Πώς θα μάθει το παιδί σας να διαχειρίζεται τα νεύρα και τον θυμό του

Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίζει τα συναισθήματα θυμού αλλά και τα νεύρα.

Πώς θα μάθει το παιδί σας να διαχειρίζεται τα νεύρα και τον θυμό του
Bigstock

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα. Ωστόσο, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων θυμού και της επιθετικής συμπεριφοράς.

Η απογοήτευση και ο θυμός μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε περιφρόνηση, ασέβεια, επιθετικότητα και εκρήξεις θυμού όταν τα παιδιά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους.

thimomeno-paidi-diaxeirisi-thumou-2.jpg

Πώς να διδάξετε το παιδί σας να ελέγχει τον θυμό του

Διάκριση μεταξύ συναισθημάτων και πράξεων

Διδάξτε στα παιδιά πώς μπορούν να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης . Μερικές φορές, η επιθετική συμπεριφορά πηγάζει από άλλου είδους συναισθήματα, όπως η λύπη ή η αμηχανία. Επομένως, βοηθήστε τα παιδιά σας να ανακαλύψουν γιατί νιώθουν θυμό. Με την πάροδο του χρόνου θα μάθουν να αναγνωρίζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους.

Μοντέλο δεξιοτήτων διαχείρισης θυμού

Αν και είναι σημαντικό να προστατεύετε τα παιδιά σας από τα περισσότερα προβλήματα των ενηλίκων, είναι υγιές να τους δείξετε πώς χειρίζεστε τα συναισθήματα θυμού.

Επισημάνετε τις στιγμές που νιώθετε απογοήτευση, ώστε το παιδί σας να καταλάβει ότι και οι ενήλικες εξοργίζονται μερικές φορές.Επίσης, αναλάβετε την ευθύνη για τη συμπεριφορά σας όταν χάνετε την ψυχραιμία μπροστά τους. Ζητήστε συγγνώμη και συζητήστε τι έπρεπε να κάνετε.

Θέστε κανόνες για τη διαχείριση του θυμού

Οι κανόνες θυμού πρέπει να επικεντρώνονται γύρω από τη συμπεριφορά με σεβασμό προς τους άλλους. Τα παιδιά σας πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να πετούν ή σπάνε πράγματα, να εκτονώνονται λεκτικά ή σωματικά όταν είναι θυμωμένα.

thimomeno-paidi-diaxeirisi-thumou-3.jpg

Διδάξτε δεξιότητες υγιούς αντιμετώπισης

Χρησιμοποιήστε το time-out ως εργαλείο για να βοηθήσετε το παιδί σας να ηρεμήσει. Το να απομακρυνθούν από μια κατάσταση και να αφιερώσουν λίγα λεπτά για να ηρεμήσουν μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο για τα παιδιά που είναι επιρρεπή στον θυμό.

Επίσης, πρέπει να μάθουν ότι μπορούν να λύνουν προβλήματα χωρίς να καταφεύγουν στην επιθετικότητα. Στρατηγικές αντιμετώπισης για παιδιά

Συνέπειες

Οι συνέπειες μπορούν να παρακινήσουν ένα παιδί να χρησιμοποιήσει δεξιότητες διαχείρισης θυμού όταν είναι αναστατωμένο. Η απώλεια προνομίων δεν πρέπει να φαίνεται ως τιμωρία, αλλά ως αποτέλεσμα μιας συμπεριφοράς που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Πηγή: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved