Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

Σε περίπτωση που αποκτήσετε ένα δεύτερο παιδί στο σπίτι, θα είστε μεν έμπειρη σχετικά με το μεγάλωμα του μωρού σας, θα χρειαστεί όμως να μάθετε πώς θα προσαρμοστεί το μεγαλύτερο παιδί σας.

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού

Το μεγαλύτερο παιδί χρειάζεται να μάθει περισσότερα, να κάνει αρκετές προσαρμογές στη νέα οικογενειακή κατάσταση και να προσπαθήσει σκληρά για να δημιουργήσει μια στενή σχέση με το νεογέννητο.

Θα πρέπει να ανακοινώσετε στο μεγαλύτερο παιδί ότι είστε έγκυος, απορρίπτοντας παλιές μεθόδους ότι «το έφερε ο πελαργός». Όσο πιο νωρίς το ανακοινώσετε, τόσο καλύτερα, αρκεί να είστε βέβαιη ότι η εγκυμοσύνη σας έχει σταθεροποιηθεί και δεν κινδυνεύετε με διακοπή της κύησης ή με αποβολή του εμβρύου. Όσο νωρίτερα το ανακοινώσετε τόσο περισσότερο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας να βοηθήσετε να προσαρμοστεί το μεγαλύτερο παιδί στην ιδέα να έχει αδελφάκι και να επεξεργαστεί τα αισθήματά του.

deutero paidi 1

Θα πρέπει να αρχίσετε να κάνετε προγραμματισμένες μεγάλες αλλαγές από την αρχή της εγκυμοσύνης, π.χ. μπορείτε να στείλετε νωρίς το παιδί στον παιδικό σταθμό για να αποκτήσει άλλα ενδιαφέροντα. Αν το στείλετε στον σταθμό μετά τη γέννηση του νέου μωρού, θα θεωρήσει ότι το εκτοπίζετε εξαιτίας του μωρού. Πρέπει επίσης να το εκπαιδεύσετε να σταματήσει το μπιμπερό και να πηγαίνει στην τουαλέτα. Αν δεν προλάβετε να κάνετε τέτοιου είδους αλλαγές τουλάχιστον 2-3 μήνες πριν από τον τοκετό, θα πρέπει να αναβάλλονται για 3 μήνες μετά τον ερχομό του νέου μωρού.

Πρέπει να μάθετε στο μεγάλο παιδί να περνά μαζί σας λιγότερο χρόνο. Αφήστε το με τους παππούδες ή μια νταντά και οργανώστε εξόδους στην παιδική χαρά ή άλλες ψυχαγωγικές οργανώσεις με τον πατέρα του. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή γιατί δεν πρέπει να απομακρυνθείτε πάρα πολύ από το μεγάλο παιδί.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μη χρησιμοποιείτε αυτή ως δικαιολογία για το ότι δεν το παίρνετε αγκαλιά συχνά. Αν δεν μπορείτε να το σηκώσετε, δικαιολογηθείτε ότι πονάει η πλάτη ή η μέση σας. Καλό θα είναι να το παίρνετε μαζί σας, όταν πάτε στον γυναικολόγο σας, για αγορά επίπλων, μωρουδιακών και παιχνιδιών. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε φράσεις όπως, «εμείς εσένα αγαπάμε», «θα εξακολουθούμε να έχουμε πολύ χρόνο με εσένα], κ.λπ. Οι φράσεις αυτές βάζουν το παιδί σε σκέψεις για το πόσο θα μπορέσει να συναγωνιστεί το μωρό.

deutero paidi 2

Όταν πλησιάζει η ώρα να πάτε στο μαιευτήριο, καλέστε το μεγάλο αδερφάκι να σας βοηθήσει να προετοιμάσετε τη βαλίτσα που θα πάρετε μαζί σας. Πείτε του να σας δώσει κάτι δικό του π.χ. μια ζωγραφιά, ένα αρκουδάκι ή μια φωτογραφία για να σας κρατά συντροφιά στο μαιευτήριο. Πείτε του επίσης ότι θα λείψετε για λίγο και θα το φροντίζει ο μπαμπάς, ο παππούς ή όποιο άλλο πρόσωπο αγαπά πολύ.

Όταν επιστρέψετε στο σπίτι με το μωρό, δεν χρειάζεται να το φορτώσετε ξαφνικά με δώρα. Αγοράστε του 1 ή 2 μικρά δώρα, το ένα στο μαιευτήριο και το άλλο στο σπίτι.

Συμπερασματικά, εξοικειώστε το μεγάλο παιδί με τον ερχομό του μωρού σας, χωρίς να το παρακάνετε. Μη γίνει το νέο μωρό το επίκεντρο της ζωής σας ή το κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Υπάρχουν και άλλες ασχολίες και ενδιαφέροντα στη ζωή ενός παιδιού στη νηπιακή ηλικία και αξίζουν και αυτά την προσοχή σας.

Πάντως θα πρέπει να χαλαρώσετε. Τα παιδιά σας διαβάζουν και ακολουθούν το παράδειγμά σας. Αν εσείς ανησυχείτε για το πώς πρόκειται να αντιδράσει το μεγαλύτερο παιδί σας, τότε θα ανησυχεί και αυτό. ΧΑΛΑΡΩΣΤΕ!

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής

* Απόσπασμα από το βιβλίο «Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved