων είναι αποτελεσματικό στην αφαίρεση του λεκέ από λάδι. Ρίξτε μερικές σταγόνες απορρυπαντικού στον λεκέ και αφήστε τον να μουλιάσει, τρίβοντας απαλά με τα δάχτυλα ή με μια καθαρή οδοντόβουρτσα. Αφήστε να μουλιάσει για περίπου πέντε λεπτά και ξεπλύνετε το ρούχο με ζεστό νερό.

lekes apo ladi sta rouxa1

Μπορείτε να αφαιρεθεί ο λεκές από λάδι μετά το πλύσιμο;

Αν έχετε πλύνει το ρούχο και διαπιστώσετε ότι ο λεκές δεν έχει φύγει, θα χρειαστεί να το προεπεξεργαστείτε ξανά, αλλά αυτή τη φορά με ένα καθαριστικό με ένζυμα. Επιλέξτε έναν από τους παραπάνω τρόπους αφαίρεσης του λεκέ και στη συνέχεια χρησιμοποιείστε το καθαριστικό.

Πηγή: apartmenttherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved