Ξεσπάσματα θυμού: Πώς να εκτονωθείτε χωρίς να την «πληρώσουν» οι άλλοι

Υπάρχουν μέρες και περιπτώσεις όπου νιώθετε τα νεύρα σας τεντωμένα και ευαίσθητα. Είστε επιρρεπής σε μικροατυχήματα, τσακωμούς και νιώθετε το άγχος σας και τον εκνευρισμό σας να βαράει κόκκινο. Πολλοί άνθρωποι ωστόσο θέλουν να κρατήσουν το θυμό τους, παρόλο που ζητούν να τον αντιμετωπίσουν.

Ξεσπάσματα θυμού: Πώς να εκτονωθείτε χωρίς να την «πληρώσουν» οι άλλοι

Ποιοι είναι οι λόγοι;

Πρώτος και βασικότερος λόγος είναι ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι εάν κρατήσουν τον θυμό τους και τιμωρήσουν κάποιον ως συνέπεια αυτού, θα νιώθουν ότι η ζωή είναι δίκαιη. Μου έκανε κάτι κακό, εάν δεν τον τιμωρήσω θα είναι άδικο.

Δεύτερον, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται «Θα τους δώσω ένα μάθημα, για να μην το ξανακάνουν»...ωστόσο αυτή η σκέψη είναι λάθος καθώς κι εμείς οι ίδιοι όταν κάνουμε κάτι «κακό» και θυμώνουμε με τον εαυτό μας, αυτό δεν μας εμποδίζει να το ξανακάνουμε. Επομένως, με το να τιμωρούμε και να θυμώνουμε δεν διδάσκουμε τίποτα.

Τρίτος λόγος, είναι ότι το να θυμώνουμε θεωρούμε ότι θα μας κάνει να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Αυτό είναι κάτι που μας έμαθαν οι γονείς μας...όταν θύμωναν κάναμε αυτό που ήθελαν ή όταν θυμώναμε μας «έκαναν το χατίρι», επομένως αυτή η μαθημένη συμπεριφορά μας οδηγεί στη θυμωμένη στάση ως ενήλικας για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Έτσι, θυμώνουμε με τον σύντροφο μας, με την υπάλληλο στο βιβλιοπωλείο που δεν μας εξυπηρετεί κτλ.

Παρόλο που ο θυμός είναι κάτι αναπόφευκτος στην καθημερινότητά μας, πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι ο θυμός σχετίζεται αρνητικά με την υγεία μας. Αυξάνει την πίεση και μειώνει την άμυνα του οργανισμού μας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αποβάλλουμε τον θυμό μας:

1. Χαλαρώστε: πάρτε βαθιές αναπνοές και χαλαρώστε τους μύες του σώματός σας και συγκεκριμένα του αυχένα σας. Φανταστείτε ότι εισπνέετε μπλε καθαρό αέρα και εκπνέετε κόκκινο.
2. Βγάλτε το θυμό σας: όχι δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να ξεσπάτε, αλλά να εκφράζετε την αιτία του θυμού σας σε ένα κομμάτι χαρτί. Είναι πολύ χρήσιμο να κρατάμε ημερολόγιο και εδώ είναι μια από τις περιπτώσεις που θα σας οφελήσει.
3. Εκλογικεύστε τον θυμό σας: σκεφτείτε με την λογική και όχι με το συναίσθημα. Δώστε την κατάλληλη βαρύτητα σε αυτό που σας θύμωσε: είναι κάτι τόσο σημαντικό; Επηρεάζει τη ζωή σας στο 100%; Θα το θυμάστε σε 1 εβδομάδα ή ένα μήνα από τώρα; Είναι σημαντικό να δίνουμε την κατάλληλη βαρύτητα στον θυμό γιατί πολλές φορές αυτό είναι το κλειδί να τον αποβάλλουμε ή έστω να τον ελέγχουμε.
4. Γυμναστείτε: πολύ σημαντικό για πολλές συναισθηματικές δυσκολίες (άγχος, κατάθλιψη, θυμός) είναι η γυμναστική. Έρευνες δείχνουν ότι ανεβάζει τα επίπεδα ορμονών στο σώμα που είναι σχεδιασμένες για να μας χαλαρώνουν και να μας φτιάχνουν τη διάθεση.

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
Τηλ. 6975797833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved