Θυμωμένο παιδί: Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον θυμό του

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον θυμό του παιδιού τους.

Θυμωμένο παιδί: Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον θυμό του

Κοριτσάκι θυμωμένο κρατά στα χέρια του ένα σπασμένο φορητό υπολογιστή. 

Bigstock

Συχνά τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα συναισθήματα θυμού.

Ίσως είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ότι οι αλλαγές στα εγκεφαλικά δίκτυα που εμπλέκονται στην εκμάθηση του τρόπου επεξεργασίας των συναισθημάτων και των κινήτρων ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Ο θυμός θα πρέπει να σας προβληματίζει από τη στιγμή που το παιδί σας είναι δυστυχισμένο, επηρεάζει τις σχέσεις του ή έχει επιθετική συμπεριφορά.

paidi-exei-nevra.jpg

Κοριτσάκι έχει θυμό.

Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τον θυμό του παιδιού

Ο θυμός είναι συχνά ένα σημάδι ότι τα παιδιά απογοητεύονται για πράγματα που δεν ελέγχουν ή ότι δεν έχουν ακόμη τις δεξιότητες να ταυτιστούν και να αντιμετωπίσουν τα έντονα συναισθήματα.

Αν μπορούσαμε να δούμε από κάτω, θα βλέπαμε συναισθήματα πιο επώδυνα, όπως ο φόβος, ο πόνος, η ζήλια, η απογοήτευση, η λύπη, η στεναχώρια, η ματαίωση, το άγχος, φόβος για το θάνατο, κλπ.

Άγχος και απογοήτευση

Δύο κοινά συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε θυμό, είναι το άγχος και η απογοήτευση. Το κλειδί για να βοηθήσετε το παιδί σας είναι να ανακαλύψετε τι τα προκαλεί.

Ένα θυμωμένο παιδί πολλές φορές πιθανότατα δεν αισθάνεται πολύ χαρούμενο – και ενώ μπορεί να μην είναι προφανές, αυτό που συχνά χρειάζεται είναι υποστήριξη. Υποστήριξη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με λέξεις.

Ο θυμός μπορεί να είναι σημάδι ότι το παιδί σας παλεύει με την κατάθλιψη, ειδικά αν η συγκεκριμένη συμπεριφορά συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλάζει.

Τα προβλήματα θυμού μπορούν να βελτιωθούν καθώς τα παιδιά μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και να εκφράζουν αυτό που νιώθουν.

thimomeno-paidi-diaxeirisi-thumou-2.jpg

Αγοράκι έχει θυμώσει.

Πώς να βοηθήσετε τι παιδί σας να διαχειριστεί τον θυμό του

  • Εστιάστε στο να παραμείνετε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε – χρησιμοποιώντας μια ήρεμη φωνή και γλώσσα του σώματος, για παράδειγμα χωρίς να διπλώνετε τα χέρια σας σε θέση άμυνας.
  • Αποφύγετε να του κάνετε πολλές ερωτήσεις όταν νιώθει πολύ θυμωμένο ή στενοχωρημένο.
  • Δώστε του το χρονικό περιθώριο να ηρεμήσει και πείτε του ότι θα θέλατε να μιλήσετε μαζί του για το τι συμβαίνει, όταν αισθάνεται έτοιμο.
  • Η θετική ενίσχυση είναι ένας τρόπος να νιώσει το παιδί σας πως το αποδέχεστε και να «αυξήσει» τις ικανότητές του μέσα από τη μείωση των αρνητικών συμπεριφορών που δεν ενισχύονται.

Με πληροφορίες από το youngminds.org.uk, understood.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved