Δεύτερο παιδί: Πρέπει να είναι επιθυμία και όχι απλά μια «παρέα» για το πρώτο

Είναι λίγοι οι γονείς που θέλουν να κάνουν μόνο ένα παιδί και ακόμη λιγότεροι εκείνοι που μένουν τελικά στο ένα παιδί.

Δεύτερο παιδί: Πρέπει να είναι επιθυμία και όχι απλά μια «παρέα» για το πρώτο

Εδώ και πολλά χρόνια έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι το μοναχοπαίδι είναι και «κακομαθημένο» ως παιδί, χαϊδεμένο και δύστροπο. Ωστόσο, αν και αυτή η σκέψη είναι μια λανθασμένη αντίληψη, πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να κάνουν δεύτερο παιδάκι για να έχει «παρέα» το πρώτο τους.

Κατά την γνώμη μου και οι δύο αντιλήψεις είναι λανθασμένες. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να επιλέξει πόσα παιδιά θα αναθρέψει, πώς θα τα αναθρέψει και φυσικά η απόφαση για τεκνοποίηση πρέπει να πηγάζει από την επιθυμία των δύο γονέων να αποκτήσουν κι άλλο παιδί και όχι «για να έχει παρέα το πρώτο». Σε αυτή τη περίπτωση μπορούν να στραφούν σε ένα κατοικίδιο και όχι να φέρουν μια νέα ζωή στον κόσμο για να παίζει μαζί με το πρώτο τους παιδί.

deutero paidi 3

Υπεραπλουστευμένες σκέψεις και αντιλήψεις, που δυστυχώς γίνονται πράξη.

Παρόλα αυτά, το να έχει κανείς αδέρφια είναι ευλογία και μπορεί να επιδράσει θετικότατα στην διάπλαση του χαρακτήρα των μεγαλύτερων παιδιών. Τα οφέλη, λοιπόν είναι αρκετά και αξίζει να τα δούμε:

1.Το παιδί που είναι μοναχοπαίδι, δεν είναι ότι δε θέλει αλλά δεν έχει μάθει να μοιράζεται. Επομένως ένα παιδί με αδέρφια μαθαίνει να μοιράζεται και να υπομένει.
2. Ένα παιδί που αποκτά μικρό αδερφό βλέπει πως είναι να φροντίζεις ένα μικρό μωράκι και μαθαίνει πολλά πράγματα γύρω από αυτό, κάτι που μπορεί να ενεργοποιήσει κάποια κλίση του παιδιού στο μέλλον,
3. Ένα παιδί με μικρότερο αδερφό μαθαίνει να είναι φροντιστικό όταν του ζητηθεί, πχ. Να σκουπίζει τον μικρό του αδερφό, να τον κρατάει από το χέρι, να του βάζει τα παπούτσια. Αυτά βοηθούν το παιδί να εξελιχθεί συναισθηματικά και να αναπτύξει ενσυναίσθηση.
4. Ένα παιδί με μικρά αδέρφια, επίσης, μαθαίνει να έχει υπομονή και να μοιράζεται. Αυτό κι αν το μαθαίνει! Μοιράζεται τη μαμά, τα παιχνίδια, το δωμάτιο του ίσως και πολλά άλλα. Αλλά μαθαίνει έτσι την αξία της στιγμής (όταν είναι μόνο του με τη μαμά ή τον μπαμπά για παράδειγμα) και η υπομονή είναι χρήσιμο εργαλείο στη ζωή του ως ενήλικας.
5. Ένα παιδί με μικρότερα αδέρφια μαθαίνει να προσφέρει και να σκέφτεται έξω από τον εαυτό του. Αγαπάει τα αδέρφια του και θέλει να τα διασκεδάζει, να τα «πειράζει», να τους κάνει εκπλήξεις και άλλα πολλά όμορφα συναισθήματα που μόνο με ένα ακόμη παιδάκι στην οικογένεια ενεργοποιούνται. Έτσι το παιδί μαθαίνει γρηγορότερα την αξία της συντροφιάς, της μοιρασιάς, την αγάπη και την συνύπαρξη.

adelfia

Όσες τριβές και αν έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους, είναι τυχερά και το γνωρίζουν μέσα τους που έχουν ο ένας τον άλλον. Πολλά οφέλη, πολλά δώρα που μπορεί να πάρει το μεγάλο αλλά και το μικρότερο παιδί. Με προσοχή πάντα και χωρίς διακρίσεις και συγκρίσεις γονείς!

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos@blogspot.gr

Διαβάστε επίσης

Δέκα λόγοι για να χαρίσεις ένα αδελφάκι στο παιδί σου
Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνω δεύτερο παιδί;
Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved